Guvernul israelian a publicat lista celor 300 de deținuți palestinieni care ar urma să fie dați la schimb pentru eliberarea ostaticilor luați de Hamas

Guvernul israelian a publicat lista celor 300 de deținuți palestinieni care ar urma să fie dați la schimb pentru eliberarea ostaticilor luați de Hamas
Publicat: 22/11/2023, 16:26
Actualizat: 22/11/2023, 17:52

300 de deținuți palestinieni aflați în închisorile din Israel ar urma să fie eliberați la schimb pentru mai mulți ostatici israelieni, captivi în mâinile teroriștilor Hamas. Potrivit BBC, majoritatea deținuților – 274 din 300 – sunt bărbați.

Guvernul israelian a votat în favoarea unui acord care să asigure eliberarea a 50 de ostatici ținuți în Gaza în timpul unei încetări a focului de patru zile – care ar începe joi de dimineață. La schimb, Israelul ar urma să elibereze aproximativ 300 de deținuți palestinieni, condamnați pentru diferite infracțiuni asociate terorismului.

Potrivit The Jerusalim Post, doar 150 din cei 300 de prizonieri vor fi eliberați în prima etapă a acordului. Potrivit presei israeliene mai mulți palestinieni din lista publicată vor fi eliberați după eliberarea ulterioară a ostaticilor de către Hamas.

Pe listă se află și mai mulți copiii de până la 14 ani, dar cei mai mulți deținuți palestinieni au vârste cuprinse între 17 și 18 ani. Intervalul general de vârstă a deținuților palestinieni care ar urma să fie eliberați este cuprins în intervalul 14-59 ani.

Infracțiunile comise de deținuți variază, de la tentative de omor la aruncarea cu pietre, susținerea terorismului și crearea de diferite materiale artizanale pirotehnice.

Potrivit Sky News, acordul ar stipula faptul că Israelului nu va avea voie să efectueze supraveghere aeriană în sudul Gazei pe toată durata pauzei de luptă și va putea desfășura astfel de operațiuni doar șase ore pe zi în nordul Gazei în acea perioadă.

Deși acordul a fost convenit de Israel și Hamas, mai este timp pentru ca acesta să fie inversat, deoarece cetățenii israelieni au termen 24 de ore pentru a depune o petiție împotriva eliberării planificate a prizonierilor palestinieni.

Totuși, există puține voci contra deciziei guvernului condus de Netanyahu, deoarece rudele celor 240 de ostatici luați de Hamas pe 7 octombrie au făcut presiuni asupra guvernului pentru a face din eliberarea ostaticilor din Gaza o prioritate pentru executivul de la Tel Aviv.

Propunerea Guvernului israelian: Eliberarea a 10 ostatici în plus va duce la încă o zi de pauza în Gaza

Potrivit unui comunicat al Guvernului israelian, acesta își justifică decizia prin prisma faptului că „este obligat să îi returneze acasă pe toți ostaticii”.

Guvernul a aprobat schița primei etape de realizare a acestui obiectiv, potrivit căreia cel puțin 50 de ostatici – femei și copii – vor fi eliberați pe parcursul a patru zile, timp în care va avea loc o pauză în lupte. Eliberarea a fiecare zece ostatici în plus va duce la o zi suplimentară de pauză, a transmis Israelul.

Potrivit aceleași surse, Guvernul, IDF și serviciile de securitate vor continua războiul pentru a readuce acasă toți ostaticii și pentru a finaliza misiunea de a elimina Hamas.

CITIȚI ȘI:

LIVE UPDATE. Război Israel-Hamas. Anunț de ultim moment, legat de armistițiul de 4 zile, făcut de tabăra palestiniană/Ce se întâmplă cu ostaticii

VIDEO | Premierul Marcel Ciolacu va discuta în coaliție propunerea lui Boloș ca cei care denunță evazioniștii să primească o parte din suma evazionată

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...