Tehnologiile bazate pe inteligență artificială nu au avut impact la nivel ocupațional, dar, pe măsură ce evoluează, pot afecta calificări și salarii

Tehnologiile bazate pe inteligență artificială nu au avut impact la nivel ocupațional, dar, pe măsură ce evoluează, pot afecta calificări și salarii
Publicat: 28/11/2023, 15:56

Tehnologiile bazate pe inteligență artificială nu par să fi afectat, până în prezent, rata ocupațională în Europa, dar, pe măsură ce avansează, ar putea avea efecte asupra locurilor de muncă, în special în cazul persoanelor cu înalte calificări, precum și asupra egalității salariale, arată un raport elaborat de Banca Centrală Europeană (BCE).

”Recentele progrese în domeniul inteligenței artificiale au relansat dezbaterea despre impactul noilor tehnologii asupra locurilor de muncă. Valurile de inovații au fost însoțite, de obicei, de îngrijorări privind viitorul locurilor de muncă. Această îngrijorare persistă, deși istoria sugerează că temerile anterioare privind inutilitatea locurilor de muncă au fost exagerate. (…) În anii 2010, ocupațiile potențial mai expuse tehnologiilor bazate pe inteligență artificială chiar au intensificat cota în Europa. Cu toate acestea, nu se știe clar dacă poate fi așteptat același rezultat de la noile evoluții tehnologice bazate pe inteligență artificială. Când va fi dat verdictul, ar putea fi câștiguri sau pierderi, nu doar pentru locurile de muncă, ci și pentru egalitatea și prosperitatea Europei”, arată raportul BCE.

Analizele efectuate în 16 state europene în perioada 2011-2019 relevă că aproximativ 25% din locurile de muncă sunt expuse riscurilor generate de automatizare. Impactul asupra locurilor de muncă va depinde de înlocuirea totală a proceselor de lucru sau de limitarea la asistarea acestora.

”Gradul de expunere este atât o oportunitate, cât și un risc. Impactul asupra locurilor de muncă depinde de posibilitatea ca tehnologiile bazate pe inteligență artificială să înlocuiască activitățile de lucru sau să fie complementare acestora. (…) Activitățile mai expuse sunt cele ale angajaților cu înalte calificări. (…) Expunerea la tehnologii variază în funcție de nivelurile aptitudinilor și sunt relativ uniforme în funcție de categoriile de vârstă”, constată raportul.

Potrivit evaluărilor BCE, ”automatizarea ar putea afecta cotele relative de angajare în funcție de diferitele niveluri de calificare și pot avea impact asupra inegalității salariilor”.

”În perioada avansării semnificative a sistemelor artificiale bazate pe deprinderea cunoștințelor, în anii 2010, ocupațiile care au un potențial mare de a fi expuse tehnologiilor bazate pe inteligență artificială au crescut, de fapt, rata ocupațională în Europa. (…) Pentru salarii, dovezile sunt mai puțin clare și sugerează efecte neutre ori ușor negative. Însă aceste rezultate nu echivalează cu o constatare a lipsei riscurilor. Tehnologiile bazate pe inteligență artificială continuă să fie dezvoltate și aprobate. Cele mai multe efecte asupra ocupațiilor și salariilor și, prin urmare, asupra creșterii economice și egalității, urmează să fie observate”, concluzionează raportul BCE.

Foto: Profimedia

Citește și:

Uniunea Europeană examinează posibilitatea de a crea un fond special pentru apărare, pe fondul preocupărilor privind politicile SUA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
S-a stins marele actor. Adio, maestre! A murit în mod pașnic și rafinat
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Astronomii au găsit o planetă de mărimea Pământului la doar 55 de ani-lumină depărtare
×