Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc anunță lansarea Campaniei Naționale „Barometrul nostalgiei comuniste”. Cum vor fi monitorizați nostalgicii și ce poți face dacă ești martor la o astfel de manifestare

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc anunță lansarea Campaniei Naționale „Barometrul nostalgiei comuniste”. Cum vor fi monitorizați nostalgicii și ce poți face dacă ești martor la o astfel de manifestare
Sursa: Fotografia #M012, Fototeca online a comunismului românesc
Publicat: 27/01/2023, 13:25
Actualizat: 27/01/2023, 14:57

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunță lansarea Campaniei Naționale „Barometrul nostalgiei comuniste”, în cadrul căreia vor fi monitorizate manifestările și actele publice de reabilitare a comunismului.

„IICCMER observă manifestarea unei tendințe insidioase de reabilitare a comunismului prin intermediul transformării simbolurilor sale în conținut destinat mai degrabă consumului de divertisment”, conform unui comunicat de presă de pe site-ul instituției, și „sub pretextul divertismentului și al libertății de opinie, astfel de manifestări se adresează cu precădere tinerilor, subminând încrederea acestora în democrație, prin promovarea unei variante simplificate și pozitive a ceaușismului”, se mai spune în document.

Începând cu data de 1 februarie 2023, IICCMER va lansa Programul de monitorizare a manifestărilor și actelor publice de relativizare a naturii criminale a regimului comunist „Barometrul nostalgiei comuniste”.

Concret, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc va monitoriza manifestările publice, producțiile culturale și științifice, pe cele de divertisment și inițiativele comerciale la originea cărora se află intenția de promovare, instrumentalizare, revizuire sau ocultare a naturii criminale a regimului comunist.

„Subliniez faptul că scopul nostru nu este să instituim delictul de opinie sau să facem poliție intelectuală, ci să înțelegem și mai ales să oferim instrumente și argumente educaționale, care pot fi folosite într-un demers mai larg de cunoaștere profundă a crimelor comunismului. Intenția IICCMER nu este aceea de a inventa presupuși «dușmani ai democrației», ci de a înțelege de unde vin și cum se manifestă pericolele la adresa acesteia.

Un astfel de proiect nu poate fi unul de «condamnare» a comunismului, căci IICCMER nu are astfel de atribuții și nici instrumente ca atare. Ceea ce face IICCMER este să ofere argumente și temeiuri pentru a nu uita niciodată faptul că regimul comunist a produs efecte criminale pe tot parcursul existenței sale”, declară prof. univ. dr. Daniel Șandru, președintele executiv al IICCMER.

„Barometrul nostalgiei comuniste” se încadrează în exemplul și inițiativa altor organizații și instituții din lumea întreagă, al căror scop este combaterea antisemitismului și consolidarea democrației, mai arată reprezentanții IICCMER.

Rezultatele monitorizării vor fi publicate sub forma unui raport anual, al cărui conținut este menit să stea la baza unor instrumente educaționale adresate în principal elevilor din ciclul liceal de învățământ, dar și publicului tânăr.

„Vom face mai întâi o monitorizare independentă, exclusiv pe aparițiile publice, din social media, în spațiul public, apoi vom face și un Call To Action către autorități și cetățeni, să ne transmită și ei sesizările. Adică, dacă ei observă astfel de manifestări să ni le semnaleze la o adresă de email pe care o vom comunica la un moment dat”, a declarat, pentru Gândul, Didona Goanță, Coordonator Comunicare IICCMER.

Foto: Fototeca online a comunismului românesc

CITEȘTE ȘI: Iohannis: „Neînfăptuirea actului de justiţie cu privire la crimele petrecute în timpul Revoluţiei rămâne un punct nevralgic al societăţii noastre”

Eurobarometru: Trecerea la euro, susținută de 75% dintre români

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Parcarea mega-aroganțelor! Au 'rupt' cluburile de lux de la Mamaia, de 1 Mai, cu bolizii...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA