Digitalizare în construcții. Anca Ginavar, director în Ministerul Dezvoltării: PNRR prevede fonduri pentru cursuri de digitalizare profesională a inginerilor, arhitecților și muncitorilor

Digitalizare în construcții. Anca Ginavar, director în Ministerul Dezvoltării: PNRR prevede fonduri pentru cursuri de digitalizare profesională a inginerilor, arhitecților și muncitorilor
Sursa foto: Shutterstock - foto cu caracter ilustrativ
Publicat: 27/05/2021, 10:39
Actualizat: 27/05/2021, 10:48

Companiile din domeniul construcţiilor vor să implice mai mult digitalizarea în operaţiunile lor, de la fabrici la şantiere, iar pentru asta este nevoie de colaborare cu autorităţile, spun reprezentanții industriei la o conferință de profil. Autoritățile române vor să includă în PNRR fonduri pentru digitalizarea profesioniștilor din domeniu, în contextul în care UE vizează pe modernizarea ecosistemului construcțiilor prin digitalizare și automatizare.

Conform Strategiei digitale UE, doar 17% dintre IMM-uri au integrat cu succes tehnologiile inovatoare în afacerile lor, comparativ cu 54% dintre companiile mari, iar România este printre statele cu cel mai slab nivel de digitalizare din UE. Soluționarea acestui decalaj reprezintă o prioritate pentru UE, având în vedere obiectivele pentru 2030, care vizează atingerea unui prag de 90% dintre companii care au adoptat tehnologii digitale și 80% din populație cu competențe digitale dobândite.

UE pune accent pe modernizarea ecosistemului construcțiilor prin digitalizare și automatizare

În cadrul evenimentului internațional „INNOCONSTRUCT – Inovația în industria construcțiilor – Digitalizare”, organizată de clusterul TEC (Technology Enabled Construction), au fost prezentate cele mai importante obiective de modernizare a industriei, unul dintre domeniile cele mai slab digitalizate din UE.

„La începutul lunii mai, UE a publicat o actualizare a Strategiei industriale din 2020, care conține un plan de politici de redresare economică post pandemie. Printre obiective, vom pune accent pe modernizarea ecosistemului construcțiilor prin digitalizare și automatizare, dezvoltarea unui plan economic sustenabil pentru mediul înconjurător, care încurajează utilizarea resurselor în mod responsabil, precum și dobândirea de noi abilități profesionale, crearea și creșterea locurilor de muncă în industrie”, a declarat Roman Horwàth, reprezentant al Comisiei Europene.

Autoritățile române iau în calcul să aloce prin PNRR fonduri pentru digitalizarea inginerilor, a arhitecţilor şi a muncitorilor. Digitalizarea în construcţii se referă şi la tehnologiile BIM (Building Information Modeling), un concept care urmăreşte reducerea timpului de proiectare şi execuţie prin intermediul tehnologiei

„Prin Programul Naţional de Rezilienţă şi Redresare (PNRR) vor fi alocate fonduri pentru cursuri de digitalizare profesională, pentru că, odată cu noile concepte precum clădiri verzi sau eficiente energetic, este nevoie de specialişti care să le gestioneze. Printre ei se numără inginerii şi arhitecţii, dar şi muncitorii”, a spus Anca Ginavar, director general al Direcţiei Generale de Dezvoltare Teritorială din cadrul Ministerului Dezvoltării.

Educația în digitalizarea construcțiilor reprezintă o alternativă pentru forța de muncă mai calificată în industrie

Clusterul TEC inițiază un parteneriat între industria tech și cea a construcțiilor, universități de profil, parteneri sociali și ONG-uri relevante din sectorul construcțiilor, cu scopul de a facilita transformarea digitală a industriei, inclusiv a educației forței de muncă din domeniu.

„Necesitatea automatizării, a robotizării și a inovării se simte din ce în ce mai mult. În România, avem de a face cu o dezvoltare destul de amplă a infrastructurii, a tuturor componentelor ce țin de construcții. Una dintre provocările pentru care trebuie să găsim soluții este lipsa forței de muncă. Educația în digitalizarea construcțiilor reprezintă o alternativă pentru forța de muncă mai calificată în industrie”, a declarat Cristian Erbașu, Președintele Clusterului TEC.

Parteneriate strategice între mediul privat din domeniul construcțiilor și universitățile de profil

Obiectivele propuse în cadrul evenimentului sunt creșterea calității produselor, serviciilor și tehnologiilor din sectorul construcțiilor, precum și dezvoltarea unor parteneriate stabile între mediul privat și autoritățile publice. În urma adoptării standardizării tehnicilor inovatoare de proiectare și execuție și prin calificarea și retenția personalului, experții estimează că, în timp, termenul de execuție al proiectelor se va reduce, iar costurile vor fi optimizate atât pentru furnizorii de servicii, cât și pentru beneficiarii direcți.

„Rezistența la digitalizare este o caracteristică a industriilor conservatoare și se datorează și faptului că piața nu oferă, la acest moment, servicii profesionale de calitate pentru a sprijini companiile în schimbarea modelului de business și adoptarea tehnologiilor inovatoare într-o manieră care să facă sens din punct de vedere economic și să crească rentabilitatea”. , spune Rodica Lupu, Directorul Clusterului TEC.

Un alt obiectiv pe marginea căruia s-a discutat a fost dezvoltarea unor parteneriate strategice între mediul privat și universitățile de profil, prin implementarea unor activități de cercetare-inovare, cu scopul de a dezvolta și adopta noi produse, servicii sau tehnologii în domeniu.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Avertisment teribil: Rusia pregătește acte violente și sabotaje în Europa
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ