Nicușor Dan, pus la colț în CGMB pentru că plătește din bani publici AMENZI primite ca persoană fizică. Avocat: „Minte consilierii și opinia publică”

Nicușor Dan, pus la colț în CGMB pentru că plătește din bani publici AMENZI primite ca persoană fizică. Avocat: „Minte consilierii și opinia publică”

În repetate rânduri, Nicușor Dan a fost acuzat că are predilecția nocivă de a cheltui banii publici pe procese și case de avocatură, dar și că își plătește, tot din aceeași sursă, amenzile primite „pe persoană fizică”. Un exemplu sugestiv în acest sens este amenda de 6.000 de lei pe care primarul general al Capitalei a primit-o din partea Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), pentru că nu a emis în termenul prevăzut de lege o autorizație de construire.

Amenda a declanșat un întreg lanț de acțiuni în urma cărora Nicușor Dan și Agenția Națională de Integritate (ANI) sunt în conflict deschis de mai multă vreme, iar dosarul se află, încă, pe masa judecătorilor.

  • Reprezentanții ISC au specificat că Nicușor Dan a fost cel amendat, nu Municipiul București.
  • Numai că Nicușor Dan a plătit această amendă din bugetul local, în loc să o plătească pe „persoană fizică”, așa cum ar fi fost normal.
  • În consecință, acuzând faptul că Nicușor Dan a utilizat fonduri publice din bugetul local al Municipiului București pentru a plăti o amendă care nu a fost aplicată acestei unități administrativ-teritoriale, ci chiar lui – fiind, astfel, contravenient -, Asociația pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale a solicitat Agenției Naționale de Integritate (ANI) efectuarea unei cercetări privind starea de conflict de interese. (alte informații AICI)
  • Raportul de evaluare al ANI a stabilit că Nicușor Dan a încălcat „regimul juridic al incompatibilității și al conflictelor de interese”.

În 20 mai 2024, consilierul general liberal Andrei Badiu l-a interpelat pe Nicușor Dan, solicitându-i explicații în legătură cu amenzile pe care le primește pe persoană fizică, potrivit informațiilor obținute de Gândul.

Nicușor Dan a vorbit despre „ambiguități” și despre faptul că a și câștigat procesul cu ANI, numai că realitatea este cu totul alta, iar avocatul Radu Dinulescu i-a explicat edilului, în exclusivitate pentru Gândul, că s-a prezentat și se prezintă în fața opiniei publice cu temele nefăcută.

Mai mult, spune avocatul, edilul Capitalei îi „minte” pe consilierii generali și ar duce această minciună și în fața opiniei publice.

Nicușor Dan: „Amenzile, cele mai multe dintre ele, sunt într-o ambiguitate”

Liberalul Andrei Badiu, în ședința extraordinară a Consiliului General al Municipiului București (CGMB), l-a întrebat pe Nicușor Dan despre amenzile pe care le-a primit, pe persoană fizică, de la Inspectoratul de Stat în Construcții.

O să vă adresez câteva întrebări referitoare la plata amenzilor pe care dumneavoastră le primiți de la Inspectoratul de Stat în Construcții, în principal, și modul în care aceste sume sunt plătite din bugetul Municipiului București. (…) O a doua întrebare ar fi legată de plata onorariilor avocaților în litigiile în care intervine Municipiul București, alături de dumneavoastră, unde se pierd pe bandă rulantă, instanța admițând lipsa calității procesuale active a Municipiului București (…)”, a arătat consilierul general liberal.

„Amenzile nu sunt pe numele Municipiului București, sunt pe numele dumneavoastră, pe CNP-ul dumneavoastră, și am vrea să ne dați câteva lămuriri pe acest subiect”, a mai solicitat Andrei Badiu.

Nicușor Dan a răspuns că este vorba despre o „ambiguitate”.

„Da, amenzile, cele mai multe dintre ele, sunt într-o ambiguitate. Este și numele meu acolo, este și numele instituției acolo. Și practica majoritară este că sunt pe numele instituției. Inclusiv în acel raport pe care ANI mi l-a făcut, și pe care l-am câștigat în primă instanță la Curtea de Apel, este un dosar în care ANI a spus că este o amendă pe persoană fizică și în mod clar s-a stabilit că e pe instituție”, a spus primarul general al Capitalei.

În ceea ce privește litigiile, Nicușor Dan a mai spus că apărările și le face singuri, iar avocații se ocupă de „apărările instituției”.

Avocat Radu Dinulescu: „Nicușor Dan dispune subordonaților din PMB achite amenda din bugetul local al Municipiului București”

În exclusivitate pentru Gândul, avocatul Radu Dinulescu a făcut o „cronologie a faptelor” și l-a acuzat pe Nicușor Dan că prezintă doar informațiile care i-ar susține o așa-zisă argumentație.

„Pentru ca situația să fie înțeleasă cât mai bine, este necesară o cronologie a faptelor în această speță. În data de 21.02.2022, a fost întocmit procesul verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, de către Inspectoratul de Stat în Construcții, prin care Dan Nicușor Daniel, în calitate de persoană fizică, se face răspunzător de neemiterea unei autorizații de construire în termenul legal și este sancționat cu amenda contravențională în valoare de 6.000 de lei.

Acest proces-verbal a fost contestat în instanța de judecată de către Nicușor Dan, făcând obiectul dosarului nr. 5466/302/2022.

Atât Judecătoria Sectorului 5, cât și Tribunalul Municipiului București au respins plângerea formulată de Nicușor Dan, sentința rămânând definitivă, conform Hotărârii nr. 943/29.03.2023, pronunțată de către Tribunalul Municipiului București.

După pronunțarea sentinței definitive, Nicușor Dan dispune subordonaților din PMB achite amenda din bugetul local al Municipiului București, conform acestui ordin de plată.

La sesizarea Asociației pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale, prin care solicită verifice dacă nu cumva primarul general Nicușor Dan se află într-un veritabil conflict de interese, ANI efectuează un control la Primăria Municipiului București și întocmește Raportul de evaluare cu nr. 7242/G/II/15.02.2023, prin care s-a constatat «regimul juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese, de către Dan Nicușor Daniel, primar general al Municipiului București»”, a precizat avocatul Radu Dinulescu.

Ce a constatat ANI în urma controlului de la PMB: „Elemente de conflict de interese prin achitarea unei amenzi contravenționale”

Prin Raportul de evaluare întocmit de ANI, în urma controlului desfășurat la PMB, s-au constat:

  • ”a. elemente de incompatibilitate, prin exercitarea simultană a funcției de primar si a funcției de director al unor servicii subordonate;
  • b. elemente de conflict de interese prin semnarea de documente care impun două funcții de reprezentare;
  • c. elemente de conflict de interese prin achitarea unei amenzi contravenționale;
  • d. întocmirea plângerii contravenționale față de procesul verbal al Inspectoratului de Stat în Construcții de către Direcția Juridică a Primăriei Municipiului Bucureşti.

Pentru punctele c și d, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea verificării indiciilor de încălcare a legislației penale. Acest raport a fost contestat de către Nicusor Dan în instanța de judecată și s-a format la Curtea de Apel București dosarul nr. 1409/2/2023”, spune avocatul Radu Dinulescu.

Prin Hotărârea nr. 1414/21.09.2023, Curtea de Apel București a decis: «Anulează în parte raportul de evaluare nr. 7242/G/II/15.02.2023 sub aspectul constatării existenţei stării de incompatibilitate şi conflictului de interese» – punctele a și b de mai sus.

În ceea ce privește punctele c și d, Curtea de Apel București consideră ANI a sesizat în mod legal Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care va verifica aspectele de încălcare a legii penale.

Hotărârea Curții de Apel București nu este definitivă, împotriva acesteia formulandu-se recurs și de către Nicușor Dan, și de către ANI.

Din cronologia prezentată, reiese foarte clar Nicușor Dan – oare pentru a câta oară?! – îi minte pe consilierii generali și opinia publică cu privire la faptul raportul ANI a fost anulat definitiv, realitatea contrazicându-l flagrant”, a încheiat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

ANI: ”Nicușor Dan s-a aflat în conflict de interese administrativ”

Potrivit ANI, Nicușor Dan a fost în incompatibilitate pentru că, în perioada exercitării mandatului de primar general, a exercitat și alte funcții de conducere în cadrul a patru instituții sau servicii publice, fără mandat de reprezentare, nerespectând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

  • Primarul general s-ar fi aflat în conflict de interese administrativ în perioada 7 august – 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB).
  • Nicușor Daniel Dan a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 de lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat. Prin acest demers, bugetul ALPAB a fost suplimentat de la 11.517.000 de lei la 14.517.000 de lei. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003”, potrivit ANI.
  • Totodată, ANI a sesizat Parchetul General în cazul lui Nicușor Dan, solicitând să verifice dacă primarul general a comis fapte de abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Dan Nicușor Daniel a infracțiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul Penal și a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât:

  • amenda contravențională aplicată de către o instituție publică persoanei fizice Dan Nicușor Daniel a fost achitată de Primăria Municipiului București, iar demersurile de contestare la instanța abilitată au fost efectuate de către Direcția Juridic din cadrul Primăriei Municipiului București pentru Dan Nicușor Daniel atât în calitate de persoana fizică, cât și în calitate de primar general, documentul purtând semnătura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calități;
  • în perioada 7 august – 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al ALPAB, a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat”, preciza ANI.

De asemenea, a fost sesizată și Prefectura Capitalei cu privire la legalitatea exercitării de către primarul general Nicușor Dan a altor patru funcții de conducere în cadrul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administrației Străzilor, ALPAB, Centrului Cultural Expo Arte, fără a avea un mandat de reprezentare.

ANI a sesizat și Curtea de Conturi a României cu privire la legalitatea achitării amenzii contravenționale aplicate lui Nicușor Dan în calitate de persoană fizică, din bugetul Primăriei Municipiului București. (mai multe detalii AICI)


CITEȘTE ȘI:

Nicușor Dan a copiat „rețeta” lui Clotilde Armand! Și-a MĂRIT cu 50% SALARIUL de primar general, din fonduri publice: „Pentru a fi solvabil”

Nicușor Dan, în fața blocurilor care sunt construite pe Aleea Modrogan 1: „Exemplu tipic de mafie imobiliară, într-o zonă protejată a Bucureştiului”

Nicușor Dan REFUZĂ să dea curs, de șapte luni, unei decizii DEFINITIVE în cazul „Sanador”. „Calcă în picioare dreptul la sănătate”

Jocuri pentru SPĂLAREA imaginii lui Nicușor Dan? Cine se află în spatele anunțatei dezbateri unde sunt invitați cei 4 favoriți ai cursei pentru PMB

„Satisfacția intelectuală” și blocajele lui Nicușor Dan costă Capitala MILIOANE € din bani publici. „Falsul pretext al apărării unor terenuri private”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Analiza lui Traian Băsescu pentru prezidențiale. Ce s-ar întâmpla dacă Ciolacu și Ciucă ar fi...
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Cuplu-bombă! Fostul a trădat-o cu Ramona Olaru, iar actualul și-a părăsit iubita
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Dragoş, un tânăr tătic de 23 de ani, a murit înecat în Lacul Snagov. A...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
România a fost lovită de un cutremur azi-noapte! Unde s-a resimțit seismul și ce magnitudine...
Ele îi ţin în formă pe jucătorii de la Naţionala României. Clasamentul celor mai frumoase...
Echipamente obligatorii pe toate mașinile din România. Ce pățesc șoferii care nu le au?
O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia
FEMEIA care DEGUSTA mâncarea lui Hitler! Era atât de paranoic încât...
Decizie pentru românii cu CONT la BANCĂ. E regulă de azi, 17 iunie, pentru cei...
Un film așteptat de toată lumea, pe Netflix. Fanii sunt nerăbdători
Zece ispite masculine sunt gata să pornească într-o călătorie unică la Insula Iubirii
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Marina Almășan, despre ultimele momente din viața lui Victor Socaciu. Ce i-a adus, de fapt,...
BANCUL ZILEI. - Aseară m-am îmbătat crunt, nici nu mai stiu cum am ajuns acasă...
Unul din patru copii din lume este în pericol din cauza alimentelor sărace
×