Tehnologiile bazate pe inteligență artificială nu au avut impact la nivel ocupațional, dar, pe măsură ce evoluează, pot afecta calificări și salarii

Tehnologiile bazate pe inteligență artificială nu au avut impact la nivel ocupațional, dar, pe măsură ce evoluează, pot afecta calificări și salarii
Publicat: 28/11/2023, 15:56

Tehnologiile bazate pe inteligență artificială nu par să fi afectat, până în prezent, rata ocupațională în Europa, dar, pe măsură ce avansează, ar putea avea efecte asupra locurilor de muncă, în special în cazul persoanelor cu înalte calificări, precum și asupra egalității salariale, arată un raport elaborat de Banca Centrală Europeană (BCE).

”Recentele progrese în domeniul inteligenței artificiale au relansat dezbaterea despre impactul noilor tehnologii asupra locurilor de muncă. Valurile de inovații au fost însoțite, de obicei, de îngrijorări privind viitorul locurilor de muncă. Această îngrijorare persistă, deși istoria sugerează că temerile anterioare privind inutilitatea locurilor de muncă au fost exagerate. (…) În anii 2010, ocupațiile potențial mai expuse tehnologiilor bazate pe inteligență artificială chiar au intensificat cota în Europa. Cu toate acestea, nu se știe clar dacă poate fi așteptat același rezultat de la noile evoluții tehnologice bazate pe inteligență artificială. Când va fi dat verdictul, ar putea fi câștiguri sau pierderi, nu doar pentru locurile de muncă, ci și pentru egalitatea și prosperitatea Europei”, arată raportul BCE.

Analizele efectuate în 16 state europene în perioada 2011-2019 relevă că aproximativ 25% din locurile de muncă sunt expuse riscurilor generate de automatizare. Impactul asupra locurilor de muncă va depinde de înlocuirea totală a proceselor de lucru sau de limitarea la asistarea acestora.

”Gradul de expunere este atât o oportunitate, cât și un risc. Impactul asupra locurilor de muncă depinde de posibilitatea ca tehnologiile bazate pe inteligență artificială să înlocuiască activitățile de lucru sau să fie complementare acestora. (…) Activitățile mai expuse sunt cele ale angajaților cu înalte calificări. (…) Expunerea la tehnologii variază în funcție de nivelurile aptitudinilor și sunt relativ uniforme în funcție de categoriile de vârstă”, constată raportul.

Potrivit evaluărilor BCE, ”automatizarea ar putea afecta cotele relative de angajare în funcție de diferitele niveluri de calificare și pot avea impact asupra inegalității salariilor”.

”În perioada avansării semnificative a sistemelor artificiale bazate pe deprinderea cunoștințelor, în anii 2010, ocupațiile care au un potențial mare de a fi expuse tehnologiilor bazate pe inteligență artificială au crescut, de fapt, rata ocupațională în Europa. (…) Pentru salarii, dovezile sunt mai puțin clare și sugerează efecte neutre ori ușor negative. Însă aceste rezultate nu echivalează cu o constatare a lipsei riscurilor. Tehnologiile bazate pe inteligență artificială continuă să fie dezvoltate și aprobate. Cele mai multe efecte asupra ocupațiilor și salariilor și, prin urmare, asupra creșterii economice și egalității, urmează să fie observate”, concluzionează raportul BCE.

Foto: Profimedia

Citește și:

Uniunea Europeană examinează posibilitatea de a crea un fond special pentru apărare, pe fondul preocupărilor privind politicile SUA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
România a ÎNVINS definitiv Ungaria. Maghiarii au recunoscut eșecul
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern