EXCLUSIV. Marian Siminică, Director executiv ISF: Săptămâna aceasta am lansat un program de formare a cadrelor didactice care vor preda educația financiară în școli

EXCLUSIV. Marian Siminică, Director executiv ISF: Săptămâna aceasta am lansat un program de formare a cadrelor didactice care vor preda educația financiară în școli
Marian Siminică, Director executiv ISF
Publicat: 25/05/2021, 16:33
Actualizat: 25/05/2021, 17:28

Marian Siminică, Director executiv al Institutului de Studii Financiare (ISF),  a vorbit, în cadrul conferinței digitale live „SMART INVESTMENT – Piața de capital din România – nivelul următor”, organizată de GÂNDUL, despre lansarea un program de formare a cadrelor didactice care vor preda educația financiară în școli.  Din acest an școlar, în clasa a opta a apărut o nouă disciplină: educație financiară – o componentă a educației sociale și o disciplină obligatorie

ISF derulează mai multe programe de educație financiară destinate în special tinerilor, spune Marian Siminică, Director executiv al ISF pentru GÂNDUL FINANCIAR.

Marian Siminică:  Formarea abilității de economisire – investire este unul dintre pilonii fundamentali ai educației financiare

„Săptămâna aceasta am lansat un program de educație financiară a cadrelor didactice. Acesta este un lucru foarte bun pentru că din acest an școlar în clasa a opta a apărut o nouă disciplină: educație financiară – o componentă a educației sociale și o disciplină obligatorie. Este adevărat că resursa umană, cadrele didactice care predau această disciplină au nevoie de o pregătire suplimentară. Astfel, în acest scop am lansat un program de pregătire profesională pe care tocmai l-am acreditat la Ministerul Educației. Săptămâna aceasta am lansat prima serie de cursanți. Sunt lectori specializați care predau lecții de educație financiară”, a precizat Marian Siminică.

Directorul ISF spune că există interes pentru acest curs, iar elevii au fost foarte încântați de această disciplină încă din primul an. Marian Siminică mai spune că, în opinia sa, formarea acestei abilități esențiale de economisire – investire reprezintă unul dintre pilonii fundamentali ai educației financiare de acum încolo.

Directorul ISF: Observăm creșterea interesului investitorilor pentru piața de capital

Siminică mai spune că, de anul acesta, asistăm la o efervescență pe piața de capital, o creștere a numărului de investitori și a lichidității pieței, sunt titluri care au înregistrat maxime istorice, chiar și în ce privește indicii bursieri.

„Se observă o creștere a interesului investitorilor. Tocmai de aceea acordarea unei atenții sporite difuzării de informații pe înțelesul tuturor, pentru înțelegerea mecanismelor de funcționare a pieței, a instrumentelor, oportunităților de investiții și mai ales a riscurilor asociate pentru că trebuie să înțelegem și să conștientizăm investițiile în piața de capital comportă și riscuri suplimentare, este extrem de necesară”, explică directorul ISF.

ISF a lansat un amplu program de educație financiară în cadrul a 16 universități din țară

Practic toate aceste elemente reprezintă fundamentul educației financiare a populației, care este o preocupare fundamentală a Institutului pentru Studii Financiare, care a lansat un amplu program de educație financiară, derulat în ultimul an exclusiv online. Iar rezultatele sunt promițătoare. Este vorba despre programe educaționale pentru tineri, în ideea fie de a-i ajuta să se angajeze în piața serviciilor financiare nebancare, fie de a le oferi informații importante pentru consumatorii de servicii financiare, mai spune directorul ISF.

„În această primăvară am derulat un program online de educație financiară în colaborare cu 16 universități din România, am organizat în mai puțin de trei luni 33 de seminarii tematice cu peste 2200 de studenți participanți. A fost un volum impresionant de resurse alocat în acest proces, am invitat specialiști din piața de capital din asigurări și din sistemul de pensii private care le-au vorbit studenților despre perspective în carieră, deprinderi de economisire sau investire și legate de brandingul personal. Vom contiua proiectul în toamnă, a precizat Marian Siminică.

Economisirea e importantă, însă un excedent financiar trebuie plasat, spune reprezentantul ISF. Majoritatea românilor preferă să plaseze excedentul în depozite bancare, însă acesta e doar un mod de a păstra banii, nu de a-i înmulți.

ISF oferă informații cu privire la tipurile de instrumente financiare din piață, cu avantaje și dezavantaje, grad de risc și așa mai departe. Teoria financiară spune că un câștig mai ridicat e asociat unui risc mai mare. La fel de important e gradul de lichiditate: cât de repede poate fi transformat plasamentul în bani.

Nu există rețete general valabile legate de portofoliile de investiții, mai spune directorul ISF. Cert e că un portofoliu monocolor, cu un singur tip de plasament nu e recomandat pentru că aduce riscuri mari. Diversificarea portofoliului e calea cea mai sigură pentru reducerea riscurilor, iar criteriile sunt: rentabilitate, risc lichiditate.

O altă variantă pentru a investi sunt fondurile de investiții care se ocupă să plaseze acele resurse în mai multe tipuri de instrumente financiare. Avantajul este că fondurile au profesioniști care se ocupă de stabilirea unui portofoliu optim și de asigurarea unui câștig relativ constant. Crearea unui portofoliu în administrare proprie presupune însă alocarea unui timp pentru documentare, cunoștințe financiare solide și resurse financiare mai mari, mai explică directorul ISF.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Cum a fost prinsă Bianca Iordache de iubit în timp ce îl ”traducea” cu vestitul...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
7 medicamente vor fi retrase de pe piața din România, începând de săptămâna viitoare
Radu Mazăre, tătic pentru a doua oară! A dezvăluit sexul bebelușului + Ce nume a...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Raisa Maria a fost găsită moartă, la 100 de metri de casă. Fetiţa de nici...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Ce pensie va avea un român după 40 de ani de muncă. Daniel Baciu a...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Iei amendă dacă depășești cu 1 km/h viteza maximă? Cum contești sancțiunea?
Propaganda rusă, greu de combătut. Republica Moldova intră într-o etapă critică pentru a face faţă...
Apariție STRANIE în spațiul cosmic! Ce au observat cercetătorii?
Alertă la granița cu Rusia. Moscova: Se pregătesc pentru lansarea unor lovituri nucleare pe teritoriul...
Ce tarif are Irina Loghin la evenimente. Cere mai puțin ca mulți artiști
Motivul pentru care Violeta Bănică și Radu Ștefan Bănică nu s-au cunoscut până la vârsta...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cosmin, dezamăgit de faptul că Ștefania a fost interesată de preferințele lui Antoni. “Evident că...
Alertă meteo! Cod Galben de ploi torențiale, furtuni și vijelii cu grindină. Ce zone sunt...
BANCUL ZILEI. Servitoarea familiei Bulă este concediată. – Doamna Bubulina, înainte de a pleca vreau...
Munca în grădină, mai ales la oraș, are mari beneficii pentru sănătate, arată un studiu
×