Numărul românilor din diaspora care vor vota la parlamentare, încă sub pragul de 20.000. Au mai rămas două săptămâni pentru înscriere

Numărul românilor din diaspora care vor vota la parlamentare, încă sub pragul de 20.000. Au mai rămas două săptămâni pentru înscriere
Publicat: 08/10/2020, 16:56

După ce că numărul românilor înscriși ca alegător în străinătate, la secția de votare, dar și prin corespondență, este mic, mult sub cel înregistrat la ultimul scrutin organizat în diaspora, acesta a fost redus în urma verificării corectitudinii datelor înscrise.

Conform datelor oficiale ale Autorității Electorale Permanente, valabile la data de 5 octombrie, doar 17.927 de români stabiliți în diaspora vor vota, la secții și prin corespondență. La alegerile parlamentare, organizate în afara granițelor, se va vota teoretic, timp de două zile, în 5 și 6 decembrie, conform actelor normative în vigoare. Secțiile de votare în străinătate vor fi organizate în măsura în care autoritățile statelor respective permit acest lucru, în funcție de riscul epidemiologic.

Numărul de 17.927 reprezintă suma cererilor de înscriere pe portalul votstrainatate.ro, trimise începând din 1 aprilie, care au fost aprobate de autorități, potrivit informării privind stadiul pregătirii și organizării alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020, publicată pe ordinea de zi a ședinței de joi a Guvernului.

699 de cereri pentru secții au fost incorect completate

Astfel, după cum anunță Autoritatea Electorală Permanentă, pentru opțiunea votului la secție, până la data-limită, 21 septembrie, au fost depuse 3.939 de cereri, dintre care, în urma analizei corectitudinii datelor înscrise în formular și a valabilității actelor de identitate anexate, 3.240 cereri au fost aprobate.

În urma analizei cererilor, Autoritatea Electorală Permanentă a transmis Ministerului Afacerilor Externe propunerea de a înființa 12 secții de votare, propunere aprobată de MAE. În urma analizei, din totalul de 3.240 de cereri aprobate, 2.319 alegători au fost arondați la 12 secții de votare, rămânând 921 de alegători nearondaţi. Aceștia din urmă vor fi arondați la secțiile de votare înființate la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, după cum arată documentul citat.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, precizase în conferința organizată în 2 octombrie împreună cu președintele AEP, că, până la acea dată, mai multe state și-au dat acordul de principiu, dar cu condiții, pentru organizarea de secții de votare, dar decizia finală va fi luată în preajma zilelor votului.

În urma propunerii AEP, care se baza pe numărul de cereri primite, se vor organiza secții în Bruxelles, Paris, Stuttgart, Bonn, Roma, Milano, Haga, Londra, Manchester, Chișinău, Madrid și Barcelona. Ministrul a subliniat că se dorește înființarea a cât mai multe secții, să ne apropiem cât mai mult de numărul de la alegerile prezidențiale din 2019, care a fost 835.

22 octombrie, data-limită

Termenul pentru înscrierea ca alegător prin corespondență, prelungit de autorități care au promovat această modalitate de vot având în vedere că organizarea secțiilor nu este 100% sigură, este data de 22 octombrie 2020.

Până la data informării, 5 octombrie, au fost înregistrate 16.346 cereri pentru votul prin corespondență, dintre care 14.687 cereri au fost aprobate.

Până la data publicării, numărul total al românilor înregistrați pe portal depășise cu puțin pragul de 19.000, respectiv 19.119.

În conferința din 2 octombrie, președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, s-a declarat nemulțumit de numărul de înregistrări prin corespondență – la acea dată era de aproximativ 16.500, și spunea că își dorește ca acesta să fie de cel puțin 30.000, ca la prezidențialele din 2019, dar speră ca măcar cifra de 50.000 să fie atinsă, pentru o mai bună reprezentare.

Din totalul de alegători români care figurau în Registrul electoral până în 25 august, la ultima informare a AEP, 18.270.004 români aveau domiciliul sau reședința în țară, iar 734.982, în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor