Oficial: Două zile de alegeri în Diaspora. În ce condiții ar putea fi suspendat votul la secție în străinătate

Redactor:
Madalina Prundea
Oficial: Două zile de alegeri în Diaspora. În ce condiții ar putea fi suspendat votul la secție în străinătate
În ce condiții pot vota românii la secțiile din străinătate

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii care modifică și completează actele normative în materie electorală pentru desemnarea aleșilor din Camera Deputaților și Senat. Pe lângă modificări privind definiția partidelor și a alianțelor politice, legea promulgată de președinte include prevederi importate pentru votul în diaspora: românii stabiliți în străinătate își pot exprima dreptul constituțional timp de două zile, însă votul la secție poate fi suspendat în funcție de decizia autorităților din țara respectivă în urma analizei privind siguranța sanitară pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Românii din Diaspora vor putea vota, teoretic, în zilele de sâmbătă și duminică, 5 și 6 decembrie, la secțiile de vot organizate în străinătate, conform legii adoptate luni de Parlament și promulgate, miercuri, de președintele Klaus Iohannis.

Peste 10.000 de români înscriși ca alegători în străinătate

Posibilitatea de vot pe parcursul a două zile, inițial respinsă în Comisia juridică a Camerei Deputaților, a fost reintrodusă în plenul de luni, la insistențele reprezentanților PNL și USR și votat, cu 160 de voturi pentru, 10 au fost „împotrivă”, iar 5 s-au abţinut.

Organizarea votului în secțiile din străinătate va depinde, însă, de decizia autorităților competente din țara respectivă, se arată în actul normativ.

Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 25 august 2020 este de 19.004.986, dintre 18.270.004 au domiciliul sau reședința în țară, iar 734.982 au domiciliul în străinătate.

Mai sunt cinci zile în care românii se pot înscrie ca alegători în străinătate pe portalul dedicat, la secții sau prin corespondență, respectiv până în 21 septembrie. Până la ora publicării, numărul celor înscriși în Registrul electroal a sărit de pragul de 10.000, respectiv sunt înscriși pentru votul la secție 2.315 cetățeni români, iar prin corespondență, 7.991.

Autoritățile pot interzice organizarea de secții de vot

Legea prevede circumstanțele în care românii nu vor putea vota în secțiile din străinătate.

Art. VII. – (1) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care autoritățile competente din țara de reședință nu permit, din motive de securitate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, înființarea de secții de votare, atât în sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare cât și în afara acestora, nu se organizează secții de votare în țara respectivă.

(2) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care autoritățile competente din țara de reședință retrag, din motive de securitate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, acordul privind înființarea de secții de votare în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și/sau în afara acestora, nu se mai desfășoară operațiunile de votare cadrul secțiilor de votare în cauză.

(3) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care autoritățile competente din țara de reședință retrag pe parcursul procesului de votare, din motive de securitate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, acordul privind desfășurarea operațiunilor de votare în secțiile de votare organizate în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și/sau în afara acestora, nu se mai desfășoară operațiunile de votare în cauză. În acest caz, prevederile Legii nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.

(4) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care nu pot fi asigurate măsurile de securitate impuse de autoritățile statului de reședință în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 în nicio secție de votare, nu se organizează secții de votare în țara respectivă.

(5) La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care în sediul misiunii diplomatice sau oficiului consular nu pot fi asigurate măsurile de protecție sanitară în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 impuse de autoritățile competente din România sau țara de reședință pentru funcționarea secției de votare, aceasta poate fi organizată în orice altă locație din aceeași localitate.

Noi definiții pentru partide și alianțe

Actul normativ prevede și modificări ale definiției partidelor și alianțelor înaintea alegerilor din decembrie, astfel:

„Art. 1181 . – (1) În sensul prezentei legi, prin partide politice parlamentare se înțelege partidele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care, la ultimele alegeri pentru Senat și Camera Deputaților, au întrunit, individual sau într-o alianță, pragul electoral și au obținut mandate de deputat sau de senator sau care nu au participat la ultimele alegeri parlamentare dar la data declanșării calendarului electoral pentru alegerile parlamentare au ca membrii 7 senatori sau 10 deputați.

(2) Alianţele politice şi alianţele electorale care au în componenţă cel puţin un partid politic parlamentar sunt asimilate partidelor politice parlamentare.”

Textul legii trimise spre promulgare by Gandul.info on Scribd

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
S-au schimbat zodiile. Iată ce te influențează ACUM
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
Ce se întâmplă acum cu fetița primarului din Sângeorz. Calvarul prin care a trecut copila....
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Autoritățile ruse vor să înregistreze un al doilea vaccin împotriva coronavirusului până la jumătatea lunii...
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Îi apăreau mereu pete negre în bucătărie și nu înțelegea ce se întâmplă. Ulterior, femeia...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
ȘOCANT prin ce a trecut Anca Țurcașiu în ultimii ani de căsnicie! Acesta este de...
Iulia Vântul, în PERICOL. Cine este femeia care s-a băgat în familia lui Salman Khan....
Lista școlilor care SE ÎNCHID! Au fost descoperite focare de coronavirus. Informații oficiale
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide