Președintele Iohannis: Fondurile europene de 80 de miliarde de euro vor contribui la reconstruirea României. Suma se compune din două pachete bugetare

Redactor:
Ana Matei
Președintele Iohannis: Fondurile europene de 80 de miliarde de euro vor contribui la reconstruirea României. Suma se compune din două pachete bugetare
Iohannis, după summitul UE: Vom fi în situația de a reconstrui RomâniaSursa: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la finalul întâlnirii cu echipa guvernamentală condusă de Ludovic Orban, că cei 80 de miliarde de euro din fonduri europene vor fi destinați relansării economiei românești. Din această supă, 34 de miliarde de euro sunt destinați măsurilor de relansare economică post-pandemie, a declarat președintele.

„După cum probabil s-a aflat, ieri am ajuns la un acord în Consiliul European și României i-a fost alocată suma de 80 de miliarde de euro pentru programe europene pentru anii care urmează. Este o sumă foarte mare și cu acești bani, dragi români, vom fi în situația nu doar de a relansa economia României, vom fi în situația de a reconstrui România, deci să intervenim și în economie, și în marile sisteme publice. Este o veste foarte, foarte bună. Pentru a folosi acești bani și pentru a nu ajunge în situația să-i avem teoretic și să nu îi folosim, trebuie însă să ne facem un plan. Un plan solid, bun, aplicabil. Imediat după ce am revenit de la Bruxelles cu această sumă foarte mare, care va fi pusă la dispoziția României, am convocat, evident, o echipă guvernamentală, cu care m-am întâlnit până acum câteva momente, o echipă condusă de Premierul Orban, cu care am discutat aceste lucruri”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a precizat că a avut mai multe întâlniri cu reprezentanții Guvernului pe această temă: „Nu, nu a fost prima întâlnire cu această temă, ca să nu își imagineze cineva că până acum am stat și am așteptat. Am avut multe întâlniri cu Guvernul pe proiecte europene, pe fonduri europene și vreau să detaliez chiar un pic, ca să știm despre ce vorbim aici”.

Președintele: Suma de 80 de miliarde de euro se compne din două pachete bugetare

Potrivit președintelui, suma de 80 de miliarde practic se compune din două mari pachete bugetare.

Primul pachet, cel mai mare, este pachetul care se referă la bugetul multianual al Uniunii Europene din 2021 până în 2027: „Sunt fondurile europene și proiectele europene pe care le-am avut și până acum. Pentru a atrage acești bani, este nevoie de un concept, un plan național. La acest plan lucrăm de când este în funcțiune Guvernul Orban. Planul este ca și finalizat, se fac unele finisaje și planul va fi urmărit în continuare, să ajungă la Comisie, ca să fim pregătiți din timp de data aceasta să atragem banii europeni”.

Iohannis: Al doilea pachet bugetar, de 34 miliarde euro, este destinat relansării și revigorării economice

„Este un pachet foarte mare, de 34 de miliarde de euro, pentru România. Acești bani sunt în principal destinați ameliorării crizei, măsurilor de ieșire din criza economică, măsurilor de întărire a economiei, ca să își revină foarte repede după acest șoc provocat de pandemie. Acești bani trebuie consumați mai repede. Practic, pentru a folosi acești bani, avem la dispoziție doar 6 ani. Și o parte din acești bani este posibil să fie deja disponibilă în acest an, în 2020. Și aici este nevoie să ne mișcăm rapid, fiindcă până în octombrie trebuie să prezentăm Comisiei Europene planul național aferent acestui fond de repornire, de relansare, de întărire a economiei. Am început și pe acest plan să lucrăm de acum câteva luni deja. Continuăm și ce am făcut practic astăzi, într-o discuție foarte aplicată cu Guvernul, a fost să corelăm planurile în așa fel încât să folosim bani europeni în cel mai eficace mod posibil, adică să folosim banii în așa fel încât să aibă un impact major asupra economiei României, asupra sistemelor publice și, în final, asupra bugetului fiecărui român în parte”, a conchis Klaus Iohannis.

Inchide