România nu oprește vaccinarea cu AstraZeneca! / Agenția Europeană a Medicamentului vorbește despre riscul apariției cheagurilor de sânge!

România nu oprește vaccinarea cu AstraZeneca! / Agenția Europeană a Medicamentului vorbește despre riscul apariției cheagurilor de sânge!
România nu oprește vaccinarea cu AstraZeneca! / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 08/04/2021, 16:04

Autoritățile din România au decis să nu oprească vaccinarea populației cu serul produs de AstraZeneca! Surprinzător, spun mulți, mai cu seamă după anunțul Agenției Europene a Medicamentului. Miercuri, EMA a anunțat că există o legătură între apariția trombozelor și imunizarea cu AstraZeneca!

Totuși, surse din Ministerul Sănătății au confirmat pentru Digi24 că la București s-a luat decizia de a continua vaccinarea cu serul creat în laboratoarele AstraZeneca. Fără niciun fel de restricții și pentru toate categoriile de vârstă!

Aproape jumătate de milion de români s-au vaccinat cu AstraZeneca

Până în prezent, peste 400.000 de români s-au imunizat cu prima doză a vaccinului AstraZeneca. Pentru ei, de săptămâna următoare începe rapelul.

Miercuri, într-o conferință de presă, Comitetul de evaluare a riscurilor de farmacovigilență (PRAC), din cadrul EMA, a concluzionat că imunizarea  cu vaccinul AstraZeneca nu prezintă riscuri majore pentru sănătatea oamenilor. Totuși, PRAC a găsit o potențială legătură între acest vaccin și problemele de coagulare a sângelui (tromboză) apărute la persoanele adulte inoculate cu serul AstraZeneca. Sabine Straus, președintele PRAC, a declarat că, pe baza informațiilor cumulate, „riscurile sunt, totuși, foarte rare”.

„O explicaţie plauzibilă pentru combinaţia de cheaguri de sânge şi număr scăzut de trombocite este un răspuns imun, care conduce la o afecţiune similară cu cea observată uneori la pacienţii trataţi cu heparină”. Aceasta este poziția oficială a EMA. Chiar și așa, Agenția Europeană a Medicamentului insistă asupra faptului că beneficiile acestui vaccin prevalează în faţa riscurilor medicale. În plus, EMA insistă că nu a identificat niciun factor de risc specific, de aceea dă ca explicaţie plauzibilă pentru cazurile rare de tromboză un posibil răspuns imun. „Factori de risc specifici, precum vârsta, sexul sau istoricul medical, nu au putut fi confirmaţi deoarece evenimente rare sunt observate la toate vârstele”, a punctat Emer Cooke, director EMA.

Pe ansamblu, beneficiile vaccinului AstraZeneca depăşesc riscurile. Acesta vaccin s-a dovedit a fi unul eficace până în cel mai înalt grad – Emer Cooke, director EMA

Chiar dacă a descoperit o legătură între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, EMA a ținut să precizeze că nu va retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca. În schimb, efectele observate vor fi adăugate în prospect de producător, promite Agenția Europeană a Medicamentului.

Neînțelegeri la nivelul statelor membre UE

Reprezentanții EMA le transmit medicilor și tuturor profesioniștilor din sector că este extrem de important să conștientizeze că există posibilitatea apariției unor noi cazuri de tromboză, extrem de rare, la două săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca.

Anunțul EMA a fost urmat de o ședință în online a miniștrilor Sănătății din Uniunea Europeană. Totuși, întrevederea nu a avut rezultatul scontat. La finalul ei, nu s-a putut lua o decizie unitară în privința vaccinului AstraZeneca. Astfel, azi, 8 aprilie, autoritățile sanitare din România (Ministerul Sănătății, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 – CNCAV și Agenția Națională a Medicamentului) s-au întrunit într-o ședință privind soarta vacinului AstraZeneca. Așa cum am precizat, informațiile sunt că România va continua vaccinarea cu acest ser.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Casa te atacă cu bile de vopsea și gaze lacrimogene
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ