CERCETĂTORII GERMANI au concluzionat când un pacient cu coronavirus nu mai este contagios

CERCETĂTORII GERMANI au concluzionat când un pacient cu coronavirus nu mai este contagios
Unsplash.com/caracter ilustrativ
Publicat: 03/04/2020, 19:10
Actualizat: 06/04/2021, 14:51

Primul grup de persoane infectate cu noul coronavirus în Germania a fost analizat, permițând stabilirea momentului în care o persoană diagnosticată cu COVID-19 poate fi externată, ceea se înseamnă că nu mai este contagioasă (nu mai răspândeşte virusul).

Potrivit clinicii Charité din Berlín şi Schwabing din Munchen, precum şi Institutul de Microbiologie al Armatei Germane, un pacient COVID-19 nu mai este contagios atunci când analizele de laborator ale unor  probe recoltate din zona nazofaringiană şi fluidele expectorate prin tuse prezintă mai puţin de 100.000 de exemplare ale genomului virusului, transmite en24.news.

Persoanele analizate erau lucrători ai companiei Webasto, care produce componente auto şi are 11 fabrici în China, inclusiv în Wuhan, de unde a izbucnit focarul de coronavirus. La finalul lunii ianuarie, au apărut primele cazuri de coronavirus în Germania la angajaţi ai acestei companii din Bavaria.

Monitorizarea şi analizarea acestor persoane a arătat că, în majoritatea cazurilor, încărcătura virală din faringe a scăzut semnificativ comparativ cu prima săptămână a bolii, iar în plămâni ceva mai târziu.

La opt zile după prezentarea primelor simptome, experţii încă nu reuşiseră să izoleze particulele infecţioase ale virusului, deşi în faringele şi plămânii pacienţilor încă existau copii ale genomului virusului SARS-CoV-2 care provoacă boala COVID-19.

Roman Wölfel, directorul Institutului de Microbiologie al Armatei Germane, a precizat că această descoperire le-a permis să tragă două concluzii.

Prima a fost că „încărcătura virală ridicată din faringe, imediat după apariţia primele simptome, indică faptul că pacienţii care au COVID-19 sunt repede contagioşi, posibil chiar înainte să conştientizeze că sunt bolnavi”.

„În acelaşi timp, capacitatea de infecţie a pacienţilor cu COVID-19 pare să depindă de încărcătura virală din faringe sau plămâni. Acesta este un factor important în decizia privind momentul în care un pacient poate fi externat cât mai repede în cazul unui deficit temporar de paturi libere”, a afirmat Roman Wölfel, unul dintre principalii autori ai studiului publicat în Nature.

Pornind de la aceste date, autorii studiului au estimat că un pacient infectat cu noul coronavirus poate fi externat şi plasat în carantină, la domiciliu, dacă după 10 zile de la îmbolnăvire (prezentarea simptomelor) are mai puţin de 100.000 de copii ale genomului virusului în fluidele expulzate prin tuse.

Coronavirusul se multiplică în tractul gastrointestinal

Oamenii de ştiinţă au stabilit şi că virusul SARS-CoV-2 se multiplică probabil în tractul gastrointestinal, deşi nu au detectat prezenţa virusului în materiile fecale ale pacienţilor analizaţi. Virusul nu a fost detectat nici în sângele sau urina pacienţilor.

Cercetătorii nemţi au analizat şi serurile sanguine ale pacienţilor pentru a detecta anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Jumătate dintre persoanele examinate timp de 28 de zile de la apariţia primelor simptome au dezvoltat anticorpi împotriva virusului până în a şaptea zi. Două săptămâni mai târziu, toţi pacienţii au produs anticorpi. Odată cu producerea anticorpilor încărcătura virală s-a redus lent.

„Noul coronavirus se poate multiplica în faringe fără să ajungă în plămâni şi din această cauză este atât de uşor de transmis”, a afirmat Christian Drosten, director al Institutului de Virologie al clinicii Charité şi coautor principal al studiului.

În continuare şi pornind de la acest prim grup de pacienţi din Germania, infectaţi de coronavirus, dar şi pe baza altora, cercetătorii vor să analizeze dezvoltarea unei imunităţi pe termen lung împotriva SARS-CoV-2, date ce ar putea contribui la crearea unui vaccin

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale