Un bărbat de 44 de ani este prima persoană care a recurs la sinucidere asistată în Italia. Care este povestea lui

Un bărbat de 44 de ani este prima persoană care a recurs la sinucidere asistată în Italia. Care este povestea lui
Sursa foto: Profimedia 0 caracter ilustrativ
Publicat: 17/06/2022, 12:34

Prima sinucidere asistată din Italia a avut loc joi dimineața, scrie presa din Peninsulă, care detaliază povestea lui Federico Carboni, în vârstă de doar 44 de ani, care a recurs la acest mode dea muri. „Vă doresc mult noroc, vă iubesc” – sunt ultimele lui cuvinte, relatează Corriere della Sera, potrivit Hotnews.

Italianul Federico Carboni avea 44 de ani, care locuia în Senigallia, în provincia Ancona, și era de meserie şofer de camion. De 10 ani însă, din 2010, era imobilizat, devenind tetraplegic în urma unui accident rutier în care şi-a rupt coloana vertebrală.

„Nu neg că mă doare să-mi iau rămas bun de la viaţă”

Joi, la ora 10.55, cu singurul deget pe care mai putea să îl miște el a apăsat butonul unui dispozitiv special, cu ajutorul căruia şi-a injectat un medicament letal. La ora 11.05, Mario Riccio, medic anestezist, a consemnat decesul, aată sursa citată.

Aparatul costă aproximativ 5.000 de euro şi pentru acesta o asociație din Italia ce militează pentru legalizarea acestei practici a lansat un apel la strângere de fonduri.

Astfel, Federico Carboni este prima persoană care apelează la sinuciderea asistată din Italia.

Presa italiană a consemnat ultimele cuvinte ale bărbatului. Federico Carboni a fost prezentat de către presa din Italia sub pseudonimul „Mario”, pentru a-i proteja intimitatea. El a decis că este și timpul să-și dezvăluie lumii adevărata identitate, înainte de a apăsa butonul fatal.

„Nu neg că mă doare să-mi iau rămas bun de la viaţă, aş fi necinstit şi mincinos dacă aş spune altfel, pentru că viaţa este fantastică şi avem doar una”, a mai afirmat Federico Carboni, citat într-un comunicat, conform AFP.

Conform sursei citate, el a mai spus că a făcut tot posibilul să încerce să trăiască cât mai bine, dar a ajuns la capătul forţei sale mentale şi fizice: „Sunt la cheremul evenimentelor, depind complet de ceilalţi, sunt ca o barcă în derivă pe ocean (…) Sunt conştient de condiţia mea fizică şi de perspectivele mele, aşa că sunt complet calm şi senin cu privire la ceea ce voi face. În sfârşit sunt liber să zbor unde vreau”.

Sursa foto: Twitter/POLITICOEurope
Sursa foto: Twitter/POLITICOEurope

Lângă „Mario”, în cameră, i-au rămas prietenii apropiați, asistenta care s-a aflat mereu lângă el, mama și fratele lui. Apoi, la momentul final s-au aflat lângă „Mario” medicul său și anestezistul, care i-au spus că poate renunța. Nu voia să se oprească. Voia doar să scape. Mama lui l-a îmbrățișat, l-a sărutat, l-a mângâiat, scrie Corriere della Sera. Apoi, ea a fost anunțată de medic: „Nu mai există bătăi ale inimii”, arată sursa citată de Hotnews.

Nu există o lege în Italia care să permită sinuciderea asistată, în pofida avertismentului Curții Constituționale, care în 2019 a îndemnat Parlamentul să aprobe un astfel de act normativ, „Până atunci, oricine ajută pe cineva să moară nu va fi pedepsit dacă sunt îndeplinite anumite condiții”, au stabilit judecătorii Curții Constituționale.

Excepția permisă de Constituție

„Mario” este unul dinte cetățenii italieni care au cerut în repetate rânduri autorităţilor să îi permită să recurgă la sinucidere asistată. A fost nevoie de intervenţia echipei de avocaţi a Asociaţiei Luca Coscioni, care militează pentru legalizarea acestei practici în Italia, la fel ca în Elveția, Belgia sau Luxemburg.

Legea din Italia îi pedepseşte pe cei care oferă ajutor pentru sinucidere asistată cu închisoare între 5 şi 12 ani. În 2019 însă, Curtea Constituţională din Italia a introdus o excepţie pentru „pacienţii menţinuţi în viaţă prin tratamente (…) şi care suferă de o patologie ireversibilă, o sursă de suferinţe fizice şi psihologice pe care ei le consideră intolerabile, fiind pe deplin capabili să ia decizii libere şi conştiente”, potrivit Hotnews.

Protest al membrilor „pro-viață”, în februarie 2022 / Sursa foto: Profimedia
Protest al membrilor „pro-viață”, în februarie 2022 / Sursa foto: Profimedia

Cei care nu se încadrează în această categorie nu are niciun recurs legal pentru sinucidere asistată în Italia, iar ăn pofida mai multor poveşti foarte mediatizate din ultimii ani, opoziţia faţă de sinuciderea asistată este puternică în Italia, unde Biserica Catolică este foarte influentă.

În februarie, Curtea Constituţională italiană a respins o cerere de referendum privind dezincriminarea sinuciderii asistate, considerând că persoanele cele mai vulnerabile nu sunt suficient protejate. Susţinătorii dreptului de a muri din Peninsulă au încercat să organizeze o consultare populară pe acest subiect controversat într-o ţară predominant catolică, unde opoziţia faţă de o astfel de schimbare este puternică.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii