EXCLUSIV. Marian Siminică, Director executiv ISF: Săptămâna aceasta am lansat un program de formare a cadrelor didactice care vor preda educația financiară în școli

EXCLUSIV. Marian Siminică, Director executiv ISF: Săptămâna aceasta am lansat un program de formare a cadrelor didactice care vor preda educația financiară în școli
Marian Siminică, Director executiv ISF
Publicat: 25/05/2021, 16:33
Actualizat: 25/05/2021, 17:28

Marian Siminică, Director executiv al Institutului de Studii Financiare (ISF),  a vorbit, în cadrul conferinței digitale live „SMART INVESTMENT – Piața de capital din România – nivelul următor”, organizată de GÂNDUL, despre lansarea un program de formare a cadrelor didactice care vor preda educația financiară în școli.  Din acest an școlar, în clasa a opta a apărut o nouă disciplină: educație financiară – o componentă a educației sociale și o disciplină obligatorie

ISF derulează mai multe programe de educație financiară destinate în special tinerilor, spune Marian Siminică, Director executiv al ISF pentru GÂNDUL FINANCIAR.

Marian Siminică:  Formarea abilității de economisire – investire este unul dintre pilonii fundamentali ai educației financiare

„Săptămâna aceasta am lansat un program de educație financiară a cadrelor didactice. Acesta este un lucru foarte bun pentru că din acest an școlar în clasa a opta a apărut o nouă disciplină: educație financiară – o componentă a educației sociale și o disciplină obligatorie. Este adevărat că resursa umană, cadrele didactice care predau această disciplină au nevoie de o pregătire suplimentară. Astfel, în acest scop am lansat un program de pregătire profesională pe care tocmai l-am acreditat la Ministerul Educației. Săptămâna aceasta am lansat prima serie de cursanți. Sunt lectori specializați care predau lecții de educație financiară”, a precizat Marian Siminică.

Directorul ISF spune că există interes pentru acest curs, iar elevii au fost foarte încântați de această disciplină încă din primul an. Marian Siminică mai spune că, în opinia sa, formarea acestei abilități esențiale de economisire – investire reprezintă unul dintre pilonii fundamentali ai educației financiare de acum încolo.

Directorul ISF: Observăm creșterea interesului investitorilor pentru piața de capital

Siminică mai spune că, de anul acesta, asistăm la o efervescență pe piața de capital, o creștere a numărului de investitori și a lichidității pieței, sunt titluri care au înregistrat maxime istorice, chiar și în ce privește indicii bursieri.

„Se observă o creștere a interesului investitorilor. Tocmai de aceea acordarea unei atenții sporite difuzării de informații pe înțelesul tuturor, pentru înțelegerea mecanismelor de funcționare a pieței, a instrumentelor, oportunităților de investiții și mai ales a riscurilor asociate pentru că trebuie să înțelegem și să conștientizăm investițiile în piața de capital comportă și riscuri suplimentare, este extrem de necesară”, explică directorul ISF.

ISF a lansat un amplu program de educație financiară în cadrul a 16 universități din țară

Practic toate aceste elemente reprezintă fundamentul educației financiare a populației, care este o preocupare fundamentală a Institutului pentru Studii Financiare, care a lansat un amplu program de educație financiară, derulat în ultimul an exclusiv online. Iar rezultatele sunt promițătoare. Este vorba despre programe educaționale pentru tineri, în ideea fie de a-i ajuta să se angajeze în piața serviciilor financiare nebancare, fie de a le oferi informații importante pentru consumatorii de servicii financiare, mai spune directorul ISF.

„În această primăvară am derulat un program online de educație financiară în colaborare cu 16 universități din România, am organizat în mai puțin de trei luni 33 de seminarii tematice cu peste 2200 de studenți participanți. A fost un volum impresionant de resurse alocat în acest proces, am invitat specialiști din piața de capital din asigurări și din sistemul de pensii private care le-au vorbit studenților despre perspective în carieră, deprinderi de economisire sau investire și legate de brandingul personal. Vom contiua proiectul în toamnă, a precizat Marian Siminică.

Economisirea e importantă, însă un excedent financiar trebuie plasat, spune reprezentantul ISF. Majoritatea românilor preferă să plaseze excedentul în depozite bancare, însă acesta e doar un mod de a păstra banii, nu de a-i înmulți.

ISF oferă informații cu privire la tipurile de instrumente financiare din piață, cu avantaje și dezavantaje, grad de risc și așa mai departe. Teoria financiară spune că un câștig mai ridicat e asociat unui risc mai mare. La fel de important e gradul de lichiditate: cât de repede poate fi transformat plasamentul în bani.

Nu există rețete general valabile legate de portofoliile de investiții, mai spune directorul ISF. Cert e că un portofoliu monocolor, cu un singur tip de plasament nu e recomandat pentru că aduce riscuri mari. Diversificarea portofoliului e calea cea mai sigură pentru reducerea riscurilor, iar criteriile sunt: rentabilitate, risc lichiditate.

O altă variantă pentru a investi sunt fondurile de investiții care se ocupă să plaseze acele resurse în mai multe tipuri de instrumente financiare. Avantajul este că fondurile au profesioniști care se ocupă de stabilirea unui portofoliu optim și de asigurarea unui câștig relativ constant. Crearea unui portofoliu în administrare proprie presupune însă alocarea unui timp pentru documentare, cunoștințe financiare solide și resurse financiare mai mari, mai explică directorul ISF.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
S-a dat ORDIN în Ungaria! Ungurii ne dau lecții
Efectul postului intermitent asupra metabolismului. Rezultatele testelor pe voluntari
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”