Ministrul Sănătății: ”Pacienții români care au nevoie de transplant pulmonar nu mai pot fi transplantați în România”. Bolnavii vor fi trimiși în Italia

Ministrul Sănătății: ”Pacienții români care au nevoie de transplant pulmonar nu mai pot fi transplantați în România”. Bolnavii vor fi trimiși în Italia
Conferință de presă la Ministerul Sănătății, despre evoluția pandemiei în România. Foto: Facebook
Publicat: 30/03/2021, 22:57
Actualizat: 06/04/2021, 14:31

România a pierdut acreditarea să facă transplanturi pulmonare. Pacienţii români care au nevoie de transplant pulmonar nu mai pot fi supuşi acestei proceduri în țara noastră.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. a anunţat marți, 30 martie 2021, că singurul centru, de la Spitalul ‘Sfânta Maria’ din Capitală, i-a expirat acreditarea în 9 martie şi nu a mai solicitat prelungirea.

Vlad Voiculescu: Singurul centru transplanturi pulmonar din țară a pierdut acreditarea

„Pacienții români care au nevoie de transplant pulmonar nu mai pot fi transplantați în România. Centrul de Transplant al Spitalului Sf Maria, singurul din țară, care a efectuat opt transplanturi pulmonare în ultimii ani, dintre care șase pacienți încă trăiesc, a pierdut acreditarea, i-a expirat pe 9 martie și spitalul nu a mai cerut prelungirea acesteia. Am încheiat deja un acord cu Italia privind transplantul pulmonar. În acest moment există o șansă la viață pentru pacienții români aflați pe lista de transplant pulmonar de la ANT și prin acest acord le oferim posibilitatea de a face acest transplant în clinici de specialitate din Italia”, anunță Vlad Voiculescu.

La centrul Spitalului Sfânta Maria din Bucureşti s-au efectuat 8 transplanturi pulmonare în ultimii ani, iar şase pacienţi au fost salvaţi.

România a încheiat un acord cu zece centre din Italia

Autorităţile sanitare au găsit o alternativă și au încheiat un acord cu Italia, pentru transplantul pulmonar. În decursul unui an, 5 pacienţi români vor putea beneficia de această procedură.

„Există o limitare la un număr de cinci transplanturi pulmonare pe an. Asta e ceea ce s-a putut obține în acest moment. Avem de asemenea discuții avansate cu un centru din Franța pentru a primi pacienți români cu recomandare de transplant pulmonar. Este clar că trebuie să dezvoltăm aici capacitatea de a efectua transplant pulmonar”, adaugă ministrul Sănătății

De asemenea, Voiculescu a precizat că în 2014 la clinica AKH din Viena, în baza unui acord, au fost efectuate șase tranplanturi pulmonare pentru pacienți români, iar în 2015, alte cinci.

Transplantul de plămâni a fost sistat și în precedentul mandat al lui Voiculescu, după tragedia de la Colectiv

Gabriela Firea, primar al Capitalei la acea vreme și medicul Monica Pop s-au numărat printre cei mai aspri critici ai lui Voiculescu.

„Vai de familiile lor! După ce a dat Dumnezeu și a plecat de la Minister, chirurgii de la Spitalul SFÎNTA MARIA  au făcut 9 operații de transplant pulmonar, cu toți pacienții în viaţă, PERFORMANŢĂ MONDIALĂ! Bravo pentru curajul și profesionalismul lor! ACEST SINISTRU PERSONAJ, foarte ÎNŞELĂTOR, A FACUT MULT, MULT RÅU MEDICINII ROMÂNEȘTI…NU ARE EGAL!”, a notat Monica Pop pe pagina de Facebook.

Voiculescu voia, la vremea respectivă, să verifice modul în care s-au cheltuit banii la Spitalul Sfânta Maria şi măsura în care centrul de acolo corespunde standardelor internaţionale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
S-a schimbat legea în 2024 pentru cei care stau la bloc. A devenit obligatoriu să...
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
”Am plâns pentru el, este o victimă. Amărâtul de el” Elena Merișoreanu îi ia apărarea...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire