Despre psihologia piețelor financiare

Despre psihologia piețelor financiare
Sursa foto: Pexels (caracter ilustrativ)
Publicat: 06/07/2022, 12:30

Pe orice piață unde se fac bani, fie că vorbim despre crypto, acțiuni sau imobiliare există traderi mari, așa numitele balene pe crypto iar pe celelalte investitori instituționali și traderii de retail, sau masele. Oamenii odată ce se educă financiar își dau seama că nu este rentabil să muncească zilnic de la 9 la 6 până la vârsta de 65 de ani, după care să iasă la o pensie de 3 ori mai mică decât salariile de acum, așadar caută tot felul de alternative la acest sistem tradițional de care nu mai sunt mulțumiți, cum ar fi tranzactionarea criptomonedelor pe o platforma crypto de incredere precum IXFI.

Indiferent de motivul investiției, a profilului investitorului sau de piața de interes, peste tot psihologia maselor poate afecta direct piețele financiare și fluctuațiile de preț, indiferent că vorbim despre un bear sau bull market.

La ce se referă psihologia piețelor? 

Termenul este adesea folosit la știri sau de analiști pentru a explica unele mișcări din piețe, influențate în mod direct de masele de investitori de retail. În funcție de sentimentul din piață aceștia pot avea un comportament bazat complet pe emoții și sentimente, precum frica, lăcomia, furia sau așteptările nerealiste.

Oamenii doresc să-și investească banii făcuți din greu în active care să îi înmulțească pe termen lung, nimeni nu intră într-o piață pentru că abia așteaptă să piardă bani. Deși tranzacționările proaste sunt inevitabile când tranzacționăm activ sau zilnic, important pentru oricine e ca atunci când tragem linie să vedem profituri.

Un optimism mult prea mare și general ne poate face să cumpărăm la orice preț (sub mentalitatea că dacă activul a tot crescut continuu 6 luni, va mai continua să crească neîncetat) sau pesimismul și teama de crize sau bear markets ne poate face să vindem pe pierdere. Deși poate nu influențează cu nimic dacă vecinul vinde 2 EGLD, dacă foarte mulți investitori de retail vând activul la același preț scăzut poate influența prețul, trăgându-l în jos.

Cum poate psihologia investitorilor să afecteze piața?

Când oamenii se lasă controlați de emoții pot recurge la acțiuni iraționale și periculoase mai ales când vorbim despre bani. Afectarea pieței este principalul motiv pentru care și există indicatorul fricii și a lăcomiei care ne poate explica câte ceva despre creșterile sau scăderile din piață și cât de raționale sunt.

Desigur, un astfel de indicator cât și citirea psihologiei piețelor de moment trebuie făcută cu mare atenție și întotdeauna împreună cu alte indicatoare sau tipuri de analize. Dar, la nivel general, citite corect ne pot ajuta să ne dăm seama daca anumite active au prețuri denaturate și artificiale, ori deasupra, ori sub valoarea lor normală, sau dacă piețele în creștere sau scădere se vor putea prelungi.

Care sunt cele mai periculoase bias-uri de care trebuie să ne dăm seama?

Creierul nostru funcționează în moduri foarte logice și simple, dar uneori pur și simplu ne trimite semnale greșite bazate pe emoții și este foarte important să devenim conștienți de lucrurile care stau la baza gândurilor noastre.

În psihologia investitorilor sunt foarte cunoscute câteva bias-uri de care ne lovim, bias-uri însemnând înclinație sau tendință bazată pe o viziune nemotivată, sau prejudecată. Există multe astfel de prejudecăți când vine vorba de investiții și bani dar câteva principale care contează cel mai mult pe piața crypto ar fi:

Urmărirea grupului sau a tendințelor

Grupul și apartenența la grup sunt printre cele mai importante lucruri care contează pentru oameni, fiind ființe sociale și ce face acest bias să fie foarte periculos, e că de multe ori în crypto poate fi folosit și ca strategie. Urmărirea tendințelor, a grupului și a sentimentului din piață sunt importante pentru a ne da seama de anumite lucruri, dar când le urmărim orbește fără să luăm altele în calcul, ne găsim printre mase, și ce fac masele? Riscăm să fim printre majoritatea care pierde bani.

Bias-ul de confirmare

Cel de mai sus poate fi strâns legat și de bias-ul de confirmare, care apare atunci când căutăm și cercetăm doar acele lucruri care ne dau răspunsul pe care îl dorim noi, fără să luăm în considerare ce este de fapt real. Când avem dreptate, ne simțim bine – e pur și simplu modul în care funcționăm ca mamifere pentru care contează statutul în societate și modul în care suntem văzuți de alții. Acest lucru e extrem de nociv când semnalele din piață nu sunt corecte și totuși preferăm să ne uităm la ce ne convine, decât să luăm informația per ansamblu.

Aversiunea față de risc

În termeni simpli, oameni nu vor să piardă bani, ceea ce poate duce la vânzarea pe pierdere foarte rapid, pe modelul mai bine vând EGLD la 70$ chiar dacă am intrat la 100$, că cine știe cât mai scade. Dacă dorim să nu pierdem bani trebuie să rămânem raționali. Acest lucru se poate întâmpla și invers, hai să vând acum când activul e la 100, cumpărat la 70, deși potențialul mediu lunar ar fi undeva mai sus. Pentru orice tip de investiții sau trading avem nevoie de planuri bine cercetate și puse la punct pentru a evita astfel de mișcări.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Arcul de Triumf din București, iluminat în albastru de Ziua Europei