„Nu există dovezi” că tratamentul cu plasma COVID-19 aprobat de Trump funcționează, potrivit OMS

„Nu există dovezi” că tratamentul cu plasma COVID-19 aprobat de Trump funcționează, potrivit OMS
Publicat: 25/08/2020, 13:15
Actualizat: 06/04/2021, 14:44

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat luni că folosirea plasmei din sânge de la supraviețuitorii de COVID-19 pentru a trata alți pacienți este încă considerată o terapie experimentală, exprimând îngrijorarea că, în urmă unei simulări a SUA pentru tratament, studiile formale vor fi deraiate

Duminică, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a autorizat ceea ce se numește „utilizarea de urgență” pentru a accelera disponibilitatea medicamentelor experimentale promițătoare în timpul unei crize de sănătate publică, potrivit Euronews.

„Rezultatele nu sunt concludente”, a spus omul de știință șef al OMS

Până în prezent, „rezultatele nu sunt concludente”, a spus omul de știință șef al OMS Dr. Soumya Swaminathan în timpul unui briefing de presă. „În momentul de față, sunt încă dovezi că calitatea este foarte scăzută.”

Plasma convalescentă este un tratament vechi de un secol care a fost utilizat pentru combaterea gripelor și a focarelor de rujeolă. Când organismul întâlnește un nou germen, creează proteine ​​numite anticorpi care sunt special vizați pentru a combate infecția. Anticorpii plutesc în plasmă – partea gălbuie, lichidă a sângelui – care este colectat de la supraviețuitorii de COVID-19 și administrat pacienților infectați cu coronavirus.

Swaminathan a spus că OMS a considerat terapia cu plasmă ca fiind experimentală și că trebuie continuată să fie evaluată. Ea a spus că tratamentul este greu de standardizat: plasma trebuie colectată individual, iar oamenii produc diferite niveluri de anticorpi.

„Desigur, țările pot face o listă de urgență dacă consideră că beneficiile depășesc riscurile”, a spus ea. „Dar acest lucru se face de obicei atunci când aștepți dovezi mai definitive.”

„Nu este o dovadă că funcționează”, spune Swaminathan

Într-o scrisoare care descrie acțiunile de urgență ale FDA, omul de știință al agenției a spus că tratamentul „nu trebuie considerat un nou standard de îngrijire” pentru infecțiile cu coronavirus și că mai multe date din studii vor fi disponibile în lunile următoare.

Dar deja, atât de mulți pacienți cu COVID-19 au solicitat plasmă, mai degrabă decât să fie de acord să facă parte dintr-un studiu de cercetare pe care mulți oameni de știință se tem că nu vor primi un răspuns clar cu privire la functionarea tratamentului – și dacă da, cum și când acesta trebuie utilizat pentru cele mai bune rezultate.

Martin Landray, de la Universitatea din Oxford, a spus că, în timp ce terapia oferă „o promisiune uriașă”, încă nu exista nicio dovadă că funcționează.

„Există un decalaj imens între teorie și beneficiul dovedit”, a spus el într-o declarație.

Dacă câteva mii de pacienți ar participa la cercetare „am avea răspunsul”, a spus Landray, care efectuează un studiu cu plasmă în Marea Britanie. Dacă eficiente, plasma convalescentă ar putea fi utilizată rapid în întreaga lume. Dacă nu, ar putea fi abandonată.

Stephen Griffin, profesor asociat de medicină la Universitatea din Leeds, a declarat că există încă o incertitudine considerabilă cu privire la răspunsul sistemului imunitar la COVID-19, făcând orice folosire potențială a plasmei convalescente provocatoare.

Acțiunea FDA a fost anunțată în cadrul unui briefing de presă de duminică de către președintele Statelor Unite, Donald Trump, care a numit-o „descoperire”.

„Se pare că lecțiile de la hidroxicloroquina nu au fost învățate”, a spus Griffin, referindu-se la medicamentul contra malariei oferit de Trump.

FDA a acordat, de asemenea, hidroxiclorochinului o autorizație de urgență înainte de suspendarea acesteia luni, după ce mai multe studii au arătat că medicamentul nu funcționează împotriva COVID-19 și a crescut riscul de probleme cardiace, renale, hepatice și alte probleme.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice