Klaus Iohannis îi sfătuiește pe românii din diaspora să voteze prin corespondență, la alegerile parlamentare: „Nu avem nicio garanție că se vor putea deschide secții în toate țările”

Klaus Iohannis îi sfătuiește pe românii din diaspora să voteze prin corespondență, la alegerile parlamentare: „Nu avem nicio garanție că se vor putea deschide secții în toate țările”
Președintele României, Klaus Iohannis (FOTO: Administrația Prezidențială)
Publicat: 16/09/2020, 19:45
Actualizat: 16/09/2020, 20:13

Președintele Klaus Iohannis îi sfătuiește pe românii din străinătate să se înscrie pentru votul prin corespondență, pentru alegerile parlamentare, motivând că autoritățile nu au garanția că vor putea fi deschise secții de vot în toate țările unde se află conaționali.

„Aș face un apel către diapora să se înscrie pentru votul prin corespondență. Nu avem nicio garanție că se vor putea deschide secții de votare în toate țările unde avem români care doresc să voteze. Este foarte important să se înscrie, altfel, este posibil ca în unele țări să nu poată vota”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri seară, în cadrul unei conferințe de presă.

Președintele Klaus Iohannis a mai spus că a fost unul dintre susținătorii votului prin corespondență, dar că atunci când a fost introdus nu s-a pus problema unei pandemii. Între timp, această metodă a devenit tot mai populară.

„Atunci când am promovat votul prin corespondență ne-am gândit că ar fi bine să aibă posibilitatea românii din diasporă să voteze în condițiile în care nu pot ajunge la secția de votare. Nu ne-am gândit atunci la o pandemie, dar iată că procedura votului prin corespondență este una foarte utilă”, a mai spus șeful statului.

Două zile de alegeri în Diaspora. În ce condiții ar putea fi suspendat votul la secție în străinătate

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii care modifică și completează actele normative în materie electorală pentru desemnarea aleșilor din Camera Deputaților și Senat.

Pe lângă modificări privind definiția partidelor și a alianțelor politice, legea promulgată de președinte include prevederi importate pentru votul în diaspora: românii stabiliți în străinătate își pot exprima dreptul constituțional timp de două zile, însă votul la secție poate fi suspendat în funcție de decizia autorităților din țara respectivă în urma analizei privind siguranța sanitară pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Românii din Diaspora vor putea vota, teoretic, în zilele de sâmbătă și duminică, 5 și 6 decembrie, la secțiile de vot organizate în străinătate, conform legii adoptate luni de Parlament și promulgate, miercuri, de președintele Klaus Iohannis.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase