Cine plătește daunele provocate de elicopterul american care a aterizat forțat în Piața Charles de Gaulle. „Procedura poate să dureze și doi ani”

Cine plătește daunele provocate de elicopterul american care a aterizat forțat în Piața Charles de Gaulle. „Procedura poate să dureze și doi ani”
Un elicopter american a aterizat forțat în Piața Charles de Gaulle, din Capitală
Publicat: 15/07/2021, 17:45
Actualizat: 15/07/2021, 18:54

Proprietarii celor trei autoturisme distruse, joi, după ce un elicopter american a aterizat forțat în Piața Charles de Gaulle din centrul Capitalei, ar putea aștepta ani buni până să fie despăgubiți. Procedura legală este una complicată, mai ales că, potrivit specialiștilor, neobișnuitul incident nu poate fi considerat accident de circulație.

Trei mașini aflate în trafic au fost avariate după ce aparatul de zbor a dărâmat doi stâlpi de iluminat, care s-au prăbușit pe șosea. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, însă autoturismele au suferit pagube, la fel și  stâlpii de iluminat de care răspund autoritățile publice locale.

În ce privește achitarea pagubelor, instituțiile publice nu au putut să ofere un răspuns clar cu privire la persoana juridică responsabilă și modalitatea de plată. În acest sens, contactați de Gândul, reprezentanții MApN au spus că nu este problema lor, în condițiile în care elicopterul este unul american, în timp de reprezentanții Bazei 57 Aeriene „Mihail Kogălniceanu” au spus că aliații americani „vor acoperi daunele”, fără să specifice o procedură legală.

Generalul (r) Lucian Diniță a explicat, pentru Gândul, că dacă proprietarii autoturismelor au CASCO, atunci problema este rezovată, deoarece asiguratorul plătește reparația, după care se îndreaptă împotriva celui vinovat, stabilit în urma anchetei Parchetului Militar București.

Armata SUA va trebui să achite prejudiciul

„Problemele încep dacă au asigurare de tip RCA. Procedura ar trebui să fie în felul următor. mai întâi, se ia de la Poliție o hârtie, pe care păgubitul o va folosi în instanță. Acolo se va stabili că mașina a fost avariată de un stâlp. După ce se va stabili, oficial, că stâlpul aparține unei companii de elecricitate, reprezentantul legal al acesteia va fi citat. la rândul său. Compania de electricitate va spune că, într-adevăr, stâlpul îi aparține, dar a fost culcat la pământ de un elicopter. Abia atunci, instanța îl va cita pe proprietarul elicopterul, cel mai probabil Armata SUA, care va trebui să achite prejudiciul după ce hotărârea va rămâne definitivă. Procedura poate să dureze și doi ani”, a explicat Lucian Diniță.

Un elicopter militar american a aterizat forțat în Piața Charles de Gaulle din București. În timpul aterizării, aparatul de zbor a doborât, cu elicea, doi stâlpi de iluminat, care, în cădere, au avariat trei autoturisme.

Înainte de a ateriza forțat, echipajul elicopterului informase că există probleme tehnice, iar polițiștii au oprit, de urgență, traficul. Aparatul a reușit să aterizeze pe șosea, în centrul Capitalei și, din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Aparatul este un Black Hawk multi-scop și, potrivit informațiilor, participa la antrenamentul desfășurat în pregătirea Zilei Aviației Române, sărbătorită pe 20 iulie. Elicopterul Black Hawk este o aeronavă folosită de foarte mulți ani de armata Statelor Unite ale Americii. Piloții americani se bazează foarte mult pe acest tip de aeronavă.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Compania ce va monta motoare termice pe mașinile electrice
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Cabral s-a dezlănțuit în club. A plecat de la petrecere cu două femei
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...