EXCLUSIV VIDEO | Ce spune un sociolog despre votul la cele patru rânduri de alegeri din 2024. ”Dacă românii vor vedea că și pentru ei se dezvoltă ceva, vor veni la urne în număr mai mare. Politicienii au o frică legată de cine votează”

Publicat: 18/01/2023, 11:00
Actualizat: 30/01/2023, 12:39

România va avea în 2024 patru tipuri de scrutin: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Dacă despre alegerile europarlamentare se știe că vor avea loc în ultima duminică din luna mai, în cazul alegerilor locale și parlamentare, s-a vehiculat ipoteza unei comasări, dacă PSD și PNL ajung la un acord și dacă se găsește o soluție pentru a trece peste o decizie din 2012 a Curții Constituționale care a stabilit că nu se poate. Sociologul Marin Burcea crede că faptul că toate aceste alegeri au loc într-un singur an ar motiva electoratul să participe la vot într-o măsură mai mare.

Despre posibilitatea de a comasa alegerile locale cu cele parlamentare, sociologul spune că aceasta ar putea ajuta partidele mari, în special PNL și PSD, care au deja primari pe care se pot baza să mobilizeze electoratul la vot.

”Politicienii activează diaspora doar la alegeri. Oamenii aceia nu au plecat de bine”

Deși votul din diaspora poate schimba calculele la alegerile din 2024 și au fost scrutine când românii din străinătate s-au mobilizat mai bine pentru a merge la vot, sociologul Marin Burcea spune că numărul de parlamentari alocat diasporei este prea mic pentru ca aceasta să fie cu adevărat reprezentată, mai ales că numărul lor a crescut constant de-a lungul timpului.

”Referitor la diaspora, cred că ar trebui făcută o discuție extrem de serioasă. Sunt cetățeni români și asta este o chestie pe care statul român trebuie să o înțeleagă foarte bine, că trebuie respectați”, a adăugat Marin Burcea.

O altă problemă de atitudine a politicienilor și a autorităților față de diaspora este aceea că își amintesc de ei doar la câteva vizite oficiale și la alegeri. ”Este prea puțin”, a atras atenția sociologul.

Este o situație puțin dureroasă, din punctul meu de vedere, ca om care a fost în comunități, care a văzut dramele lor. Oamenii aceia nu au plecat de bine”, a mai spus Marin Burcea.

”Prezența la vot poate fi controlată pentru 25-27% din electorat”

În ce privește prezența la vot, sociologul a explicat că studiile arată că o treime dintre alegători sunt foarte interesați de mediul politic, o treime este activată în perioada alegerilor, iar o altă treime este indiferentă, situație care nu se schimbă, este o constantă care se regăsește și în alte state.

Marin Burcea susține că, la alegeri, se poate conta pe o prezență la vot de 25-27%, tot ce depășește acest procent fiind din rândul alegătorilor care își doresc o schimbare.

În România, prezența la vot poate fi controlată pentru aproximativ 25-27% din electorat. Aceasta este controlabilă oarecum prin diferite mecanisme, de stat, de comunitate și așa mai departe.

Tot ceea ce ar trece de 27% este ceea ce vine din dorință, iar dorința este potențată de posibilitatea schimbării. Cred că dacă românii vor vedea transformările, vor simți că lucrurile sunt ok și că și pentru ei se dezvoltă ceva, vor veni (la vot – n.r.),” a explicat sociologul.

În ceea ce privește nevoia unei prezențe mai mari la vot, Marin Burcea spune că aceasta vine din faptul că ”politicienii au o frică legată de cine votează”.

”Cred că dacă votul ar fi obligatoriu, li s-ar lua și lor această temere, am avea și noi, într-un fel sau altul, toată lumea reprezentată și nimeni nu ar mai cârcoti despre ce și cum se face”, a mai spus sociologul.

Alegerile europarlamentare vor avea loc în ultima duminică din mai 2024

Deși cele patru tipuri de alegeri din 2024 vor reprezintă un efort din partea politicienilor și a partidelor, faptul că toate acestea au loc într-un singur an pot motiva electoratul să participe la vot într-o măsură mai mare, este de părere sociologul.

Ce știm sigur este că în ultima duminică din mai, conform înțelegerilor, vor fi voturile europarlamentare. Sunt convins că niciun partid nu va vrea să cumuleze alegerile locale sau parlamentare atunci, pentru că acela va fi primul indicator asupra cum se așează votul de partid” a declarat Marin Burcea.

Sociologul a vorbit și despre interesul partidelor din Coaliția de guvernare de a găsi o formulă prin care să organizeze alegerile parlamentare și locale în aceeași zi.

Urmăresc și eu aceea propunere pe care cred că o agreează Coaliția, de a comasa, într-un fel sau altul, localele cu parlamentarele. Partidele mari sunt interesate, au primarii, pot să mobilizeze și pentru Parlament ceilalți primari. (…) Atunci, ar ajuta într-un fel sau altul partidele de Coaliție, mă refer la PSD în primul rând și la PNL. UDMR este în afara jocului acesta”, a spus Marin Burcea.

Ultimele alegeri din 2024 vor fi cele prezidențiale, care vor încheia un an foarte important pentru români și pentru viitorul României.

Dirijorul rămâne, evident președintele, care se schimbă ultimul, așa că va fi un an foarte important”, a adăugat sociologul.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Sociolog: ”În 15 ani, România nu mai are viitor, dacă trendul de emigrare al tinerilor se păstrează. Statele intră în competiție pentru cetățeni, noi ne gândim la diaspora doar când avem nevoie de vot”

EXCLUSIV VIDEO | Aproape 2,5 milioane de români nu au fost intervievați la recensământ pentru că au fost de negăsit. Sociolog: ”Sunt foarte multe case goale despre care nimeni nu a putut să dea o referință. Au plecat străzi întregi”

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Cea mai periculoasă melodie pentru șoferi. Riscul este foarte mare
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul