EXCLUSIV | Tribunalul București îi administrează o dublă înfrângere lui Nicușor Dan. Anularea PUZ-urilor Sectoarelor 2 și 4, respinsă de instanță. Avocat: ”E o zi istorică, revenim la normalitate în două sectoare ale Capitalei!”

EXCLUSIV | Tribunalul București îi administrează o dublă înfrângere lui Nicușor Dan. Anularea PUZ-urilor Sectoarelor 2 și 4, respinsă de instanță. Avocat: ”E o zi istorică, revenim la normalitate în două sectoare ale Capitalei!”
Publicat: 28/02/2023, 18:19
Actualizat: 28/02/2023, 18:41

Lupta lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, împotriva Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) ale Capitalei a fost dusă, de la bun început, sub semnul unui ”Nou București” în care zonele verzi trebuiau protejate de așa-ziși ”rechini imobiliari” care își urmăreau propriile interese. Numai că toate aceste demersuri ale lui Nicușor Dan și ale ONG-urilor ”prietene” au avut ca rezultat un blocaj permanent la nivelul urbanismului din București, totul transformându-se într-un haos.

Nicușor Dan primește, acum, o dublă lovitură din partea magistraților de la Tribunalul București, anularea PUZ Sector 2 și PUZ Sector 4 fiind respinsă de instanță.

După ce Nicușor Dan a declanșat procedura prin care Planurile Urbanistice Zonale de sector (PUZ) au fost suspendate, Capitala a intrat într-un adevărat război al declarațiilor și al reacțiilor adverse, vorbindu-se despre blocaj economic și social al Bucureștiului, investițiile aflate în derulare  – sute de milioane de euro, în multe dintre cazuri fiind vorba despre fonduri europene – fiind în pericol de a fi stopate.

Rolul unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) este să detalieze și să aducă în actualitate Planul Urbanistic General (PUG). Care este efectul suspendării sau al anulării acestor PUZ-uri de sectoare? Efectul este unul catastrofal pentru București. Nu mai exeistă regulament urbanistic.

PUZ-urile Sectoarelor 2 și 4, repuse în drepturi

Starea de suspendare a PUZ-urilor coordonatoare i-ar fi ”convenit de minune” lui Nicușor Dan, au explicat specialiștii contactați de Gândul, dar sentința Tribunalului București înseamnă ”revenirea la normalitate”.

  • ”Respinge ca neîntemeiate excepţiile lipsei calităţii procesuale active, lipsei interesului în promovarea acţiunii, inadmisibilităţii pentru nerespectarea specialităţii capacităţii de folosinţă a reclamantei şi lipsei calităţii procesuale pasive a Municipiului Bucureşti. Admite cererile de intervenţie accesorie. Respinge ca neîntemeiată acţiunea. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată azi, 28.02.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.
    Document: Hotărâre – 28.02.2023”, au decis judecătorii Tribunalului București în cazul ”PUZ coordonator Sector 2”.

  • ”Respinge ca neîntemeiate excepţiile nulităţii cererii pentru nemotivare, lipsei calităţii procesuale active, lipsei interesului în promovarea acţiunii, inadmisibilităţii pentru nerespectarea specialităţii capacităţii de folosinţă a reclamantei, inadmisibilităţii pentru neintroducerea în cauză a beneficiarilor, lipsei interesului formulării cererii de suspendare, inadmisibilităţii cererii de suspendare şi lipsei calităţii procesuale pasive a Municipiului Bucureşti. Admite cererile de intervenţie accesorie. Respinge ca neîntemeiată acţiunea. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată azi, 28.02.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei. Document: Hotărâre – 28.02.2023”, au decis judecătorii Tribunalului București în cazul ”PUZ coordonator Sector 4”.

  • Prin HCGMB nr. 65 – 69 din 26 februarie 2021, au fost suspendate HCGMB de aprobare a PUZ- urilor coordonatoare de sector pentru Sectoarele 2 – 6 pentru o perioadă de 12 luni. Anterior HCGMB nr. 65-69/2021, PUZ-ul coordonator al Sectorului 3 fusese deja suspendat în instanță de către Curtea de Apel București.
  • În timp ce posibilitatea de suspendare a actelor administrative de către instanța de judecată este prevăzută de lege, facultatea de suspendare a actelor administrative de către emitentul actului nu este reglementată, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la legalitatea HCGMB de suspendare.

Pentru a explica, punctual, ce înseamnă aceste sentințe ale Tribunalului București, Gândul a solicitat explicații avocatului Radu Dinulescu și urbanistului Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului.

Avocat Radu Dinulescu: ”Aiureli de-ale lui, că s-au betonat suprafețe verzi, că sunt blocuri între case”

În exclusivitate pentru Gândul, avocatul Radu Dinulescu a transmis că este vorba despre confirmarea faptului că aceste PUZ-uri, la fel ca și celelalte pe care Nicușor Dan le-a anulat, sunt ”perfect legale”.

În același timp, aceste două PUZ-uri produc deja efecte, astfel că pot fi obținute certificate de urbanism și autorizații de construire în baza lor. Mai mult, avocatul Radu Dinulescu a explicat și întreaga filieră prin care Nicușor Dan a dorit să aibă câștig de cauză, numai că nu a reușit, iar revenirea la normalitate, în două sectoare ale Capitalei, este o realitate.

Instanța consideră că aceste 2 PUZ-uri, care sunt identice cu toate celelalte pe care el le-a anulat, profitând de faptul că și-au retras recursurile primarii de sector – le-a anulat prin mijloace dolosive, prin manopere, nu prin judecată corectă prin cele două căi pe care le permite legea, respectiv fond și recurs -, sunt perfect legale.

Pot fi depuse, imediat, de către titularii dreptului de proprietate asupra terenurilor din cele două sectoare, cereri pentru eliberarea certificatelor de urbanism, pentru obținerea de autorizații de construire, în baza reglementărilor PUZ coordonator Sector 2 și PUZ coordonator Sector 4. Adică în baza a ceea ce s-a gândit, cu 36 de avize, acorduri și studii, de către specialiști, în 2 ani.

Practic, se revine la normal în două sectoare ale Municipiului București, ajungem, în fine, la normalitate. Ajungem la un lucru extraordinar, începem să eliberăm Bucureștiul de această pecingine useristo-nicușoristă, nici nu știu cum să îi spun, o nebunie…

Este vorba despre două victorii corecte ale instanței de judecată. Judecătorii declară PUZ-urile coordonatoare ale Sectoarelor 2 și 4 ca fiind perfect legale. Suspendarea obținută de Nicușor Dan, împreună cu prietenii lui, a fost dată de instanță doar până la judecarea pe fond a cauzei.

PUZ-urile, acum, după pronunțarea instanței pe fond, produc efecte. Toată această nebunie a început în decembrie 2021, atunci când Nicușor Dan știa că mai are o lună până se termină suspendarea administrativă a celor 5 PUZ-uri coordonatoare. A dat cinci hotărâri, aprobate de Consiliul General, prin care a suspendat 1 an de zile PUZ-urile coordonatoare”, spune avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

”Mințea că nu mai poate convinge Consiliul să mai suspende 1 an, pentru că știa foarte bine că le spusese că, în anul respectiv, el o să facă niște studii, o să-și ia niște avize și o să schimbe ce-i de schimbat. Nu putea să-i convingă că aceste PUZ-uri coordonatoare sunt greșite cu totul. Aiureli de-ale lui, că s-au betonat suprafețe verzi, că sunt blocuri între case etc.”

Avocat Radu Dinulescu

”Știind că nu va putea obține avizul CGMB, Nicușor Dan s-a adresat unor prieteni”

PUZ-urile coordonatoare conțineau mii de UTR-uri – unități teritoriale de referință -, fundamentau, din punct de vedere urbanistic, zeci și sute de investiții publice, ale primăriei, ale ministerelor, mai precizează avocatul Radu Dinulescu, ceea ce înseamnă că ”nu puteau să le lase așa”.

Și atunci, știind că nu va putea obține avizul CGMB, s-a adresat unor prieteni, adică ONG-ul Ecopolis. ONG care, în afară că erau prietenii lui Nicușor Dan, au mai fost și premiați cu bani publici de către el, cu o săptămână sau zece zile înainte ca ei să depună acțiunea. În luna decembrie. A fost o acțiune în care a fost chemat în judecată doar el, acțiunea a fost depusă undeva pe data de 28 decembrie 2021, iar termenul s-a dat destul de iute. În luna ianuarie 2022, la doar două săptămâni după ce fusese depusă acțiunea.

La primul termen, Nicușor Dan a Consiliul General, Municipiul București, pe el însuși și pe toți ai lui – el singur în dosar, ca pârât -, fără să fie chemați beneficiarii, primarii celor trei sectoare – era vorba despre 3 PUZ-uri -, fără să se respecte procedura, făcându-se o singură acțiune pentru trei acte normative diferite – PUZ coordonator Sector 3, PUZ coordonator Sector 4, PUZ coordonator Sector 5 -, pentru toate aceste lucruri s-a dat, totuși, o suspendare de către instanță, până la rezolvarea pe fond a litigiului în anulare. Care nici nu era pus pe rol atunci…”, atrage atenția avocatul Radu Dinulescu.

”Nicușor Dan a amenințat și Juridicul și pe toată lumea că el nu dorește să se facă recurs”

Avocatul Radu Dinulescu a mai precizat că recursul a fost dorit de consilierii generali de la Primăria Municipiului București, numai că Nicușor Dan nu a fost de acord cu o astfel de acțiune. De ce?

Explicația este aceea că primarul general al Capitalei a dorit foarte mult ca PUZ-urile coordonatoare să fie suspendate. Numai că ”scenariul” a fost demontat de Tribunalul București, fiind vorba despre înfrângeri mari, nu oarecare.

S-a vrut să se facă și recurs, asta au vrut consilierii generali. Numai că nu au fost lăsați să facă recurs. Nicușor Dan a amenințat și Juridicul și pe toată lumea că el nu dorește să se facă recurs. Ca să rămână suspendate aceste planuri urbanistice care reglementau dezvoltarea orașului pe trei sectoare.

Între timp s-a pus pe rol litigiul în anulare, evident că partenerii lui Nicușor Dan au atacat. Dar acum este vorba despre înfrângeri mari, practic i s-a tăiat capul. Nu vorbim despre o înfrângere oarecare. Nicușor afirmă, cu mâna pe inimă, că tot urbanismul din București a fost o golănie.

Numai că el se bazează acum pe o golănie a lui, și anume PUZ Zone Protejate. Și dorea să desființeze aceste PUZ-uri coordonatoare, singurele reglementări care aduceau în actualitate, legal vorbind, tot ce înseamnă regulament de urbanism pe București. Regulamente conforme cu legislația apărută în după anul 2000, adică după votarea Planului Urbanistic General”, a explicat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

Alexandru Pânișoară: ”Sectorul 2 era cea mai mare miză pentru Nicușor Dan”

Urbanistul Alexandru Pânișoară spune că Sectorul 2 al Capitalei a reprezentat și reprezintă o miză foarte mare pentru Nicușor Dan, atacurile acestuia fiind îndreptate, de cele mai multe ori, într-acolo.

Dar decizia judecătorilor de la Tribunalul București reprezintă un adevărat ”duș rece” pentru primarul general al Capitalei.

Judecătorii Tribunalului București au respins această acțiune, ceea ce înseamnă că – de astăzi – PUZ coordonator Sector 2 și PUZ coordonator Sector 4 reintră în vigoare. Suspendarea opera până la soluția de primă instanță.

Sectorul 2 era cea mai mare miză pentru Nicușor Dan. Acolo a reclamat, dintotdeauna, cele mai mari așa-zise nereguli. Adevărul este că pe Sectorul 2 s-a concentrat cel mai tare, e mare interes acolo.

Începând de mâine dimineață, oricine depune o cerere de urbanism trebuie să o primească în baza PUG, fie că este vorba de PUZ Sector 2, fie că este vorba despre PUZ Sector 4”, a declarat și Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului, în exclusivitate pentru Gândul.


Citește și:

EXCLUSIV | DIICOT a destructurat mai multe rețele de trafic de migranți: patru dosare penale, 90 de suspecți și 170 de migranți prinși chiar în ziua perchezițiilor la pensiuni și parcări din zona de vest!

ANALIZĂ | Profesorul Vlada Stanković și ”DILEMA RUSĂ” a lui Erdogan: ”Prins în îmbrățișarea sufocantă a lui Putin, instrument util în încercarea Rusiei de a submina NATO”

EXCLUSIV | De ce a ”refuzat” Clotilde Armand 3 milioane € din PNRR destinate stațiilor STB inteligente: ”La acest proiect nu am participat” / ”În clădirea de pe Banu Manta se face orice, mai puțin administrație”

CCR, lovitură pentru Nicușor Dan, USR și ONG-urile care pun ”frână” urbanismului în Capitală: ”A respins, ca NEÎNTEMEIATĂ, obiecția de neconstituționalitate formulată”

EXCLUSIV | Viceprimarul Sectorului 1 avertizează că pasivitatea Clotildei Armand poate cauza o TRAGEDIE: ”Sala de sport a liceului «Nicolae Iorga» stă să cadă. Primarul este indiferent la nevoile părinților și ale profesorilor!”

Dinu Gheorghe, consilier local: ”Mandatul lui Clotilde Armand se rezumă, în realitate, la o LUPTĂ IMAGINARĂ cu conspirațiile. Nu mai merge cu păcălelile!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia