Ce alimente protejează creierul

Publicat: 13/06/2016, 18:37

Somonul. Creierul nostru este compus în mare parte din grăsime, care este folosită ca o componentă a membranelor biologice ale neuronilor. Principala funcție a acestei grăsimi este să protejeze neuronii și să ajute la crearea de noi conexiuni între celule. Grăsimea din creier este una bogată în acizi grași ca omega 3, air pentru acestea somonul este una dintre cele mai bune surse. Universitatea din Maryland (SUA) a realizat un studiu care arată că acizii grași omega-3 sunt utili și pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, pentru îmbunătățirea memoriei și a performanțelor cognitive și luptă împotriva depresiei.

Pe locul doi se sitează fructele de pădure. Îmbătrânirea cerebrală este cauzată de procesul de oxidare a neuronilor, cauzat de radicalii liberi. Afinele, murele sau zmeura au o concentrație mare de antioxidanți, care luptă împotriva radicalilor liberi și stimulează activitatea cerebrală. Antioxidanții sunt una dintre puținele substanțe pe care corpul uman nu le produce, din acest motiv fiind necesar să ne aprovizionăm cu ei, din alimente.

Sfecla roșie ajută și ea prevenirea bolilor degenerative. Astfel, conform unui alt studiu realziat de Universitatea Wake Forest din Statele Unite ale Americii și publicat pe site-ul revistei științifice „Nitric Oxide – Biology and Chemistry”, sfecla roșie este bogată în nitrați naturali, facilitând fluxul de sânge care alimentează creierul. Consumul zilnic de sfeclă roșie ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin în creier. Totodată sfecla roșie este una din legumele cele mai bogate în antioxidanți, compuși care protejează organismul de radicalii liberi, informeazăpasseportsante.net

Uleiul de măsline își auce și el aportul la prevenirea demenței sau a Alzheimerului. Acest lucru a fost releifat printr-un studiu realizat în anul 2015 de o echipă de cercetători de la Universitatea din Chicago. Cercetătorii au finalizat în urma cercetării un plan anti-Alzheimer, care reduce cu 53% și riscul de a dezvolta alte forme de demență. Planul, numit și dieta MIND, combină dieta mediteraneană cu una menită să să prevină bolile cardiace. În urma acestei combinații specialiștii au obținut o listă cu zece grupe de alimente sănătoase pentru creier printre care se numără și uleiul de măsline extravirgin. Efevtul benefic al acestuia este dat de polifenolii prezenți în uleiul de măsline cresc capacitatea de învățare și au efecte benefice asupra memoriei.

Un alt aliment cu reale proprietăți medicale este și spanacul. Acesta și varza creață se află printre legumele cu cele mai puternice efecte anti-îmbătrânire. Calitățile lor vin de la faptul că sunt bogate în acid folic (vitamina B9) și vitamina B 6. Aceste două vitamine protejează creierul și impiedică apariția bolii Alzheimer, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în martie 2013 și intitulat „Prevenirea atrofierii materiei cenușii, legată de boala Alzheimer, prin tratament cu vitamina B”.

Siropul de arțar se regăsește și el printre alimentele care ajută la regenerarea creierului uman. Este concluzia unui studiu publicat în luna martie 2016 și prezentat la reuniunea anuală a American Chemical Society, care demonstrează avantajele siropului de arțar pentru creier. Consumul acestuia protejează celulele nervoase de efectele nocive ale trecerii timpului. Siropul de arțar conține peste o sută de substanțe nutritive benefice pentru creier. „Știm deja ca siropul de arțar are peste o sută de compuși bioactivi, dintre care unii au proprietăți antiinflamatorii”, a declarat președintele Federației producătorilor de sirop de arțar din Quebec, Canada.

Cercetătorii sunt de părere că ingredientul-cheie al siropului de arțar este concentrația sa bogată de fenoli. Compușii fenolici care se găsesc în plante au efecte actioxidante puternice. Resveratrolul este un alt tip de compus fenolic cunoscut pentru efectele sale neuroprotectoare. „Acum, studiile arată că siropul de arțar din Canada are efecte neuroprotectoare similare cu resveratrolul, un compus care se găsește în vinul roșu”, a spus dr. Navindra P. Seeram.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple