Petre Daea, după discuţiile cu omologul ucrainean: „Am văzut că am devenit INAMICUL numărul 1, dar salvatorul situaţiei”

Petre Daea, după discuţiile cu omologul ucrainean: „Am văzut că am devenit INAMICUL numărul 1, dar salvatorul situaţiei”
Sursa foto: Alexandra Pandrea/GÂNDUL
Publicat: 21/04/2023, 12:43

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, după discuţiile purtate, vineri, cu omologul ucrainean Mikola Solski, că a fost „o întâlnire utilă, cu un prieten şi un coleg de suferinţă”. În cadrul întâlnirii, el a prezentat în detaliu situaţia fermierilor români şi „care este impactul fluxului de cereale, atât pe culoarul acesta de tranzit, dar mai cu seamă prin importul de cereale şi de seminţe oleaginoase”. 

„O întâlnire utilă, cu un prieten şi un coleg de suferinţă, un ministru care gestionează domeniul acesta extrem de delicat într-un context extrem de sensibil, ştiindu-se ce se întâmplă în Ucraina. Întâlnirea pe care am avut-o astăzi (vineri – n.r.) a fost generată de situaţia în care ne aflăm cu toţii, atât Ucraina, care se află în conflictul armat cunoscut, cât şi ţările ce se află în proximitatea acestui conflict care produce victime umane şi economice.

Cunoscându-se faptul că suntem principalul coridor de solidaritate pentru cerealele din Ucraina, pe care l-am organizat, îl întreţinem şi îl păstrăm, în respect pentru poporul ucrainean şi într-o bună regulă internaţională pe care trebuie să o respectăm întrucât se ştie foarte bine că din bazinul Mării Negre ies cantităţi de cereale care asigură hrana pe planetă. Rusia, Ucraina şi România sunt ţări fanion privind producţia de cereale şi exportul de cereale.

În contextul dat, regulile normalităţii pe care le-am cunoscut cu câtva timp în urmă au dispărut, iar acum suntem obligaţi de situaţie să facem reguli noi pentru a răspunde atât la nevoile fermierilor ucraineni, cât şi la nevoile fermierilor români”, a spus, vineri, Petre Daea, într-o conferinţă de presă, după întâlnirea cu omologul ucrainean Mikola Solski, citat de News.ro.

„Am văzut că am devenit inamicul numărul 1, dar salvatorul situaţiei. În poziţia a doua mă aflu tot timpul, indiferent unde şi cât e de greu”

„În condiţiile în care România a rămas singura poartă de intrare pentru import, ne aşteptăm să apară în România, din dorinţa de a prelua produsele din Ucraina, o cantitate mai mare ca până acum. Deci o situaţie mai dificilă pentru ţară în condiţiile în care ceilalţi şi-au închis graniţele”, a continuat Petre Daea.

El spune că se aşteaptă încă o decizie a Comisiei Europene, menţionând însă că au fost luate unele măsuri în ceea ce priveşte importul de cereale, precum prelevarea de probe în vamă pentru determinarea unor eventuale nereguli. Alte măsuri urmează să fie luate de celalte instituţii cu atribuţii în domeniu.

„Asta nu este o scuză, ci un exemplu de implicare a ministrului Agriculturii în situaţie deosebite… Că am văzut că am devenit inamicul numărul 1, dar salvatorul situaţiei. În poziţia a doua mă aflu tot timpul, indiferent unde şi cât e de greu”, a adăugat Daea.

Vă recomandăm să citiți și:

Dialog Petre Daea – Nicolae Ciucă, la Guvern. „Să nu mă lăsați singur în LUPTĂ, fraților, că sunt multe puști pe mine” / „Presupun că până acum nu…”

VIDEO | Petre Daea: România, ameninţată de un aflux mai mare de cereale din Ucraina/CE: Măsurile unilaterale luate de vecinii României, ilegale

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Telefonul te înregistrează tot timpul. Trucul prin care scapi de supraveghere
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii