Prima pagină » Știri » DOCUMENT. Toate deciziile luate de Ministerul Educației cu privire la anul școlar. Anunț important pentru elevi, profesori și părinți

DOCUMENT. Toate deciziile luate de Ministerul Educației cu privire la anul școlar. Anunț important pentru elevi, profesori și părinți

DOCUMENT. Toate deciziile luate de Ministerul Educației cu privire la anul școlar. Anunț important pentru elevi, profesori și părinți
Ministerul Educației și Ministrul Sănătății au stabilit reguli stricte pentru desfășurarea activităților în unitățile de învătățământ

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat, într-u comunicat de presă, măsurile luate în sistemul românesc de învățământ, în contextul pandemiei Covid 19. VEZI DOCUMENTUL mai jos.

Măsurile luate de Ministerul Educației și Cercetării au fost aplicate și în state europene precum  Italia, Letonia, Portugalia, Malta și Ungaria, se spune în comunicatul de presă. Ministerul Educației și Cercetării mai anunță că va elabora, împreună cu Ministerul Sănătății,  un ordin comun în care se vor stabili toate măsurile de siguranță privind reluarea activității în unitățile de învățământ.

„Ministerul Educației și Cercetării a stabilit împreună cu specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății și în conformitate cu recomandările Comitetului Național pentru Situații de Speciale de Urgență măsurile pentru reluarea activității în unitățile de învățământ, în condiții de siguranță pentru elevi, cadre didactice, personalul din școli și părinți.

În România, cursurile în învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal rămân suspendate, dar se va continua învățarea asistată de tehnologie până în 12 iunie, când se vor încheia cursurile anului școlar.

Pentru elevii și cadrele didactice care nu au acces la tehnologie, unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor oferi sprijin. Acestea vor transmite elevilor resurse educaționale și sarcini de lucru.

Studenții își vor continua învățarea asistată de tehnologie, iar examenele se pot susține și online. Fiecare instituție de învățământ superior va comunica planurile stabilite privind susținerea examenelor.

Prioritățile ministerului sunt de a asigura cadrul necesar pentru încheierea situațiilor școlare pentru toți elevii și studenții din sistemul românesc de învățământ și susținerea examenelor finale, în condiții de siguranță pentru elevi și cadre didactice.

Începând cu data de 2 iunie, elevii din clasele a VIII-a, a XII-a/XIII-a, cei din anii de final de ciclu profesional și postliceal, vor reveni în unitățile de învățământ pentru două săptămâni. Vor avea loc doar activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale. Revenirea în unitățile de învățământ va fi una prudentă și controlată pentru a preveni răspândirea îmbolnăvirilor cu Covid 19. Pentru elevii care au probleme de sănătate sau care prezintă riscuri de îmbolnăvire, prezența la cursuri va fi opțională. Părinții vor decide acest aspect.

Măsuri de siguranță în unitățile de învățământ:

Ministerul Educației și Cercetării împreună cu Ministerul Sănătății va elabora un ordin comun în care se vor stabili toate măsurile de siguranță privind reluarea activității în unitățile de învățământ. Sala de clasă va fi igienizată corespunzător, vor fi realizate culoare semnalizate special, iar în sala de clasă vor fi maximum 10 elevi, respectând măsurile de distanțare.

 Alte măsuri cu privire la anul școlar 2019-2020:

  • Programa din semestrul al II-lea care nu a fost parcursă după data de 11 martie va fi abordată în anul școlar următor, după ghiduri metodologice elaborate de MEC pentru fiecare disciplină.
  • Nu se vor susține teze, iar mediile vor fi încheiate cu minimum două calificative/note. Pentru situații excepționale, MEC a prevăzut mai multe scenarii, iar pentru fiecare tip de învățământ (vocațional, special, profesional) vor fi comunicate modalități de încheiere a situației.
  • Înscrierile la clasa pregătitoare și la grădiniță pot fi realizate online, după un calendar stabilit de MEC. Evaluarea psihosomatică a copiilor va fi înlocuită cu declarație pe proprie răspundere a părinților/tutorilor legali instituiți și recomandarea eliberată de grădinița pe care au frecventat-o.
  • Pentru asigurarea accesului egal la educaţie pentru preşcolarii/elevii cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă, profesorii itineranţi şi de sprijin vor continua adaptarea curriculară a conţinuturilor, realizarea materialelor didactice, instrumentelor de lucru şi de evaluare specifice, precum şi monitorizarea aplicării programelor curriculare adaptate, în parteneriat cu cadrele didactice de la grupă/clasă, pentru punerea în aplicare a planului de intervenţie personalizat realizat pe baza planului de servicii individualizat.
  • Detaliile cu privire la desfășurarea examenelor naționale și a admiterii în învățământul liceal și profesional/profesional dual vor fi prezentate prin procedurile elaborate de MEC. Vor fi elaborate inclusiv proceduri privind siguranța elevilor și a cadrelor didactice la desfășurarea probelor.
  • Examenele de certificare a competenţelor profesionale pentru nivelul 3, 4 şi 5, conform Cadrului Naţional al Calificărilor, pentru învățământul vocațional, profesional și profesional dual, precum și cele de la învățământul postliceal vor fi realizate numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată, în conformitate cu metodologiile aferente fiecărui tip de certificare a competențelor.
  • Examenul de titularizare și pentru definitivare în învățământ, precum și pentru obținerea gradelor didactice se vor organiza după un calendar comunicat de MEC.

Măsurile luate de Ministerul Educației și Cercetării au fost aplicate și în state europene precum  Italia, Letonia, Portugalia, Malta și Ungaria”, transmit oficialii din Ministerul Educației.

Citește și Ministrul Educației, Monica Anisie, despre revenirea la școală a elevilor din anii terminali: „Evaluarea Națională se va susține după 15 iunie, iar Bacalaureatul după 22 iunie”

Citește și

Mediafax
Se interzic centralele de apartament? Ministrul Mediului vine cu explicații
Digi24
Ce a pățit CEO-ul Astronomer după ce aventura sa cu șefa de la HR a fost dezvăluită la un concert Coldplay
Cancan.ro
O martoră la prăbușirea lui Felix Baumgartner rupe tăcerea! Cum l-a văzut în aer și ce s-a întâmplat în doar câteva secunde
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
Adevarul
Gata de inaugurare: ultimele detalii pregătite la un important tronson din Autostrada Moldovei
Mediafax
Ce a pățit CEO-ul american Andy Byron după concertul Coldplay, unde a fost surprins cu amanta
Click
Povestea băuturii frappe. Cum s-a inventat cafeaua simbol a Greciei dintr-o greșeală
Wowbiz
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Antena 3
Ilie Bolojan îi trimite pe demnitari la autobuz. „Cine nu are permis, să meargă cu transportul în comun”
Digi24
Tehnologia secretă a unuia dintre cele mai avansate avioane, în pericol: un F-35 al Marii Britanii este blocat în India de o lună
Cancan.ro
Presa austriacă, nemiloasă cu Felix Baumgartner după moartea sa! Ce au publicat despre regretatul iubit al Mihaelei Rădulescu
Ce se întâmplă doctore
O mai recunoști? Pe vremuri făcea furori la tv, dar acum a intrat într-un con de umbră. Mulți nu-și dau seama cine e și ce s-a ales de ea
observatornews.ro
Greşeala pe care o fac tot mai mulţi şoferi fără să-şi dea seama. Amenda sare de 600 de lei
StirileKanalD
Nu scăpăm de valul de căldură! ANM: Cod galben de caniculă în mai multe județe
KanalD
Schimbare totală în sistemul de burse! Câți bani vor încasa elevii
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Am testat în România cel mai așteptat SUV VW. Vei uita de Touareg - VIDEO
Descopera.ro
Capcanele pe care Hitler și Stalin și le-au întins reciproc
Capital.ro
O nouă taxă pentru românii din străinătate. Guvernul îi obligă să dea bani: De ce să nu plătească?
Evz.ro
Măsuri drastice în Bulgaria. Radarele detectează automat abaterile pe banda de urgență
A1
Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea iubitului ei, Felix Baumgartner. Ce mesaj dureros a publicat în mediul online
Stirile Kanal D
O nouă pistă în căutarea lui Emil Gânj. Criminalul s-a întâlnit cu un cioban și i-a furat mâncarea
Kfetele
Mihaela Rădulescu, o nouă declarație cutremurătoare de dragoste și doliu pentru Felix Baumgartner: "A murit făcând ceea ce iubea cel mai mult! Sunt pierdută fără el!"
RadioImpuls
Dezvăluirea Manuelei a zguduit emisiunea. Andreea Mantea: "De ce zici așa încet? Te temi de ceea ce zici, nici tu nu te crezi?". Concurenta din Casa Iubirii nu s-a abținut și a recunoscut. Veronica intervine: "Te dai mare îngeraș aici"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Dumnezeule, cât ești de frumoasă! Vrei să fii iubita mea?
Descopera.ro
Conținutul total neașteptat al unor cutii de prăjituri sosite pe un aeroport german