Financial Times: Depășirea impasului în Fâșia Gaza necesită un efort internațional intens, cu participarea SUA, a UE și a țărilor arabe

Financial Times: Depășirea impasului în Fâșia Gaza necesită un efort internațional intens, cu participarea SUA, a UE și a țărilor arabe
Publicat: 02/12/2023, 07:30

Oprirea conflictului dintre Israel și grupul islamist Hamas va necesita un efort amplu al comunității internaționale, prin implicarea Statelor Unite, a Uniunii Europene și a principalelor națiuni arabe, comentează cotidianul Financial Times.

”Indiferent dacă încălcarea armistițiului în Fâșia Gaza va fi doar temporară, fragilitatea situației este foarte evidentă. Niciuna dintre părți nu vrea să creadă că respectarea unui acord poate fi un lucru garantat. Și, chiar dacă vor fi reluate schimburile de ostatici contra prizonieri, luptele s-ar putea prelungi mult timp. Israelul este pregătit să continue operațiunile terestre în Fâșia Gaza, confirmând controlul asupra zonelor din nord și începând să acționeze în sud. Dar faptul că Israelul negociază acorduri cu Hamas, chiar dacă prin intermediari, indică într-o anumită măsură că este departe de obiectivul eliminării prezenței organizației în Gaza”, notează editorialistul Lawrence Freedman, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”Singurul mod de a depăși impasul din Gaza necesită eforturi globale”.

Deși grupul militant Hamas a pierdut mulți lideri operaționali și mii de combatanți și chiar dacă nu a putut opri avansul relativ ușor al armatei israeliene, organizația islamistă probabil a folosit armistițiul temporar pentru a se pregăti de viitoarea etapă a confruntărilor. Și, chiar dacă militanții Hamas vor fi forțați să se exileze sau să se ascundă în subteran, grupul islamist va putea fi reactivat. În acest context, Israelul, care a semnalat că se pregătește de un război îndelungat, trebuie să stabilească în mod clar ce poate obține prin lupte, înainte ca necesitățile umanitare să genereze presiuni internaționale pentru un alt armistițiu.

Statele Unite vor ca războiul să fie limitat, astfel că insistă pentru continuarea eliberării ostaticilor, reducerea atacurilor asupra civililor și evitarea distrugerii infrastructurii. De asemenea, Washingtonul cere limitarea violențelor comise de coloniștii israelieni din Cisiordania și evitarea atacurilor pripite asupra organizației Hezbollah, în Liban.

”În pofida determinării și mobilizării Israelului, există limite asupra capacităților de a degrada și, cu atât mai puțin, de a elimina amenințările cu care se confruntă. Între timp, dacă obiectivul organizației Hamas era de a readuce problema palestiniană pe agenda internațională, poate pretinde succes. (…) Din nefericire, problema este acum din nou pe agendă, nu există mecanisme clare de gestionare a crizei urgente din Fâșia Gaza, cu atît mai puțin de revenire la soluția a două state sau la vreo variantă alternativă. Nu există niciun proces politic în curs pentru a opri confruntările militare, (…) iar amploarea distrugerilor și a persoanelor forțate să își părăsească locuințele este enormă”, constată editorialistul.

În actuala situație, cea mai bună soluție ar fi ca Israelul să fie convins să revină la limitarea operațiunilor militare, pentru a le permite agențiilor ONU să gestioneze criza umanitară. Și, chiar dacă nu va putea ocupa Fâșia Gaza, Israelul probabil va menține controlul asupra anumitor zone, pentru a crea o barieră și a evita noi incursiuni ale militanților islamiști.

”Pe termen lung, nu este neapărat vorba despre lipsa de încredere între israelieni și palestinieni, ci de lipsa liderilor capabili să asume un acord. Autoritatea Palestiniană, considerată coruptă și ineficientă, și-a pierdut credibilitatea. Iar zilele rămânerii la putere a premierului Benjamin Netanyahu sunt numărate. Deocamdată, se menține la putere prin continuarea parteneriatului cu aliații de extremă-dreapta. Dar, după ce s-a întâmplat, nici măcar un nou guvern, care probabil va fi condus de Benny Gantz, nu le va putea oferi concesii palestinienilor, chiar dacă acest lucru ar putea genera mai multă securitate decât politicile radicale din ultimii ani, care au eșuat”, subliniază editorialistul.

”Singurul mod de a obține un proces politic rapid este internaționalizarea problemei, obținerea acordului principalelor state arabe, al SUA și al europenilor asupra viitorilor pași. (…) Problema nu se referă atât de mult la reconstrucție, cât la dificultățile de a ajunge la un consens asupra a ceea ce trebuie făcut. (…) Orice nouă pauză obținută prin reluarea armistițiului trebuie folosită pentru a găsi soluții de gestionare a tragediei din Gaza. În acest moment, stabilirea termenilor unei coexistențe stabile a israelienilor și palestinienilor ar fi prea mult. Este o problemă catalogată de mult timp ca fiind «prea dificilă», dar observăm acum consecințele asumării ipotezei că nu trebuie să încercăm din nou”, concluzionează editorialistul Lawrence Freedman.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Lege pentru românii care au camere de supraveghere. Este obligatoriu la casă și la bloc
„Condu ca o femeie!” Ce se ascunde în spatele acestui slogan și ce-i așteaptă pe...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și...
×