EXCLUSIV | Nicușor Dan, acuzat că încalcă legea în proiectul ”Drumuri radiale”. Urbanist: ”Voi ataca această licitație!”

EXCLUSIV | Nicușor Dan, acuzat că încalcă legea în proiectul ”Drumuri radiale”. Urbanist: ”Voi ataca această licitație!”
Alexandru Pânișoară: ”Nicușor Dan încalcă legea!”
Publicat: 18/03/2023, 13:41
Actualizat: 18/03/2023, 14:07

Alexandru Pânișoară – urbanist și președinte al Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU) – avertizează că Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, încalcă legea în cazul proiectului ”Drumuri radiale”.

Nicușor Dan a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că a fost desemnat câștigătorul licitației pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru Drumul Radial 9, valoarea ofertată fiind de 16.317.450 lei fără TVA.

În exclusivitate pentru Gândul, urbanistul Alexandru Pânișoară a declarat că aceste drumuri radiale propuse de Nicușor Dan ”nu au nicio fundamentare” și, mai mult, nu există niciun document aprobat de Municipiul București care să prevadă astfel de drumuri, așa cum le ”vede” primarul general al Capitalei.

Aceste drumuri radiale pe care le propune Nicușor Dan nu apar în respectivul plan”

Bucureștiul are un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă, pe de altă parte, drumurile radiale propuse de Nicușor Dan lipsind din respectivul plan. Pentru ca totul să fie cât mai ciudat cu putință, Nicușor Dan a atribuit, ”la pachet” și elaborarea studiului de fezabilitate, și proiectarea, iar urbanistul Alexandru Pânișoară a explicat că totul se transformă într-o încălcare a legii.

Povestea în sine este că aceste drumuri radiale pe care le tot propune Nicușor Dan de ceva vreme nu au nicio fundamentare. Nu există niciun document aprobat de Municipiul București care să prevadă astfel de drumuri, așa cum le vede primarul general.

Mai mult, Bucureștiul are un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă, așa se numește, un document obligatoriu prin lege care reglementează străzi, parcări, transport public și așa mai departe. Aceste drumuri radiale pe care le propune Nicușor Dan nu apar în respectivul plan. Planul de Mobilitate Urbană Durabilă este parte din Planul Urbanistic General (PUG) pe care îl tot slăvește – ca să spun așa – Nicușor Dan.

În conformitate cu dispozițiile legii, Nicușor Dan nu poate atribui studiul de fezabilitate și proiectarea în același timp. Sunt etape diferite. Studiul de fezabilitate reprezintă prima etapă, proiectarea este etapa a doua. Nu pot fi date la pachet”, a explicat Alexandru Pânișoară, în exclusivitate pentru Gândul.

”Eu voi ataca această licitație, este nelegal ce a făcut Nicușor Dan”

Alexandru Pânișoară a mai precizat că va ataca această licitație anunțată de Nicușor Dan, cu atât mai mult cu cât un studiu de fezabilitate nu se poate face decât pe amplasamente unde nu există nimic construit.

Nu există nici Plan Urbanist Zonal (PUZ), mai spune urbanistul, în exclusivitate pentru Gândul, iar un studiu de fezabilitate nu se poate întocmi decât în baza unui PUZ.

Iar un studiu de fezabilitate se face doar pe obiective noi, pe amplasamente pe care nu există nimic construit. Principalele două documentații tehnico-economice care trebuie elaborate sunt studiul de fezabilitate și documentația de avizare a lucrărilor de investiții. 

Legea prevede că este obligatorie aprobarea, în prealabil, a unui Plan Urbanistic Zonal. Un studiu de fezabilitate se elaborează în baza unor reglementări urbanistice aprobate. Planul Urbanistic General de acum nu prevede aceste drumuri radiale pe care le vrea Nicușor Dan. Așa că primarul general al Capitalei nu are o fundamentare legală. Încalcă legea. Nu se pot face derogări…

Eu voi ataca această licitație. Este nelegal ce a făcut Nicușor Dan. Acest proiect al lui nu are sustenabilitate”, a precizat, în exclusivitate pentru Gândul, urbanistul Alexandru Pânișoară.

Nicușor Dan: ”Am parcurs o nouă etapă pentru implementarea proiectului drumurilor radiale”

Primarul general al Capitalei a mai precizat că acest drum radial are o lungime de aproape 14 kilometri și leagă Vidra (Ilfov) – Autostrada A0 – DNCB – Bulevardul Metalurgiei/Gara Progresu.

”Am parcurs o nouă etapă pentru implementarea proiectului drumurilor radiale care vor lega Bucureștiul de viitoarea autostradă de centură: a fost desemnat câștigătorul licitației pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru Drumului Radial 9: Asocierea DP Consult SA – Explan SRL – Geologic Site SRL. Drumul Radial 9 – Sud Expres are o lungime de 13.86 km și realizează conexiunea Vidra (Ilfov) – Autostrada A0 – DNCB – Bulevardul Metalurgiei/Gara Progresu”, a scris Nicușor Dan în mediul online.

”Nicușor încalcă legea pentru că nu elaborează PUZ, știm că nu îi plac…”

Urbanistul Alexandru Pânișoară a explicat și pe pagina sa de Facebook, punctual, unde greșește Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, considerând că acesta interpretează legea într-un mod personal și că este vorba despre un ”demers heirupist”.

Drumurile radiale despre care vorbește Nicușor Dan nu apar în ”documentele strategice și operaționale adoptate ale Bucureștiului”, iar mai înainte de orice ar trebuit elaborat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ).

Legea la Primăria Municipiului Bucureşti este alta decât cea adoptată de Parlament și Guvern. Nicușor Dan încalcă legea desemnând câștigătorul licitației pentru realizarea drumurilor radiale. Alea pe care le-a visat el, dar care nu au nicio reprezentare în documentele strategice și operaționale adoptate ale Bucureștiului, adică nelegal.

În orice caz, se încalcă legea flagrant în acest demers heirupist, nefundamentat și nesustenabil al lui Nicușor Dan.

  • Întâi trebuie aprobat PUZ pentru aceste investiții. (Obligatoriu – Legea nr. 350/2001)
  • Apoi trebuie elaborat SF-ul în care este aprobată valoarea investiției și soluția tehnică. (HG nr. 907/2016).
  • După aprobarea SF-ului poate scoate la licitație proiectarea și execuția (tot HG nr. 907/2016)

Nicușor încalcă legea pentru că nu elaborează PUZ, știm că nu îi plac, și încalcă legea pentru că atribuie contractul pentru SF și proiectare în același timp”, a precizat urbanistul Alexandru Pânișoară.


Citește și:

Consilierii locali PNL Sector 1, PLÂNGERE împotriva Clotildei Armand: ”Bugetul este nelegal, transparența promisă este inexistentă”

EXCLUSIV | Clotilde Armand a absentat, din nou, de la ședința de Consiliu Local convocată chiar de ea. Daniel Ciungu, consilier local PNL: ”Intră pe Facebook în tot felul de teorii ale conspirației și se victimizează permanent”

EXCLUSIV | Lăudatele toalete publice promise de Clotilde Armand nu au fost deschise nici până azi. Dinu Gheorghe, consilier local PNL Sector 1: ”Haos și dezastru administrativ, formă fără fond, pălăvrăgeală”

VIDEO | Nicușor Dan, prima reacție după ce Tribunalul București a anulat suspendarea PUZ-urilor Sectoarelor 2 și 4: ”Sunt bulversat!”

EXCLUSIV | Tribunalul București îi administrează o dublă înfrângere lui Nicușor Dan. Anularea PUZ-urilor Sectoarelor 2 și 4, respinsă de instanță. Avocat: ”E o zi istorică, revenim la normalitate în două sectoare ale Capitalei!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
România a luat fața Ungariei. Anunț ISTORIC sâmbătă, 20 aprilie: Așa cum am promis
Casa Regală are un membru necunoscut, dar foarte important. Și are și o avere impresionantă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
Tânăra de 19 ani dispărută, găsită moartă într-o pădure. Suspectul crimei este un fost polițist
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Anders Celsius, omul din spatele scalei de temperatură