Ce alimente protejează creierul

Publicat: 13/06/2016, 18:37

Somonul. Creierul nostru este compus în mare parte din grăsime, care este folosită ca o componentă a membranelor biologice ale neuronilor. Principala funcție a acestei grăsimi este să protejeze neuronii și să ajute la crearea de noi conexiuni între celule. Grăsimea din creier este una bogată în acizi grași ca omega 3, air pentru acestea somonul este una dintre cele mai bune surse. Universitatea din Maryland (SUA) a realizat un studiu care arată că acizii grași omega-3 sunt utili și pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, pentru îmbunătățirea memoriei și a performanțelor cognitive și luptă împotriva depresiei.

Pe locul doi se sitează fructele de pădure. Îmbătrânirea cerebrală este cauzată de procesul de oxidare a neuronilor, cauzat de radicalii liberi. Afinele, murele sau zmeura au o concentrație mare de antioxidanți, care luptă împotriva radicalilor liberi și stimulează activitatea cerebrală. Antioxidanții sunt una dintre puținele substanțe pe care corpul uman nu le produce, din acest motiv fiind necesar să ne aprovizionăm cu ei, din alimente.

Sfecla roșie ajută și ea prevenirea bolilor degenerative. Astfel, conform unui alt studiu realziat de Universitatea Wake Forest din Statele Unite ale Americii și publicat pe site-ul revistei științifice „Nitric Oxide – Biology and Chemistry”, sfecla roșie este bogată în nitrați naturali, facilitând fluxul de sânge care alimentează creierul. Consumul zilnic de sfeclă roșie ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin în creier. Totodată sfecla roșie este una din legumele cele mai bogate în antioxidanți, compuși care protejează organismul de radicalii liberi, informeazăpasseportsante.net

Uleiul de măsline își auce și el aportul la prevenirea demenței sau a Alzheimerului. Acest lucru a fost releifat printr-un studiu realizat în anul 2015 de o echipă de cercetători de la Universitatea din Chicago. Cercetătorii au finalizat în urma cercetării un plan anti-Alzheimer, care reduce cu 53% și riscul de a dezvolta alte forme de demență. Planul, numit și dieta MIND, combină dieta mediteraneană cu una menită să să prevină bolile cardiace. În urma acestei combinații specialiștii au obținut o listă cu zece grupe de alimente sănătoase pentru creier printre care se numără și uleiul de măsline extravirgin. Efevtul benefic al acestuia este dat de polifenolii prezenți în uleiul de măsline cresc capacitatea de învățare și au efecte benefice asupra memoriei.

Un alt aliment cu reale proprietăți medicale este și spanacul. Acesta și varza creață se află printre legumele cu cele mai puternice efecte anti-îmbătrânire. Calitățile lor vin de la faptul că sunt bogate în acid folic (vitamina B9) și vitamina B 6. Aceste două vitamine protejează creierul și impiedică apariția bolii Alzheimer, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în martie 2013 și intitulat „Prevenirea atrofierii materiei cenușii, legată de boala Alzheimer, prin tratament cu vitamina B”.

Siropul de arțar se regăsește și el printre alimentele care ajută la regenerarea creierului uman. Este concluzia unui studiu publicat în luna martie 2016 și prezentat la reuniunea anuală a American Chemical Society, care demonstrează avantajele siropului de arțar pentru creier. Consumul acestuia protejează celulele nervoase de efectele nocive ale trecerii timpului. Siropul de arțar conține peste o sută de substanțe nutritive benefice pentru creier. „Știm deja ca siropul de arțar are peste o sută de compuși bioactivi, dintre care unii au proprietăți antiinflamatorii”, a declarat președintele Federației producătorilor de sirop de arțar din Quebec, Canada.

Cercetătorii sunt de părere că ingredientul-cheie al siropului de arțar este concentrația sa bogată de fenoli. Compușii fenolici care se găsesc în plante au efecte actioxidante puternice. Resveratrolul este un alt tip de compus fenolic cunoscut pentru efectele sale neuroprotectoare. „Acum, studiile arată că siropul de arțar din Canada are efecte neuroprotectoare similare cu resveratrolul, un compus care se găsește în vinul roșu”, a spus dr. Navindra P. Seeram.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Vestea așteptată de toți pensionarii. Data la care vor fi virați banii pe luna mai
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
S-a rupt lanțul de iubire dintre Livia Eftimie și Spike? Detaliul care i-a dat de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului