Fostul șef al CJ Brașov, Aristotel Căncescu, ARESTAT. Cât costa un post de consilier județean PNL. UPDATE

 Fostul șef al CJ Brașov, Aristotel Căncescu, ARESTAT. Cât costa un post de consilier județean PNL. UPDATE
Publicat: 01/03/2017, 20:05

Fostul senator PNL, ulterior independent, Sebastian Grapă a fost arestat, fiind acuzat de DNA de dare de mită și complicitate la abuz în serviciu, iar pentru fostul președinte CJ Brașov, liberalul Aristotel Căncescu s-a cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile, el fiind acuzat de luare de mită și abuz în serviciu. În acest dosar de corupție au mai fost reținuți consilierul județean PNL Claudiu Cornea, pentru dare de mită, precum și fostul consilier județean PNL Gavril Matei, acuzat de dare de mită și complicitate la abuz în serviciu.

De asemenea, a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile fostul consilier județean Adrian Sabin Neag, pentru complicitate la abuz în serviciu. În acest dosar mai sunt urmăriți penal și primarul comunei brașovene Șercaia, Cristinel Paltin, pentru abuz în serviciu, iar foștii consilieri județeni PNL Valentin Șoneriu, Ovidiu Șandru, precum și actualii consilieri județeni PNL Vasile Ungureanu și Dragoș Romulus Crăciun sunt acuzați de dare de mită.

Procurorii DNA arată că în campania electorală din 2012, Aristotel Căncescu, în calitate de președinte PNL Brașov, ar fi cerut sume cuprinse între 15.000 și 220.000 de lei pentru a numi persoane pe lista de candidați la posturile de consilieri județeni PNL de la Brașov.

Căncescu ar fi primit în total 485.000 de lei (peste 100.000 de euro): 170.000 de lei de la Sebastian Grapă, 100.000 de lei de la Claudiu Cornea, 60.000 de lei de la Valentin Șoneriu, 50.000 de lei de la Gavril Matei, 50.000 de lei de la Ovidiu Șandru, 40.000 de lei de la Vasile Ungureanu și 15.000 de lei de la Dragoș Romulus Crăciun. Banii erau dați în funcție de locul pe care cei 7 inculpați și-l doreau pe lista de candidați PNL la CJ Brașov.

Banii ar fi fost predați la casieria PNL Brașov, fără niciun document justificativ, ulterior fiind folosiți în campania electorală din 2012. Toți cei 7 inculpați care au cotizat au fost aleși consilieri județeni.

În perioada 2012-2013, Aristotel Căncescu este acuzat că a aprobat alocarea de bani din fondul de rezervă al CJ Brașov, pentru studii sau contracte supraevaluate, către firme controlate de fostul senator PNL Sebastian Grapă care aveau contracte cu primării din județul Brașov.

Sumele de bani alocate către firmele lui Grapă s-au ridica la peste 1 milion de lei, Grapă plătind din acești bani cotizația de 170.000 de lei la PNL Brașov, pentru a fi pus pe lista de consilieri județeni, susține DNA.

În 2013, Căncescu ar fi aprobat alocarea de 416.721 de lei din fondul de rezervă al CJ Brașov, pentru achiziția unui sistem de încălzire de către o primărie de comună brașoveană, care avea contract cu o firmă controlată de consilierul județean Gavril Matei, care cotizase și el pentru a fi ales.

„În ceea ce privește utilizarea fondului de rezervă aflat la dispoziția Consiliului Județean Brașov, din probatoriul administrat în cauză, a rezultat că banii au fost alocați doar cu aprobarea inculpatului Căncescu Aristotel Adrian, care a avut grijă ca în fiecare an fondul să fie constituit la nivelul maxim prevăzut de lege, respectiv 5% din buget. Sumele de bani aflate în acest fond au fost date în mod discreționar de către inculpatul Căncescu Aristotel Adrian pentru recompensarea colaboratorilor politici, fără vreo legătură cu condițiile reale din localități, acesta considerând fondul de rezervă ca fiind la dispoziția sa”, arată procurorii DNA.

Aristotel Căncescu ar fi ținut o evidență a sumelor folosite din fondul de rezervă, fiecare persoană adresându-i-se direct pentru primirea acestor bani, fără să existe vreun referat de analiză a solicitării.

Primarul din Șercaia, Cristinel Paltin, este acuzat și el că în aceeași perioadă a încheiat la cererea lui Sebastian Grapă, cu o firmă de-a fostului senator, un contract pentru studiul „Strategie privind prevenirea abandonului școlar, identificarea metodelor de creștere a gradului de instruire a populației comunei Șercaia, jud. Brașov”, în valoare de 78.120 de lei. „Contractul respectiv a fost atribuit fără să existe o analiză la nivelul unităților școlare din care să rezulte abandonul la acest nivel și care să justifice efectuarea acestei achiziții, fără să fie întocmit un referat de necesitate și fără să existe un buget rectificat și fonduri aprobate. În plus, contractul a fost încheiat cu o societate care nu avea calificarea necesară realizării prestației care face obiectul contractului, iar ulterior studiul respectiv nu a fost utilizat vreodată”, arată procurorii DNA.

Pentru a obține contractele respective, Sebastian Grapă ar fi fost ajutat de fostul consilier județean PNL Adrian Sabin Neag, care ar fi redactat de formă documente, studii, lucrări, pentru a arăta că firmele își realizează obligațiile contractuale. Acestea erau descărcate de pe internet, arată procurorii DNA. Tot Neag le trimitea apoi primarilor cu care firmele lui Grapă aveau contracte aceste documente, pentru decontarea banilor din contracte. Neag se ocupa și de facturi, de contracte, de scos bani din conturile firmelor și de păstrat legătura cu primarii comunelor cu care firmele lui Grapă aveau contracte.

Procurorii DNA susțin că prin aceste contracte s-a cauzat un prejudiciu de 1.167.200 de lei CJ Brașov și primăriilor respective, bani care s-au constituit ca folos necuvenit pentru fostul senator și consilier județean PNL Sebastian Grapă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
Monica Tatoiu, diagnosticată cu cancer. Medicii au avertizat-o: „Am o hemoragie cumplită”
"Unul era foarte grav". Filmul accidentului din Timiş în care 6 pompieri au ajuns la...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Cât costă un prânz de 2 persoane, la o tavernă din Grecia! „Cei care vor...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Momentul în care OAMENII s-au îndepărtat PENTRU TOTDEAUNA de neanderthalieni
Marea lovitură pentru Traian BĂSESCU. Abia acum s-a aflat ce s-a întâmplat: I-AU ATACAT familia
Toată Planeta îl plânge. Celebrul compozitor ne-a părăsit
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Celine Dion spune că a știut înainte de diagnostic că ceva nu era în regulă...
×