Petre Daea, după discuţiile cu omologul ucrainean: „Am văzut că am devenit INAMICUL numărul 1, dar salvatorul situaţiei”

Petre Daea, după discuţiile cu omologul ucrainean: „Am văzut că am devenit INAMICUL numărul 1, dar salvatorul situaţiei”
Sursa foto: Alexandra Pandrea/GÂNDUL
Publicat: 21/04/2023, 12:43

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, după discuţiile purtate, vineri, cu omologul ucrainean Mikola Solski, că a fost „o întâlnire utilă, cu un prieten şi un coleg de suferinţă”. În cadrul întâlnirii, el a prezentat în detaliu situaţia fermierilor români şi „care este impactul fluxului de cereale, atât pe culoarul acesta de tranzit, dar mai cu seamă prin importul de cereale şi de seminţe oleaginoase”. 

„O întâlnire utilă, cu un prieten şi un coleg de suferinţă, un ministru care gestionează domeniul acesta extrem de delicat într-un context extrem de sensibil, ştiindu-se ce se întâmplă în Ucraina. Întâlnirea pe care am avut-o astăzi (vineri – n.r.) a fost generată de situaţia în care ne aflăm cu toţii, atât Ucraina, care se află în conflictul armat cunoscut, cât şi ţările ce se află în proximitatea acestui conflict care produce victime umane şi economice.

Cunoscându-se faptul că suntem principalul coridor de solidaritate pentru cerealele din Ucraina, pe care l-am organizat, îl întreţinem şi îl păstrăm, în respect pentru poporul ucrainean şi într-o bună regulă internaţională pe care trebuie să o respectăm întrucât se ştie foarte bine că din bazinul Mării Negre ies cantităţi de cereale care asigură hrana pe planetă. Rusia, Ucraina şi România sunt ţări fanion privind producţia de cereale şi exportul de cereale.

În contextul dat, regulile normalităţii pe care le-am cunoscut cu câtva timp în urmă au dispărut, iar acum suntem obligaţi de situaţie să facem reguli noi pentru a răspunde atât la nevoile fermierilor ucraineni, cât şi la nevoile fermierilor români”, a spus, vineri, Petre Daea, într-o conferinţă de presă, după întâlnirea cu omologul ucrainean Mikola Solski, citat de News.ro.

„Am văzut că am devenit inamicul numărul 1, dar salvatorul situaţiei. În poziţia a doua mă aflu tot timpul, indiferent unde şi cât e de greu”

„În condiţiile în care România a rămas singura poartă de intrare pentru import, ne aşteptăm să apară în România, din dorinţa de a prelua produsele din Ucraina, o cantitate mai mare ca până acum. Deci o situaţie mai dificilă pentru ţară în condiţiile în care ceilalţi şi-au închis graniţele”, a continuat Petre Daea.

El spune că se aşteaptă încă o decizie a Comisiei Europene, menţionând însă că au fost luate unele măsuri în ceea ce priveşte importul de cereale, precum prelevarea de probe în vamă pentru determinarea unor eventuale nereguli. Alte măsuri urmează să fie luate de celalte instituţii cu atribuţii în domeniu.

„Asta nu este o scuză, ci un exemplu de implicare a ministrului Agriculturii în situaţie deosebite… Că am văzut că am devenit inamicul numărul 1, dar salvatorul situaţiei. În poziţia a doua mă aflu tot timpul, indiferent unde şi cât e de greu”, a adăugat Daea.

Vă recomandăm să citiți și:

Dialog Petre Daea – Nicolae Ciucă, la Guvern. „Să nu mă lăsați singur în LUPTĂ, fraților, că sunt multe puști pe mine” / „Presupun că până acum nu…”

VIDEO | Petre Daea: România, ameninţată de un aflux mai mare de cereale din Ucraina/CE: Măsurile unilaterale luate de vecinii României, ilegale

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Nu este un banc! Acești doi soți au găsit lampa lui Aladdin! Care au fost...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Tragedie în mijlocul petrecerii! Au sărbătorit eliberarea inculpaților în cazul de la Padina, iar un...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Leguma cu care culegătorii au dat lovitura în această perioadă. E la discreţie şi ia...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
Cine este Andrei, bărbatul de doar 37 de ani care s-a aruncat de pe podul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
TAXA care DISPARE definitiv din România. Iohannis a promulgat legea marți, 14 mai
Prognoza meteo pentru lunile vară. Cum va fi vremea pe litoral
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Mit sau adevăr: durerile de cap cauzate de presiune înainte de o furtună sunt reale?
×