România, reacție imediată după anunțul EMA privind efectele secundare ale vaccinului AstraZeneca. Schimbă Valeriu Gheorghiță strategia națională de vaccinare?

Redactor:
Marius Olaru
România, reacție imediată după anunțul EMA privind efectele secundare ale vaccinului AstraZeneca. Schimbă Valeriu Gheorghiță strategia națională de vaccinare?
România, reacție imediată după anunțul EMA privind efectele secundare ale vaccinului AstraZeneca. Schimbă Valeriu Gheorghiță strategia națională de vaccinare? / Sursa FOTO: scumc.ro

România a avut prima reacție oficială după anunțul EMA privind efectele secundare ale vaccinului AstraZeneca. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, susține că nu sunt motive de îngrijorare, chiar dacă Agenția Europeană a Medicamentului a găsit o legătură între imunizarea cu serul produs de consorțiul Oxford-AstraZeneca și apariția cheagurilor de sânge la persoanele vaccinate.

Totuși, Valeriu Gheorghiţă pregătește o şedinţă cu toţi reprezentanţii instituţiilor responsabile din domeniul sănătății. Se va discuta despre revizuirea recomandărilor efectuate de Agenţia Europeană a Medicamentului în privinţa vaccinului AstraZeneca.

Valeriu Gheorghiță așteaptă recomandări de la UE

Însă, în opinia șefului campaniei naționale de vaccinare, nu există date care să sugereze o creştere a riscului de evenimente adverse.

Decizia finală va fi luată după consultarea la cel mai înalt nivel, adică a miniștrilor Sănătății din statele membre UE. Această întâlnire ar urma să aibă loc virtual chiar miercuri seară, 7 aprilie, după cum a dezvăluit Valeriu Gheorghiță. „Nu vă ascund faptul că în această seară va avea loc o şedinţă comună la nivelul tuturor statelor membre cu miniştrii Sănătăţii şi sperăm ca de această dată să fie o decizie comună a tuturor pentru a avea o abordare integrată, aşa cum ne-am dorit-o de la început. Cu siguranţă vor fi făcute recomandări în acest sens”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Până atunci, pe plan local, „vom avea o şedinţă cu toţi reprezentanţii instituţiilor responsabile de această decizie pentru revizuirea recomandărilor efectuate de Agenţia Europeană a Medicamentului. Vedem o updatare, dacă vreţi, a datelor menţionate în rezumatul caracteristicilor produsului”.

Valeriu Gheorghiță nu vede niciun risc în vaccinarea cu AstraZeneca

Chiar dacă Agenţia Europeană a Medicamentului a găsit o legătură între apariția trombozelor și vaccinarea cu AstraZeneca, pentru Valeriu Gheorghiță nu contează. Șeful campaniei naționale de vaccinare crede că specialiștii EMA s-au grăbit când au tras această concluzia. Gheorghiță se bazează pe faptul că sunt prea puține cazuri, iar rata mică nu merită efortul de a cerceta problema. „La acest moment nu există date care să sugereze o creştere a riscului de evenimente adverse. Dimpotrivă, ştim că după cea de-a doua doză frecvenţa reacţiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută, comparativ cu prima doză”, este de părere Valeriu Gheorghiță.

Cred că, după acest anunţ al Agenţiei Europene a Medicamentului, efectul nu va fi cel menţionat, de scădere a încrederii. Dimpotrivă, ne aşteptăm să crească încrederea în acest tip de vaccin, tocmai pentru că înţelegem mai bine aceste lucruri. Avem şi o frecvenţă estimată de 3,5 cazuri la un milion de doze administrate, ceea ce este o frecvenţă extrem de rară – Valeriu Gheorghiţă.

După părerea sa, este nevoie de un mesaj „de echilibru şi de responsabilitate şi de înţelegere” a situaţiei actuale. Cel mai vestit medic militar din România a dat asigurări că vor fi luate măsuri astfel încât siguranţa fiecăruia să fie pusă pe primul loc.

Agenția Europeană a Medicamentului face legătura între apariția trombozelor și vaccinarea cu AstraZeneca

Într-o conferință de presă așteptată de întreaga planetă, Comitetul de evaluare a riscurilor de farmacovigilență (PRAC), din cadrul Agenției Europene a Medicamentului, a anunțat miercuri, 7 aprilie, că există o legătură între apariția trombozelor și vaccinarea cu serul AstraZeneca! Totuși, PRAC a ținut să sublinieze că imunizarea  cu acest tip de vaccin nu prezintă riscuri ridicate pentru sănătatea oamenilor.

O explicaţie plauzibilă pentru combinaţia de cheaguri de sânge şi număr scăzut de trombocite este un răspuns imun, care conduce la o afecţiune similară cu cea observată uneori la pacienţii trataţi cu heparină – Agenția Europeană a Medicamentului

De fapt, EMA chiar insistă asupra faptului că beneficiile aduse de vaccinul AstraZeneca prevalează în faţa riscurilor medicale. Dar, mai cu jumătate de gură, mai la insistențele jurnaliștilor, Agenția Europeană a Medicamentului a admis la nivel oficial că există o legătură între apariția cheagurilor de sânge și vaccinul dezvoltat de AstraZeneca.

PRAC a mai transmis și că va continua să facă analize suplimentare privind legătura dintre tromboză și vaccinul AstraZeneca. În același timp, „campania de vaccinare va avea loc” pe mai departe, așa cum a fost stabilit. „Vaccinurile ne ajută în lupta cu noul coronavirus, asta e foarte important de transmis. Lumea trebuie să știe că vaccinurile nu au alt rol decât să ne protejeze”, au dorit să sublinieze experții EMA. Aceiași experți care, totuși, le recomandă persoanelor vaccinate cu AstraZeneca să ceară ajutor de specialitate imediat ce dezvoltă simptome de orice fel!

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Soția lui Michael Schumacher a scos la vânzare vila de lux din Elveția! Motivul deciziei...
Cum vor arăta noile tramvaie ale Bucureștiului. Sunt produse în România, 100 vor fi cumpărate...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Expert în vaccinuri: Vaccinarea în masă ar putea fi „un pas mic împotriva virusului și...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, despre cine va câștiga Survivor România. Anunțul surpriză ai Faimosului
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”, dezvăluit. Puțini se așteptau la asta
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×