TREND CRESCĂTOR. Spitalul „Sf. Parascheva” din Iași, la un pas să rămână fără locuri pentru pacienții cu COVID-19

TREND CRESCĂTOR. Spitalul „Sf. Parascheva” din Iași, la un pas să rămână fără locuri pentru pacienții cu COVID-19
Sursa: infectioase.ro
Publicat: 20/06/2020, 18:11
Actualizat: 20/06/2020, 18:31

Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași este pe cale să alăture grupului de unități medicale din țară care au epuizat locurile destinate pacienților confirmați cu COVID-19. Doar 8 locuri din 184 mai erau libere sâmbătă, iar conducerea unității atrage atenția că, dacă populația nu respectă normele de protecție, vor fi probleme privind asistența regională la nivel regional.

„Noi în spital avem 184 de locuri la confirmați, 9 la terapie intensivă și 15 locuri la suspecți. Ieri, prin prin grija colegilor de la CFR, o parte din asimptomatici au plecat către Spitalul CFR, pentru a putea lucra în acest weekend. Ieri aveam la partea de confirmați 7 locuri libere, au plecat cei asimptomatici și vrem, de la o dată la alta, să avem în jur de 10 locuri libere. Să vedem dacă vom și putea”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, Carmen Dorobăț, într-o intervenție la Digi24.

Managerul Carmen Dorobăț a detaliat situația din spitalul ieșean din ultimele zile, care se apropie de cea de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a cărui conducere a anunțat, sâmbătă, că nu mai are locuri libere pentru pacienții confirmați cu noul coronavirus.

Semnal de alarmă: 20 de internări, într-o gardă de weekend

„La Iași, semnalul de alarmă mi s-a părut că l-aș fi putut trage în urmă cu o săptămână, când, în weekend, ceea ce nu se întâmpla de obicei, au fost 20 de internări, într-o gardă de vineri spre sâmbătă. Aceasta a fost o premieră, așa ceva nu s-a întâmplat nici în perioada stării de urgență, undeva în primăvară. Atunci mi-am dat seama că lucrurile s-ar putea să devină mai zgomotoase de la o zi la alta, așa a fost pe tot parcursul săptămânii”, a detaliat Carmen Dorobăț, la Digi24.

Astfel, medicii au apelat, pentru asimptomatici, la spitalul-suport CFR și pentru ATI, la Spitalul de Neurochirurgie, iar sâmbătă erau opt locuri disponibile pentru noile cazuri.

„Vom vedea ce se va întâmpla în decursul săptămânii viitoare, pentru că, dacă se continuă acest trend, care aș putea spune că este în platou crescut, atunci vom avea probleme cu locurile. Să sperăm că cetățenii vor înțelege importanța purtării măștii de protecție și a păstrării distanței sociale, sunt două elemente care nu cred că sunt atît de greu de păstrat, pentru a ne feri. Pentru că, iată, în loc să ne relaxăm și să ne bucurăm de sezonul cald, să ducem o viață economică normală, trebuie să gândim din nou că numărul de cazuri a crescut și trebuie să intervenim și ce vom face când nu vom mai avea locuri?”, a explicat managerul Spitalului „Sf. Parascheva” din Iași.

Carmen Dorobăț a atras atenția că la nivelul cadrelor medicale simte că s-a acumulat o expertiză în lupta cu COVID-19, însă este nevoie de organizarea locurilor în spitale în cazul unor noi creșteri ale numărului de infecții.

„Toată populația trebuie să înțeleagă că dacă nu vor avea grijă de ei și de familiile lor, vor fi probleme privind asistența regională la nivel regional”, a conchis Carmen Dorobăț.

La nivelul județului Iași, de la începutul pandemiei au fost confirmate 830 de cazuri confirmate de infecții cu COVID-19, din totalul de 23.730 înregistrate, până astăzi, 20 iunie, pe teritoriul României. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 1.500 și-au pierdut viața, iar 16.735 au fost declarate vindecate și externate. Numărul cazurilor noi se menține peste pragul de 300, iar la ATI sunt internați 190 de pacienți, potrivit informării Grupului de Comunicare Strategică.

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că, dacă transmiterea în comunitate a noului coronavirus rămâne semnificativă, ar putea fi luată în calcul prelungirea stării de alertă.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată