A supraviețuit atentatului de pe aeroportul din Bruxelles, dar a răpus-o sindromul post-traumatic. „Nu a putut trăi amintindu-şi teroarea”

A supraviețuit atentatului de pe aeroportul din Bruxelles, dar a răpus-o sindromul post-traumatic. „Nu a putut trăi amintindu-şi teroarea”
A supraviețuit atentatului de pe aeroportul din Bruxelles, dar a răpus-o sindromul post-traumatic. „Nu a putut trăi amintindu-şi teroarea” / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 08/10/2022, 12:50

O tânără de 23 de ani a supraviețuit atentatului terorist de pe aeroportul din Bruxelles, din martie 2016, dar n-a putut câștiga și lupta cu sindromul post-traumatic. Shanti De Corte a ales să solicite sinuciderea asistată, iar apropiații ei spun că „nu a putut trăi amintindu-și teroarea”.

În urma atentatului din capitala Belgiei, Shanti a intrat într-o stare de depresie, care de câțiva ani s-a agravat continuu.

32 de persoane ucise și peste 300 de răniți

La 22 martie 2016, o bombă a explodat în aeroportul din Bruxelles. 32 de persoane au murit, iar aproape 300 au suferit tot felul de răni. Shanti De Corte  se afla în aeroport împreună cu colegii ei de școală. Avea doar 17 ani, iar de atunci viața ei a devenit un coșmar continuu, scrie The Sun.

Chiar dacă ea nu a suferit răni fizice, trauma psihologică trăită i-a cauzat teribile și constante atacuri de panică. Depresia s-a instalat treptat, iar tânăra nu a mai putut să iasă din această stare.

„Ziua aceea a devastat-o cu adevărat, nu s-a simțit niciodată în siguranță după aceea. Nu voia să meargă nicăieri unde erau alți oameni, de frică. A avut și atacuri de panică frecvente și nu a scăpat niciodată de ele. Nu a putut trăi amintindu-şi teroarea”, a povestit mama ei.

Tratamentul psihiatric și medicamentele, în van

Chiar și după un tratament de reabilitare la un spital de psihiatrie din orașul natal Antwerp (Belgia) tânăra tot nu și-a revenit. Deși a luat multe și diferite medicamente antidepresive, nimic nu a ajutat-o să treacă peste cele trăite pe aeroport.

Într-un final, ea a ales să-și pună capăt zilelor din cauza depresiei de care suferea. În 2018 și 2020 a avut două tentative eșuate de a-și pune capăt zilelor, iar la începutul acestui an a cerut să fie eutanasiată. Sinucidere asistată, o procedură legală în Belgia.

A murit la 7 mai 2022, după ce doi psihiatri i-au aprobat cererea. Povestea, însă, a devenit publică de curând, după ce mama ei, Marielle De Corte, a dezvăluit drama pe care a îndurat-o fiica sa.

Deseori, Shanti a apelat la rețelele de socializare pentru a-și povesti experiența. „Primesc câteva medicamente la micul dejun și până la 11 antidepresive pe zi. Nu aș putea trăi fără ele. Cu toate medicamentele pe care le iau, mă simt ca o fantomă care nu mai poate să simtă nimic. Poate că există și alte soluții decât medicamentele”, a scris ea, la un moment dat.

Părerea unui neurolog: s-a pripit!

Psihologul lui Shanti susține că tânăra suferea de depresie severă și de aceea a optat să își pună capăt vieții: „Există unii studenți care reacționează mai rău decât alții la evenimente traumatice. Și, după ce am ascultat-o de două ori, pot să vă spun că Shanti De Corte a fost unul dintre acei studenți fragili”.

Pe de altă parte, procurorii din Anvers au lansat o investigație în urma plângerilor depuse de un neurolog de la Spitalul clinic universitar UZC Brugman, din Bruxelles. El a susținut că decizia lui Shanti a fost luată prematur”. Neurologul Paul Deltenre a afirmat că și alte modalități de îngrijire și tratament disponibile pentru Shanti, care nu au fost încercate.

În Belgia, eutanasia este definită ca practica de a pune capăt în mod intenționat vieții unei persoane pentru a ameliora durerea și suferința. Țara a legalizat eutanasierea pentru persoana „care se află într-o stare inutilă din punct de vedere medical de suferință fizică sau psihică constantă și insuportabilă care nu poate fi atenuată, rezultată dintr-un tulburare gravă și incurabilă cauzată de boală sau accident”.

„Râdeam și plângeam. Până în ultima zi. Am iubit și mi s-a permis să simt ce este dragostea adevărată. Acum voi pleca în pace. Să știți că deja mi-e dor de voi”Shanti De Corte, pe rețelele de socializare, înainte de a fi eutanasiată

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Pasca cu ciocolată, fără zahăr sau gluten. Rețetă perfectă și pentru vegani
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Eta Aquaridele ating punctul maxim în zilele de Paște! Cum să vezi ploaia de meteori?