România, reacție imediată după anunțul EMA privind efectele secundare ale vaccinului AstraZeneca. Schimbă Valeriu Gheorghiță strategia națională de vaccinare?

România, reacție imediată după anunțul EMA privind efectele secundare ale vaccinului AstraZeneca. Schimbă Valeriu Gheorghiță strategia națională de vaccinare?
România, reacție imediată după anunțul EMA privind efectele secundare ale vaccinului AstraZeneca. Schimbă Valeriu Gheorghiță strategia națională de vaccinare? / Sursa FOTO: scumc.ro
Publicat: 07/04/2021, 21:16
Actualizat: 07/04/2021, 21:17

România a avut prima reacție oficială după anunțul EMA privind efectele secundare ale vaccinului AstraZeneca. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, susține că nu sunt motive de îngrijorare, chiar dacă Agenția Europeană a Medicamentului a găsit o legătură între imunizarea cu serul produs de consorțiul Oxford-AstraZeneca și apariția cheagurilor de sânge la persoanele vaccinate.

Totuși, Valeriu Gheorghiţă pregătește o şedinţă cu toţi reprezentanţii instituţiilor responsabile din domeniul sănătății. Se va discuta despre revizuirea recomandărilor efectuate de Agenţia Europeană a Medicamentului în privinţa vaccinului AstraZeneca.

Valeriu Gheorghiță așteaptă recomandări de la UE

Însă, în opinia șefului campaniei naționale de vaccinare, nu există date care să sugereze o creştere a riscului de evenimente adverse.

Decizia finală va fi luată după consultarea la cel mai înalt nivel, adică a miniștrilor Sănătății din statele membre UE. Această întâlnire ar urma să aibă loc virtual chiar miercuri seară, 7 aprilie, după cum a dezvăluit Valeriu Gheorghiță. „Nu vă ascund faptul că în această seară va avea loc o şedinţă comună la nivelul tuturor statelor membre cu miniştrii Sănătăţii şi sperăm ca de această dată să fie o decizie comună a tuturor pentru a avea o abordare integrată, aşa cum ne-am dorit-o de la început. Cu siguranţă vor fi făcute recomandări în acest sens”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Până atunci, pe plan local, „vom avea o şedinţă cu toţi reprezentanţii instituţiilor responsabile de această decizie pentru revizuirea recomandărilor efectuate de Agenţia Europeană a Medicamentului. Vedem o updatare, dacă vreţi, a datelor menţionate în rezumatul caracteristicilor produsului”.

Valeriu Gheorghiță nu vede niciun risc în vaccinarea cu AstraZeneca

Chiar dacă Agenţia Europeană a Medicamentului a găsit o legătură între apariția trombozelor și vaccinarea cu AstraZeneca, pentru Valeriu Gheorghiță nu contează. Șeful campaniei naționale de vaccinare crede că specialiștii EMA s-au grăbit când au tras această concluzia. Gheorghiță se bazează pe faptul că sunt prea puține cazuri, iar rata mică nu merită efortul de a cerceta problema. „La acest moment nu există date care să sugereze o creştere a riscului de evenimente adverse. Dimpotrivă, ştim că după cea de-a doua doză frecvenţa reacţiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută, comparativ cu prima doză”, este de părere Valeriu Gheorghiță.

Cred că, după acest anunţ al Agenţiei Europene a Medicamentului, efectul nu va fi cel menţionat, de scădere a încrederii. Dimpotrivă, ne aşteptăm să crească încrederea în acest tip de vaccin, tocmai pentru că înţelegem mai bine aceste lucruri. Avem şi o frecvenţă estimată de 3,5 cazuri la un milion de doze administrate, ceea ce este o frecvenţă extrem de rară – Valeriu Gheorghiţă.

După părerea sa, este nevoie de un mesaj „de echilibru şi de responsabilitate şi de înţelegere” a situaţiei actuale. Cel mai vestit medic militar din România a dat asigurări că vor fi luate măsuri astfel încât siguranţa fiecăruia să fie pusă pe primul loc.

Agenția Europeană a Medicamentului face legătura între apariția trombozelor și vaccinarea cu AstraZeneca

Într-o conferință de presă așteptată de întreaga planetă, Comitetul de evaluare a riscurilor de farmacovigilență (PRAC), din cadrul Agenției Europene a Medicamentului, a anunțat miercuri, 7 aprilie, că există o legătură între apariția trombozelor și vaccinarea cu serul AstraZeneca! Totuși, PRAC a ținut să sublinieze că imunizarea  cu acest tip de vaccin nu prezintă riscuri ridicate pentru sănătatea oamenilor.

O explicaţie plauzibilă pentru combinaţia de cheaguri de sânge şi număr scăzut de trombocite este un răspuns imun, care conduce la o afecţiune similară cu cea observată uneori la pacienţii trataţi cu heparină – Agenția Europeană a Medicamentului

De fapt, EMA chiar insistă asupra faptului că beneficiile aduse de vaccinul AstraZeneca prevalează în faţa riscurilor medicale. Dar, mai cu jumătate de gură, mai la insistențele jurnaliștilor, Agenția Europeană a Medicamentului a admis la nivel oficial că există o legătură între apariția cheagurilor de sânge și vaccinul dezvoltat de AstraZeneca.

PRAC a mai transmis și că va continua să facă analize suplimentare privind legătura dintre tromboză și vaccinul AstraZeneca. În același timp, „campania de vaccinare va avea loc” pe mai departe, așa cum a fost stabilit. „Vaccinurile ne ajută în lupta cu noul coronavirus, asta e foarte important de transmis. Lumea trebuie să știe că vaccinurile nu au alt rol decât să ne protejeze”, au dorit să sublinieze experții EMA. Aceiași experți care, totuși, le recomandă persoanelor vaccinate cu AstraZeneca să ceară ajutor de specialitate imediat ce dezvoltă simptome de orice fel!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Reacția șefului TikTok după promulgarea legii care interzice aplicația în SUA