Un student român a câștigat Premiul Nobel Junior, pentru o lucrare despre „exodul creierelor”. A concurat cu 3.400 de studenți din 50 de țări

Un student român a câștigat Premiul Nobel Junior, pentru o lucrare despre „exodul creierelor”. A concurat cu 3.400 de studenți din 50 de țări
Stefan Pricopie a făcut cinste țării sale după ce a luat Premiul Nobel Junior/Sursa/Facebook
Publicat: 26/07/2020, 00:00

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

Un student român, absolvent al Universității Manchester, a fost desemnat câștigător al premiului Nobel Junior, la secțiunea Economie, pentru lucrarea sa de dizertație legată de învățământul public și fenomenul „brain drain”, adică „exodul creierelor”.

Studentul român a fost desemnat câștigător după ce, în competiție, s-au înscris nu mai puțin de 3.400 de studenți proveniți de la 338 de universități din 50 de țări.

Deja cunoscut în mediul academic românesc, Ștefan Pricopie este fiul lui Remus Pricopie, fost ministru al Educației în guverrnul condus de Victor Ponta și actual rector al SNSPA.

Elev eminent, fiul fostului ministru a trecut pe la multe școli de prestigiu. Acesta a studiat în România la Complexul Educațional Lauder-Reut, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu și Liceul Teoretic de Informatică București – ICHB.

În anul 2014, tânărul a obținut medalia de bronz la Olimpiada Națională de Matematică.
În paralel, Ștefan Pricopie a cochetat și cu șahul de performanță, pe care l-a practicat timp de aproximativ 10 ani. Ca sportiv a fost legitimat la Clubul Sportiv Otopeni.

Ulterior, Ștefan a plecat în Marea Britanie, unde a absolvit Universitatea din Manchester, pe care a absolvit-o anul trecut, când, de altfel, a și câștigat Premiul Nobel Junior, competiție în care premiile sunt acordate sub patronajul președintelui Irlandei.

Studentul român a concurat cu teza sa de dizertație despre învățământul public și fenomenul de „brain drain”.

Acest premiu desemnează cele mai importante lucrări de absolvire a facultății, pentru 25 de discipline din trei mari domenii. Este vorba despre științele exacte, științele umaniste și arta.

A absolvit cu High First-Class Honours programul de economie-matematică

În iunie 2019, tânărul Pricopie a absolvit cu High First-Class Honours programul de economie-matematică din cadrul Facultății de Științe Sociale de la Universitatea Manchester.

Lucrarea pentru care a primit Premiul Nobel Junior pentru Economie, se intitulează “Public Education and Brain Drain”.

De asemenea, românul a primit și premiul special din partea Decanului Facultății de Științe Sociale – Dean’s Award for Achievement.

Acestea a rămas să-și continue studiile la Universitatea din Manchester, la programul de „Data Science for Social Policies”.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Mașinile care nu mai trec ITP-ul. Vor pica inspecția tehnică periodică
Nemții nu mai sunt harnici. Ei muncesc puțin și se îmbolnăvesc des
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Marsilia se pregătește să primească flacăra olimpică