EXCLUSIV | Noul Cod de Urbanism, un dezastru. Primarul Mangaliei, Cristian Radu: „Echivalează cu aducerea la zero a turismului pe litoralul românesc”

EXCLUSIV | Noul Cod de Urbanism, un dezastru. Primarul Mangaliei, Cristian Radu: „Echivalează cu aducerea la zero a turismului pe litoralul românesc”
Publicat: 04/04/2023, 07:00
Actualizat: 04/04/2023, 14:53

Cristian Radu, primarul municipiului Mangalia, este de părere că proiectul noului Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor (CATUC), aprobat săptămâna trecută de Guvern, ar trebui să sufere unele modificări în ceea ce privește urbanismul și construcțiile pe litoralul Mării Negre. Potrivit edilului, noile reglementări ar interzice „pe o zonă de 300 de metri construirea de structuri de primire turistică”, ceea ce ar afecta foarte mult turismul românesc de la mare.

În cazul în care proiectul noului Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor ar rămâne în forma aprobată de Executiv, turismul de pe litoralul Mării Negre ar putea fi afectat, este de părere primarul Cristian Radu.

„În calitate de primar al Mangaliei, este normal să fiu preocupat și să fiu atent la orice aspect care ar putea aduce atingere dezvoltării municipiului Mangalia și, evident, la orice modificare legislativă care ar putea încălca sau afecta drepturile cetățenilor acestui municipiu. Vreau să supun atenției ultimele modificări legislative privind amenajarea teritoriului.

Evident, mă preocupă ceea ce se vrea a se reglementa pe zona de litoral românesc. Urmăresc îndeaproape faptul că se încercă să se instituie o zonă de interdicție temporară de construire pe zona limitrofă țărmului Mării Negre, prin preluarea unei interdicții mai vechi dintr-o lege.

Ceea ce nu observă actualul legiuitor este că zona de interdicție a fost restrânsă de-a lungul timpului, astfel că, de mai bine de 20 de ani, în zona limitrofă zonei de coastă au apărut proprietăți private care aparțin diverselor persoane fizice sau juridice”, a declarat Cristian Radu pentru Gândul.

Edilul Mangaliei explică apoi care ar putea fi repercusiunile noilor reglementări.

„A veni astăzi, după 20 de ani de la apariția cadrului legislativ ce instituia obligativitatea în sarcina autorității publice centrale cu atribuții de gospodărire a apelor, să se mențină și să se instituie din nou interdicție de construire, echivalează practic cu exproprierea forțată a proprietarilor afectați de această interdicție”, susține Cristian Radu.

„Va fi un dezastru pentru litoralul românesc, și în special vorbesc în numele municipiului Mangalia”

Edilul Mangaliei afirmă că noile reglementări ar putea duce la un „dezastru economic” pentru stațiunile de pe malul Mării Negre. Mangalia ar putea fi foarte afectată, mai ales că are în administrare alte șase stațiuni.

„Va fi un dezastru pentru litoralul românesc, și în special vorbesc în numele municipiului Mangalia, care are în administrare stațiunile Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus și Saturn, și care sunt într-o continuă și actuală dezvoltare. A interzice pe o zonă de 300 de metri construirea de structuri de primire turistică având funcțiuni de cazare echivalează cu desființarea sau aducerea la zero a turismului pe litoralul românesc. Concluzia este că trebuie să ne aplecăm cu mult mai multă grijă asupra litoralului românesc și să nu tăiem chirurgical”, conchide Cristian Radu.

Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern

Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, un proiect de lege – mamut, care își propune că reunească și să armonizeze prevederile celor trei acte normative care reglementează domeniile, a fost aprobat, săptămâna trecută, de Executiv.

Proiectul va ajunge în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, care îl pot amenda, apoi va fi apoi trimis în forma adoptată de Legislativ spre promulgare, la Palatul Cotroceni, și va intra în vigoare la trei zile de publicarea în Monitorul Oficial.

Toate detaliile despre noul CATUC pot fi citite AICI.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, desființat de președintele ADU: ”Făcut pe genunchi, va crea haos!”

EXCLUSIV | Tribunalul București îi administrează o dublă înfrângere lui Nicușor Dan. Anularea PUZ-urilor Sectoarelor 2 și 4, respinsă de instanță. Avocat: ”E o zi istorică, revenim la normalitate în două sectoare ale Capitalei!”

EXCLUSIV | Nicușor Dan, acuzat că încalcă legea în proiectul ”Drumuri radiale”. Urbanist: ”Voi ataca această licitație!”

EXCLUSIV | Ce se întâmplă cu cei acuzați de abuz în serviciu care produc un prejudiciu sub prag? „Nu ești cinstit dacă furi până în 250.000 de lei”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cât vor cheltuii fanii lui Taylor Swift ca să o vadă în concert în Marea...
×