Ministrul Sănătății: ”Pacienții români care au nevoie de transplant pulmonar nu mai pot fi transplantați în România”. Bolnavii vor fi trimiși în Italia

Ministrul Sănătății: ”Pacienții români care au nevoie de transplant pulmonar nu mai pot fi transplantați în România”. Bolnavii vor fi trimiși în Italia
Conferință de presă la Ministerul Sănătății, despre evoluția pandemiei în România. Foto: Facebook
Publicat: 30/03/2021, 22:57
Actualizat: 06/04/2021, 14:31

România a pierdut acreditarea să facă transplanturi pulmonare. Pacienţii români care au nevoie de transplant pulmonar nu mai pot fi supuşi acestei proceduri în țara noastră.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. a anunţat marți, 30 martie 2021, că singurul centru, de la Spitalul ‘Sfânta Maria’ din Capitală, i-a expirat acreditarea în 9 martie şi nu a mai solicitat prelungirea.

Vlad Voiculescu: Singurul centru transplanturi pulmonar din țară a pierdut acreditarea

„Pacienții români care au nevoie de transplant pulmonar nu mai pot fi transplantați în România. Centrul de Transplant al Spitalului Sf Maria, singurul din țară, care a efectuat opt transplanturi pulmonare în ultimii ani, dintre care șase pacienți încă trăiesc, a pierdut acreditarea, i-a expirat pe 9 martie și spitalul nu a mai cerut prelungirea acesteia. Am încheiat deja un acord cu Italia privind transplantul pulmonar. În acest moment există o șansă la viață pentru pacienții români aflați pe lista de transplant pulmonar de la ANT și prin acest acord le oferim posibilitatea de a face acest transplant în clinici de specialitate din Italia”, anunță Vlad Voiculescu.

La centrul Spitalului Sfânta Maria din Bucureşti s-au efectuat 8 transplanturi pulmonare în ultimii ani, iar şase pacienţi au fost salvaţi.

România a încheiat un acord cu zece centre din Italia

Autorităţile sanitare au găsit o alternativă și au încheiat un acord cu Italia, pentru transplantul pulmonar. În decursul unui an, 5 pacienţi români vor putea beneficia de această procedură.

„Există o limitare la un număr de cinci transplanturi pulmonare pe an. Asta e ceea ce s-a putut obține în acest moment. Avem de asemenea discuții avansate cu un centru din Franța pentru a primi pacienți români cu recomandare de transplant pulmonar. Este clar că trebuie să dezvoltăm aici capacitatea de a efectua transplant pulmonar”, adaugă ministrul Sănătății

De asemenea, Voiculescu a precizat că în 2014 la clinica AKH din Viena, în baza unui acord, au fost efectuate șase tranplanturi pulmonare pentru pacienți români, iar în 2015, alte cinci.

Transplantul de plămâni a fost sistat și în precedentul mandat al lui Voiculescu, după tragedia de la Colectiv

Gabriela Firea, primar al Capitalei la acea vreme și medicul Monica Pop s-au numărat printre cei mai aspri critici ai lui Voiculescu.

„Vai de familiile lor! După ce a dat Dumnezeu și a plecat de la Minister, chirurgii de la Spitalul SFÎNTA MARIA  au făcut 9 operații de transplant pulmonar, cu toți pacienții în viaţă, PERFORMANŢĂ MONDIALĂ! Bravo pentru curajul și profesionalismul lor! ACEST SINISTRU PERSONAJ, foarte ÎNŞELĂTOR, A FACUT MULT, MULT RÅU MEDICINII ROMÂNEȘTI…NU ARE EGAL!”, a notat Monica Pop pe pagina de Facebook.

Voiculescu voia, la vremea respectivă, să verifice modul în care s-au cheltuit banii la Spitalul Sfânta Maria şi măsura în care centrul de acolo corespunde standardelor internaţionale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase