Ciolacu, la Conferința „Comunismul românesc”: Prin educarea tinerelor generații ne asigurăm că toate aceste atrocități nu vor mai fi posibile vreodată

Ciolacu, la Conferința „Comunismul românesc”: Prin educarea tinerelor generații ne asigurăm că toate aceste atrocități nu vor mai fi posibile vreodată
Premierul României Marcel Ciolacu / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)
Publicat: 22/11/2023, 17:10

Cunoașterea și respectarea istoriei, dar și asumarea trecutului reprezintă elementele pe care o societate democratică se fundamentează, subliniază premierul Marcel Ciolacu în mesajul susținut de șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, la deschiderea Conferinței naționale „Comunismul Românesc” de miercuri, la Palatul Victoria.

Conferința „Comunismul Românesc” a ajuns la cea de-a XII-a ediție și își propune să genereze noi abordări analitice și metodologice privind istoria comunismului românesc, transmite Executivul. Specialiștii din țară, dar și din străinătate, sunt invitați să propună comunicări care să trateze într-un cadru cât mai larg istoria comunismului românesc.

Într-un mesaj transmit de premierul Marcel Ciolacu participanților la conferință acesta subliniază că pe lângă datoria morală pe care o avem față de victimele Revoluției din decembrie 1989, ne revine și datoria de a nu permite distorsionarea faptelor din trecut.

„Pe lângă datoria morală pe care o avem față de toate victimele inocente care și-au pierdut viața și față de cei care, la Revoluția de la 1989, s-au jertfit în numele unui ideal, ne revine datoria de a nu permite distorsionarea faptelor trecutului și de a promova adevărul istoric. Prin educarea tinerelor generații despre ceea ce a însemnat regimul comunist și despre consecințele acestuia, în vederea dezvoltării conștiinței democratice, ne asigurăm că toate aceste atrocități nu vor mai fi posibile vreodată. Este necesar să protejăm drepturile și libertățile fundamentale mai ales în actualul context, marcat de provocări și de o intensificare a tendințelor  extremiste, xenofobe și rasiste. În urmă cu 33 de ani, mulți români nu îndrăzneau să se gândească că pot asculta ce muzică vor, că pot citi ce cărți își doresc, că pot alege cu cine să voteze sau pur și simplu că își pot exprima liber opinia. În zilele noastre, libertatea este considerată o componentă firească a existenței noastre, pe care trebuie, însă, să o protejăm constant”, a fost mesajul lui Marcel Ciolacu.

Totodată, Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, a reiterat angajamentul Guvernului României pentru consolidarea politicilor memoriei, promovarea adevărului istoric, dezvoltarea cercetării și a educației despre comunism.

Este important să educăm tinerele generații pentru a înțelege trecutul, pentru a face diferența între fake-news și adevăr, pentru a conștientiza riscurile extremismului și discursului instigator la ură. Prin educație în spirtul civic european, nu vom repeta greșelile trecutului, a afirmat șeful Cancelariei Prim-Ministrului.

Deschiderea Conferinței naționale ,,Comunismul Românesc’’ a avut loc la Palatul Victoria, în prezența Șefului Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, a Președintelui Colegiului CNSAS, Dr. Constantin Buchet, a Prorectorului Universității  București, Prof.univ.dr. Magdalena Iordache-Platis, Prorector, și a Președintelui executiv al IICCMER, Prof.univ.dr. Florin – Daniel Șandru. Evenimentul a fost moderat de Victor Sămărtinean, expert IICCMER.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Sorin Grindeanu îi dă dureri de cap șefului de la finanțe/ Vrea bani suplimentari pentru a continua investițiile/ Ciolacu: Avem buget

Guvernul israelian a publicat lista celor 300 de deținuți palestinieni care ar urma să fie dați la schimb pentru eliberarea ostaticilor luați de Hamas

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Lege pentru românii care au camere de supraveghere. Este obligatoriu la casă și la bloc
„Condu ca o femeie!” Ce se ascunde în spatele acestui slogan și ce-i așteaptă pe...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și...
×