Măsurile pregătite de UE pentru a sprijini fermierii afectați de exportul cerealelor ucrainene. Ce răspuns a oferit Ursula von Der Leyen

Măsurile pregătite de UE pentru a sprijini fermierii afectați de exportul cerealelor ucrainene. Ce răspuns a oferit Ursula von Der Leyen
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 19/04/2023, 16:37
Actualizat: 19/04/2023, 16:41

Uniunea Europeană pregăteşte compensaţii de 100 de milioane de euro pentru fermierii din ţările aflate la graniţa cu Ucraina şi intenţionează să introducă restricţii la importurile de cereale ucrainene, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Executivului comunitar.

Recent, Polonia, Ungaria şi Slovacia au interzis importurile de cereale din Ucraina, în încercarea de a-şi proteja pieţele de un aflux de cereale ieftine.

După invazia rusească, Uniunea Europeană a eliminat taxele vamale pentru cerealele din Ucraina, în ideea de a le facilita transportul spre Africa şi Orientul Mijlociu.

Însă aceste cereale au ajuns să inunde pieţele din Polonia, România şi alte ţări din UE care trebuiau să fie doar rute de tranzit.

În acest context, au sporit presiunile asupra Bruxelles-ului pentru a se găsi o soluţie la nivel european în privinţa importurilor de cereale ucrainene.

CE, care supervizează politica comercială în cele 27 de state membre ale blocului comunitar, va adopta ”măsuri preventive” pentru anumite categorii de cereale şi seminţe oleaginoase, în special grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi de rapiţă.

Conform reglementărilor UE, Bruxelles-ul poate limita importurile de produse în întregul sau în părţi ale blocului comunitar, în timp ce tranzitul rămâne permis.

Comisarul pentru comerţ Valdis Dombrovskis urmează să discute planurile în cursul zilei de miercuri, cu miniştrii din ţările afectate: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia – precum şi cu partea ucraineană.

Totodată, și ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a anunţat miercuri un program de compensaţii economice pentru agricultorii afectaţi de importurile de cereale ucrainene şi impunerea unui preţ minim de vânzare, relatează agenţia EFE.

Telus a explicat că această măsură ”este provizorie” şi că tot ce lipseşte ”sunt soluţii pentru ca Uniunea Europeană să îşi dea seama că avem nevoie de reglementări, instrumente care să permită ca produsele ucrainene să nu rămână în Polonia, ci să tranziteze prin Europa”.

Acesta şi-a exprimat intenţia de a propune la următorul Consiliu de miniştri impunerea unui preţ minim de vânzare de circa 300 de euro pe tona de grâu, pentru a combate scăderea preţurilor provocată, potrivit Guvernului polonez, de acumularea de grâu din Ucraina.

Varşovia a confirmat marţi că s-a ajuns la un acord cu partea ucraineană pentru reluarea, sub monitorizare, a tranzitului celor 30 de produse ucrainene a căror introducere în ţară fusese oprită prin decret în 15 aprilie.

De asemenea, după cum a explicat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Artur Sobon, într-un interviu pentru Radio Plus, începând de vineri se va repermite intrarea produselor ucrainene în Polonia ”sub formă de convoi” şi va fi controlată circulaţia acestora prin sistemul SENT, bazat pe utilizarea de GPS şi verificări pe traseu.

Este vorba despre aceeaşi metodă folosită pentru supervizarea tranzitului transportului de combustibili, deşeuri toxice sau mărfuri periculoase.

Ca o a doua parte a acordului la care s-a ajuns marţi, Polonia pregăteşte un plan pentru a da drumul la patru milioane tone de cereale înmagazinate în silozuri aproape de frontiera cu Ucraina înainte de 1 iulie, ”pentru a face loc noii recolte a producătorilor polonezi”, a spus Sobon.

În prezent există cozi de peste 25 de kilometri formate din camioane ucrainene care aşteaptă să intre în Polonia.

„Exporturile din Ucraina ar trebui să continue”

Miniștrii agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria au convenit recent, în urma unei întâlniri în sistem videoconferință, să acționeze unitar în problema cerealelor ucrainene și să nu mai ia decizii în mod separat, anunță Ministerul Agriculturii de la București.

Premierii din România, Ungaria, Slovacia, Polonia și președintele Bulgariei au trimis o scrisoare comună adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care îi cer o serie de măsuri pentru protejarea piețelor interne.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns miniștrilor țărilor menționate mai sus, că lipseşte ”o abordare europeană” pentru a rezolva provocările determinate de intrarea pe piaţa comunitară a importurilor de cereale provenite din Ucraina.

Preşedinta CE a subliniat că este pe deplin „conştientă de preocupările determinate de creşterea importurilor anumitor produse agricole ucrainene pe piaţa comunitară”, şi că „în virtutea pieţei unice şi a uniunii vamale este nevoie de o abordare europeană pentru a răspunde preocupărilor”.

Comisia a informat că va adopta ”măsuri preventive” pentru anumite categorii de cereale produse în Ucraina, inclusiv grâu, porumb sau floarea-soarelui.

Nu în ultimul rând, Executivul comunitar demarează o ”investigaţie” privind alte posibile ”produse sensibile”.

„Accesul pe piață pe care l-am acordat Ucrainei și căile de solidaritate ale Uniunii Europene pe care le-am deschis sunt cruciale pentru rezistența Ucrainei în fața războiului de agresiune al Rusiei.

Mai mult, exporturile din Ucraina ar trebui să continue să ajungă pe piețele din toată lumea, inclusiv în țările în curs de dezvoltare”, transmite Ursula von der Leyen.

„Comisia Europeană a reacționat imediat oferind un sprijin financiar rapid de 56,3 milioane de euro și o rată de cofinanțare de 200% pentru fermierii afectați”, a mai transmis în scrisoare Ursula von der Leyen.

„Aș dori să vă informez că și Comisia Europeană va lua măsuri preventive.

„Aceste măsuri preventive vor contraacara imediat deteriorarea în situația producătorilor din UE pentru produse specifice, mai exact, grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui.

Mai târziu, astăzi, vicepreședintele executiv Dombrovskis va organiza o întâlnire cu statele membre din prima linie afectate și cu Ucraina pentru a discuta în continuare acest lucru”, a transmis președinta Comisiei Europene.

„Sunt convinsă că fermierii joacă un rol vital în Europa. Ei ne oferă hrana, susțin comunitățile rurale, protejează mediul natural și conservă moștenirea noastră culturală. Ei merită sprijinul nostru.

(…) Comisia va continua să sprijine, acordând cea mai mare prioritate acestei probleme sensibile”, a scris în închiere Ursula von der Leyen.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...