România primește bani, dar nu știe pe ce să-i cheltuie. Europarlamentarul Corina Crețu: Rata de absorbţie a fondurilor europene este la 35% / Nu există încă o listă a priorităţilor actualului Guvern pentru viitoarele sume

România primește bani, dar nu știe pe ce să-i cheltuie. Europarlamentarul Corina Crețu: Rata de absorbţie a fondurilor europene este la 35% / Nu există încă o listă a priorităţilor actualului Guvern pentru viitoarele sume
România primește bani, dar nu știe pe ce să-i cheltuie. Europarlamentarul Corina Crețu: Rata de absorbţie a fondurilor europene este la 35% / Nu există încă o listă a priorităţilor actualului Guvern pentru viitoarele sume / Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 16/08/2020, 11:42

Europarlamentarul Corina Crețu a explicat faptul că la nivel central nu există o listă clară a priorităţilor actualului Guvern în ceea ce priveşte folosirea fondurilor europene din viitorul exerciţiu multianual financiar 2021-2027 şi a mecanismului de redresare economică lansat de Comisia Europeană.

Aceasta se arată îngrijorată cu privire la lipsa planurilor concrete de redresare economică, deci implicit de folosire a fondurilor eruopene actuale și viitoare.

Corina Crețu, despre utilizarea fondurilor europene: Întârziere a Guvernului ar putea pune în pericol proiectele necesare pentru dezvoltare

„Sunt îngrijorată pentru toate localităţile din România, deoarece nu poţi să spui la modul general că vom face şcoli, spitale, autostrăzi, fără să avem proiecte concrete. Iar această întârziere a Guvernului ar putea pune în pericol proiectele necesare pentru dezvoltare. Toate guvernele vor trebui să prezinte la Bruxelles planul de relansare economică în baza cărora vor primi bani europeni. Pentru că nu există această listă a priorităţilor e greu de prevăzut ce se întâmplă cu proiectele de dezvoltare ale oraşelor”, a declarat Corina Creţu într-o conferință de presă.

De asemenea, aceasta a precizat că fiecare țară trebuie să depună cât mai repede lista de proiecte chiar dacă nu există un termen limită, deși ar trebui ca acest lucru să se întâmple în septembrie-octombrie. Ulterior, proiectele vor fi analizate și monitorizate.

Europarlamentarul, îndemn către guvernanți: Să se cheltuiască cu prioritate fondurile nerambursabile

„Apelul meu este să se cheltuiască cu prioritate fondurile nerambursabile. Suntem în 2020 şi avem exerciţiul 2014-2020 despre care nimeni nu mai vorbeşte, rata de absorbţie este la 35% şi mai avem doar anul acesta – probabil se va ridica şi această restricţie de depunere a proiectelor, cu posibilitatea de a cheltui banii până în anul 2023. Dar timpul trece şi este foarte scurt. Nu mai avem proiecte majore, adică de peste 50 de milioane de euro, care trebuie adoptate de Comisia Europeană. Când am plecat eu în iulie 2019, adoptasem tot ceea ce România depusese ca proiect major. De atunci s-au mai depus proiectele pentru spitalele regionale care au fost şi ele aprobate. Deci nu mai sunt proiecte majore depuse la Comisie şi aici trebuie un efort pentru a depune proiecte foarte necesare pentru oameni”, a punctat Corina Creţu.

La începutul lunii iulie, Vera Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene, anunța că respectarea normelor statului de drept şi combaterea corupţiei vor fi condiţii pentru alocarea pe viitor a fondurilor europene, inclusiv a celor pentru relansare. Fără să nominalizeze, înaltul oficial de la Bruxelles afirma că avertismentul este adresat mai multor ţări din Uniunea Europeană, inclusiv României.

În cursul lunii iulie, au avut loc negocieri la Bruxelles în ceea ce privește planul de redresare economică a țărilor din Uniunea Europeană iar României i-a fost acordată suma de aproape 80 miliarde de euro.

Ulterior, pe 22 iulie, președintele Klaus Iohannis a declarat că cei 80 de miliarde de euro din fonduri europene vor fi destinați relansării economiei românești. Din această supă, 34 de miliarde de euro sunt destinați măsurilor de relansare economică post-pandemie, a declarat președintele.

„După cum probabil s-a aflat, ieri am ajuns la un acord în Consiliul European și României i-a fost alocată suma de 80 de miliarde de euro pentru programe europene pentru anii care urmează. Este o sumă foarte mare și cu acești bani, dragi români, vom fi în situația nu doar de a relansa economia României, vom fi în situația de a reconstrui România, deci să intervenim și în economie, și în marile sisteme publice. Este o veste foarte, foarte bună. Pentru a folosi acești bani și pentru a nu ajunge în situația să-i avem teoretic și să nu îi folosim, trebuie însă să ne facem un plan. Un plan solid, bun, aplicabil. Imediat după ce am revenit de la Bruxelles cu această sumă foarte mare, care va fi pusă la dispoziția României, am convocat, evident, o echipă guvernamentală, cu care m-am întâlnit până acum câteva momente, o echipă condusă de Premierul Orban, cu care am discutat aceste lucruri”, a declarat Klaus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Oamenii de știință vor să construiască „Zidul Morții” pe Lună