Corpul de control al premierului, anchetă la Compania Naţională „Aeroporturi Bucureşti”. Ce nereguli au descoperit oamenii lui Orban

Corpul de control al premierului, anchetă la Compania Naţională „Aeroporturi Bucureşti”. Ce nereguli au descoperit oamenii lui Orban
Corpul de control al premierului, anchetă la Compania Naţională „Aeroporturi Bucureşti”. Ce nereguli au descoperit oamenii lui Orban / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 21/10/2020, 14:57
Actualizat: 21/10/2020, 14:59

Ancheta demarată de Corpul de control al prim-ministrului la Compania Naţională „Aeroporturi Bucureşti” s-a încheiat. Oamenii premierului Ludovic Orban au verificat activitatea instituţiei din perioada 1 ianuarie 2018 şi până în prezent.

Acţiunea de documentare a vizat verificarea respectării prevederilor legale cu privire la atribuirea, încheierea şi derularea contractelor de achiziţie la nivelul entităţii şi verificarea altor aspecte considerate relevante sau care au făcut obiectul unor petiţii transmise CCPM”, se arată într-un comunicat de presă al Corpului de control al prim-ministrului.

Nota de informare întocmită în urma verificărilor a fost transmisă către Curtea de Conturi a României, spre informare şi valorificare.

Sistemul de acordare a primelor cu caracter excepțional, o problemă

Printre altele, Corpul de control al prim-ministrului a sesizat că nu există proceduri privind acordarea primelor cu caracter excepţional şi a altor drepturi de această natură. „Lipsa procedurilor de acordare a primelor cu caracter excepţional sau a altor stimulente de această natură, care să cuprindă criterii privind acordarea acestora, este susceptibilă a genera discriminare, demotivare şi climat de muncă conflictual sau marcat de o satisfacţie redusă legată de sistemul de compensaţii şi beneficii”, se menţionează în document.

În ceea ce privește programele de investiţii, verificările au arătat că, în anii 2018 şi 2019, la nivelul CNAB SA a fost înregistrat un grad de realizare de 4,31%, respectiv de 11,67%. De asemenea, un grad de realizare foarte scăzut a fost înregistrat și la capitolul „Lucrări de investiţii”, de 1,35% (în 2018) şi de 2,46% (în 2019).

Nereguli la contractele de prestări servicii de curățenie

Dar asta nu e tot! S-au constatat nereguli și la contractele de prestări servicii de curăţenie, salubrizare şi colectare selectivă, precum şi la cel privind serviciile de reparaţii și întreţinere ale mijloacelor auto.

Conform constatărilor, oferta câştigătorului contractului de prestări servicii având ca obiect prestarea serviciilor de curăţenie, salubrizare şi colectare selectivă pentru spaţiile de la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” nu a respectat cerinţa prevăzută de companie în caietul de sarcini ca prestatorul să asigure un număr minim de agenţi în ansamblu şi pe fiecare tură, iar ajustarea tarifelor şi, implicit, modificarea preţului acestui contract s-a efectuat fără îndeplinirea obligaţiei prestatorului de a prezenta devizele analitice prin care să fie evidenţiată influenţa pe care o exercită modificarea legislativă în preţul unitar şi/sau total ofertat iniţial.

Achiziții directe peste pragul prevăzut de Legea nr. 99/2016

De asemenea, referitor la achiziţiile directe, CNAB SA a achiziţionat direct anumite produse/servicii cu toate că valoarea acestora a depăşit pragul prevăzut de Legea nr. 99/2016 privind achiziţiile sectoriale până la care entitatea contractantă a avut dreptul de a efectua achiziţii în acest mod.

Raportul constată, totodată, unele nereguli şi la modificarea, derularea şi încetarea unor contracte de asociere în participaţiune încheiate de CNAB SA: „Contractul de închiriere spaţii comerciale nr. 58/C/27.02.2020 a fost încheiat între CNAB SA şi MILLENIUM PRO DESIGN SRL fără a fi aprobat de către CA în conformitate cu competenţele consiliului, statuate prin dispoziţiile art. 19 alin. (1) lit. n) din Actul constitutiv al CNAB SA, Anexa la HG nr. 1.208/2009, cu modificările şi completările ulterioare”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Anunțul dimineții despre BANII DE PENSIE: Tot timpul se întâmplă problema asta
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce planuri are Alexandru Ciucu cu fiicele lui de Paște, după despărțirea de Alina Sorescu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Bob Lazar: Zona 51 și Farfuriile Zburătoare