PANDEMIE. La Institutul „Marius Nasta” nu mai sunt locuri pentru pacienții confirmați cu SARS-CoV-2. Medicii de la Colentina cer redeschiderea spitalului pentru bolnavii non-COVID

PANDEMIE. La Institutul „Marius Nasta” nu mai sunt locuri pentru pacienții confirmați cu SARS-CoV-2. Medicii de la Colentina cer redeschiderea spitalului pentru bolnavii non-COVID
Numărul locurilor alocate pacienților cu SARS-CoV-2 a fost depășit la Institutul „Marius Nasta” / Sursa FOTO: https://c.pxhere.com/photos - caracter ilustrativ
Publicat: 20/06/2020, 10:50

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” nu mai are locuri libere pentru pacienții confirmați cu noul coronavirus, potrivit declarațiilor managerului spitalului, medicul Beatrice Mahler. În același timp, la Spitalul Colentina, spital-suport, cadrele medicale reclamă blocarea activității și olicită redeschiderea unității pentru bolnavii non-COVID.

La Institutul Marius Nasta sunt internați în 50 de pacienți confirmați cu noul coronavirus și 3 suspecți, a declarat managerul unității, Beatrice Mahler, în contextul în care în schema spitalului sunt avizate 49 de locuri pentru bolnavii depistați pozitiv cu SARS-Cov-2, relatează Hotnews.ro

„În schema Institutului Marius Nasta sunt avizate pentru funcționarea provizorie pentru pacienții COVID 72 de paturi, din care 10 paturi pentru pacienții suspecți, 13 pentru coinfectie COVID -TB și 49 pentru pacienții COVID pozitivi”, a precizat managerul Beatrice Mahler, citat de Hotnews.ro.

„Chiar dacă teoretic exista 10 locuri la suspecți, în saloane de două paturi, ele pot fi ocupate de 5 pacienți, fiecare pacient fiind singur in salon, pentru ca siguranța și sănătatea fiecărei persoane este importantă”, mai spune Beatrice Mahler.

Potrivit managerului, mai sunt locuri disponibile pentru pacienții cu coinfecție TB-COVID și două locuri la suspecți.

193 de pacienți tratați pentru infecţia cu SARS-CoV-2

Potrivit unui comunicat de presă, de vineri, al Institutulul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, în ultimele 76 de zile, pe timpul stării de urgenţă şi stării de alertă, în această unitate au fost îngrijiți 1.218 pacienţi îngrijiţi, dintre care 193 de pacienţi trataţi de infecţia cu SARS-CoV-2, 2.860 de consultaţii în dispensare TB, 189 de intervenţii chirurgicale şi peste 1.465 de evaluări în compartimentul de primiri urgente.

„În Pavilionul COVID-19 au fost internaţi în ultimele două luni şi jumătate aproximativ 600 de pacienţi suspecţi, dintre care au fost confirmaţi până astăzi 193 pacienţi, iar dintre aceştia 5 pacienţi au avut coinfectie TB-COVID-19”, a detalia Beatrice Mahler.

De asemenea, pacienţii cu simptomatologie sugestivă pentru infecţia cu SARS-CoV-2 au fost evaluaţi atât în structura Compartiment Primiri Urgente (CPU), cât şi în zona de primire a pavilionului COVID-19 fiind consultaţi un număr de 1.465 de pacienţi în anul 2020, cu mult peste aceeaşi perioadă a anului 2019 când au fost evaluaţi 886 de pacienţi, se arată în comunicatul de presă de vineri.

Medicii de la Colentina: „Blocarea globală a uneia dintre cele mai performante unităţi spitaliceşti multidisciplinare din Bucureşti este total lipsită de logică”

Pacienții infectați cu coronavirus din București sunt tratați la Institutul Matei Balș și la Spitalul Victor Babeș – ambele de boli infecțioase, la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta și la Spitalul Colentina, care este spital de suport.

Nici Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” nu mai poate face internări, după ce toate cele 640 de locuri au fost ocupate, iar la Institutul „Victor Babes” sunt 450 de locuri, din care mai vineri mai erau libere 150, car conducerea unității se aștepta ca până la sfârșitul săptămânii să fie ocupate, prin prisma creșterii numărului de infecții.

Responsabilii din sănătate au atras atenția în aceste zile asupra creșterii numărului de cazuri noi de coronavirus. „La acest moment este risc să vedem o creştere continuă şi să avem o răspândire din nou în comunitate, să apară mai multe focare, pentru că, din păcate, lumea nu mai respectă unele reguli”, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

În ceea ce privește Spitalul Colentina, aproximativ 300 de medici, cadre medii şi personal auxiliar de aici au semnat o petiţie prin care solicită redeschiderea unităţii medicale şi pentru pacienţii non-COVID, invocând faptul că unitatea cu 867 de paturi tratează în prezent mai puţin de 100 de persoane asimptomatice cu coronavirus.

„În situaţia actuală, după depăşirea vârfului pandemiei, în care există o răspândire comunitară a virusului, când toate unităţile spitaliceşti ar trebui să fie capabile să gestioneze pacienţii suspecţi şi confirmaţi cu SARS-CoV2, blocarea globală a uneia dintre cele mai performante unităţi spitaliceşti multidisciplinare din Bucureşti este total lipsită de logică”, se arată în petiţia citată de Agerpres.

Potrivit documentului citat, în lunile martie şi aprilie, spre vârful pandemiei, la Spitalul Colentina au fost internaţi 400 de pacienţi, care au fost îngrijiţi de nu mai puţin de 258 de medici şi de aproape 1.000 de asistenţi medicali, personal medical auxiliar, biologi, biochimişti şi farmacişti, cu toţii de alte specialităţi decât cea de boli infecţioase.

În prezent, în spital sunt internaţi sub 100 de pacienţi, majoritatea dintre ei asimptomatici şi fără alte probleme de sănătate care să necesite spitalizarea, dar „spitalul este în continuare blocat, redus la o minimă activitate în afara profilului său medical”.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kamala Harris a primit unul dintre cele mai bune sondaje ale sale din acest an....
Anunțul matrimonial devenit viral al unui pensionar rămas văduv: 'Caut parteneră, maxim 50 de ani....
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
Polițist local filmat când lovea un tânăr încătușat. Victima, cu lanterna pusă în ochi, a...
Părinții gemenilor dispăruți din Târgu Jiu, în șoc. Ce au găsit în telefonul fraților, înainte...
Explozia pagerelor din Liban | Cum a fost planificat atacul împotriva Hezbollah. „A fost un...
Larisa Uţă a redeschis scandalul, iar acum… Alin Oprea o desfiinţează: „O femeie mutilată de...
Andreea Bănică, imagini interzise în costum de baie, la 46 de ani: „Arăți ca o...
Ce este un pager. Mii de dispozitive au explodat simultan în Liban: cel puţin 9...
Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere
“Mica recalculare” aduce bani în plus la pensii. Ce presupune și când va avea loc
Doliu la TVR! A murit o emblemă a știrilor din România
Nemții au planuri mari cu Duster 3. Aripi evazate și jante uriașe – GALERIE FOTO
Atacul unei drone ucrainene a declanşat o explozie de mărimea unui cutremur în regiunea Tver,...
SPIONII de la Hollywood! Marii ACTORI care au fost informatori
Anvelopele care vor fi interzise de la 1 octombrie. Șoferii vor fi amendați imediat
Peste jumătate dintre șoferi fac aceeași greșeală. Trucul care le poate salva viața
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De...
Ce pensie primește Adriana Trandafir după o viață dedicată teatrului și filmului: ”Ce să facem?...
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Câți dintre români cred că sunt direct responsabili pentru strângerea deșeurilor din plastic?