Prima pagină » Actualitate » Cartierul din TERMINAL. Locuitorii din aeroportul din Madrid riscă să-și piardă „casa”

Cartierul din TERMINAL. Locuitorii din aeroportul din Madrid riscă să-și piardă „casa”

Cartierul din TERMINAL. Locuitorii din aeroportul din Madrid riscă să-și piardă

Zeci de persoane fără adăpost trăiesc de luni de zile în Terminalul 4 al aeroportului internațional din Madrid, pe fondul unei crize acute a locuințelor din Spania. Printre ele se află și Teresa, o femeie de 54 de ani, care își începe zilnic dimineața la ora 6 în căutarea unei slujbe şi a unui duș, înainte de a se întoarce în zona aeroportului devenită adăpost temporar, scrie AFP, preluat de Obsevator.

Teresa, care nu a dorit să-și dezvăluie numele complet din motive de siguranță, este una dintre sutele de persoane fără adăpost care dorm în aeroportul Adolfo Suárez Madrid-Barajas. Fenomenul are loc pe fondul unei crize tot mai mari a locuințelor în Spania, în special în marile orașe precum Madrid și Barcelona, unde chiriile au crescut considerabil în ultimii ani. AFP

Aeroportul din Madrid, al treilea cel mai aglomerat din Europa în 2023 potrivit Eurostat, a devenit un refugiu temporar pentru zeci de oameni ca Teresa. De luni întregi, autoritățile nu le-au oferit alternative de cazare, dar nici nu i-au evacuat din zonele ocupate, colțuri în care pot fi văzute saltele, pături, cărucioare de cumpărături și bagaje.

Situația este pe cale să se schimbe. Compania AENA, operatorul aeroportuar din Spania, a anunțat că va limita accesul în aeroport pe timpul nopții, permițând intrarea doar celor care prezintă bilet de avion. Măsura urmează să intre în vigoare în următoarele zile, deși nu a fost anunțată o dată exactă. Vor exista excepții pentru angajații aeroportului și pentru cei care însoțesc pasageri.

Teresa, care locuiește în Spania de 25 de ani, a declarat că nu a aflat încă de noile reguli. Dacă nu va mai avea acces în aeroport, ea și soțul ei vor fi nevoiți să doarmă în parcuri sau pe bănci publice. „Nu putem cere nimic. Suntem ocupanți ilegali, știm asta. Aeroportul e proprietate privată. Ne dorim ajutor de la autorități, dar nu a venit nimeni aici până acum”, a spus ea.

De luni întregi, autoritățile locale și naționale își pasează responsabilitatea în legătură cu criza celor fără adăpost din aeroport. În ultima perioadă, videoclipuri și articole apărute în presă au atras atenția publicului asupra fenomenului.

Consiliul local al Madridului a declarat joi că a cerut guvernului național să coordoneze un plan de reabilitare pentru toate persoanele fără adăpost din aeroport. Cu toate acestea, mai multe ministere, printre care cele ale Transporturilor, Sănătății și Drepturilor Sociale, au refuzat să participe la grupurile de lucru propuse. La rândul său, compania AENA a acuzat primăria Madridului că nu a oferit ajutor suficient și că a abandonat persoanele vulnerabile din incinta aeroportului.

Deși spune că s-a adaptat, Teresa nu s-a obișnuit niciodată cu viața din aeroport. Ea și soțul ei evită contactul cu alte persoane care se confruntă cu probleme precum dependența sau tulburările psihice.

„Te adaptezi, accepți într-un fel, dar nu te obișnuiești niciodată cu asta”, spune Teresa, peste zgomotul anunțurilor de zbor. „Sper din tot sufletul să se îmbunătățească situația, pentru că asta nu e viață”

Citiți și: Un român cu venituri considerabile doarme pe străzile din Zürich, Elveția. Care sunt motivele

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și