Ministrul Curaj NU lasă universitățile să retragă titlurile de doctor. „Am ales ca, pentru moment, să amânăm acordarea acestui drept”

Ministrul Curaj NU lasă universitățile să retragă titlurile de doctor. „Am ales ca, pentru moment, să amânăm acordarea acestui drept
Publicat: 02/03/2016, 21:32
Actualizat: 12/10/2016, 19:27

Adrian Curaj a declarat că după lansarea propunerilor în dezbatere publică a primit foarte multe sugestii și că varianta care a fost adoptată astăzi este una satisfăcătoare mai degrabă pe termen scurt.

„Încă o dată, așa cum am promis, avem acest cadru. După propunerile din dezbatere publică, am primit foarte multe sugestii. Cred că varianta adoptată astăzi răspunde nevoilor pe termen scurt în ceea ce privește cadrul legal. (…) Repet, dacă această claritate legislativă era până în momentul acesta, fiți siguri că în ultimii patru ani erau soluții la problemele apărute”, a spus ministrul Educației.

Curaj a adăugat și că deocamdată s-a decis ca dreptul exclusiv al universităților de a emite și de a retrage titluri de doctorat să fie amânat până când se va realiza evaluarea și analiza internațională a școlilor doctorale, ceea ce înseamnă că în intervalul următor ministrul va fi cel care va acorda titlul.

„În urma discuțiilor din Guvern, am ales ca pentru moment să amânăm acordarea drepturilor pentru universități de a emite și a retrage titlurile de doctor, până după evaluarea internțaională a școlilor doctorale. În intervalul următor ministrul va continua să acorde titlul, ceea ce eu nu cred că este bine, iar universitățile vor continua să nu fie responsabilizate. În același timp știu că nu toate universitățile ar fi putut să-și exercite autonomia potrivit”, a explicat Adrian Curaj, care a ținut să menționeze că mesajul potrivit căruia universitățile vor putea pierde școlile doctorale în cazul în care nu își exercită așa cum trebuie autonomia este foarte clar.

Despre abrogarea articolelor din lege referitoare la caracterul public al tezelor de doctorat și la procesul de susținere al acestora, care a fost extrem de contestată, Curaj a spus că ordonanța de urgență nu va anula aceste prevederi și că, în urma criticilor, s-a decis ca legea să rămână așa cum este, chiar dacă e greoaie și dificil de interpretat. Mai mult, aceste mențiuni vor fi dublate și de hotărârea de guvern.

„Ordonanța de urgență nu mai abrogă acele articole care fac referire la caracterul public al tezei de doctorat și la modalitatea de susținere a acesteia. (…) OK, lăsăm legea așa cum este, cu multe pagini, greu de citit, și mai greu de interpretat, dublăm și în HG, astfel încât să nu eliminăm nimic din ce e bun”, a completat ministrul Educației.

Cadrul legislativ prevede și că plagiatele nu vor mai fi gestionate de Consiliul Național de Etică, acesta având alte atribuții, mai puțin acelea de a retrage titlul. Curaj a menționat și că statutul de document public al lucrării nu va fi retras, ci, dimpotrivă, este întărit. Ministrul Educației a mai spus și că procesul real va fi început atunci când responsabilitatea asociată autonomiei și întreg procesul de acordare a titlurilor se va face de universitate. „E o miză mare”, a completat Curaj.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
La ce salariu visează o angajată care ia acum minimul pe economie. "În mână, fără...
Descoperirea secolului! Breaking news!
Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Rămâi FĂRĂ PERMISUL de conducere. Șoferii au interzis să facă asta pe trecerea de pietoni
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Vulturii și‐au schimbat traseul de migrație pentru a evita războiul din Ucraina
×