Prima pagină » Sănătate » LEAC natural împotriva cancerului. Cercetătorii au rămas uluiți după ce au extras mostrele

LEAC natural împotriva cancerului. Cercetătorii au rămas uluiți după ce au extras mostrele

LEAC natural împotriva cancerului. Cercetătorii au rămas uluiți după ce au extras mostrele

Microbiologul şi biotehnologul dr. Snezhana Rusinova, de la Laboratorul de Biotehnologii Aplicate al Institutului de Microbiologie „Stephan Angeloff”, din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe, lucrează la un proiect care studiază mostre colectate din Antarctica.

Ea a participat la cea de-a 31-a expediţie bulgară pe insula Livingston cu nava de cercetare navală Sv. Kiril i Metodii (RSV 421) şi, de la întoarcere, în martie, şi-a continuat cercetarea privind drojdiile antarctice.

Care este scopul proiectului

„Scopul proiectului este de a căuta substanţe biologic active din drojdiile antarctice şi de a investiga potenţialul acestora pentru tratamentul cancerului. Am fost norocoşi să putem obţine suficiente mostre.

Am reuşit să descoperim un reprezentant interesant al acestor drojdii antarctice care sintetizează un complex de molecule în extractul său şi este citotoxic pentru cancerul vezicii urinare”, a explicat cercetătoarea.

Drojdiile sunt microorganisme eucariote mai mari decât bacteriile. Ele fac parte din regnul ciupercilor, dar, pentru că sunt unicelulare, sunt clasificate ca microorganisme, a precizat Rusinova.

Este un fapt important că drojdiile din Antarctica nu sunt agenţi patogeni, adică pot fi manipulate cu uşurinţă atât în laboratoare, cât şi în medii industriale.

În plus, pot menţine o cultură sterilă pe tot parcursul procesului de fermentaţie, potrivit cercetătoarei de la Laboratorul de Biotehnologii Aplicate al Institutului de Microbiologie „Stephan Angeloff”, din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe.

Ce ne spun drojdiile

Drojdiile antarctice au un metabolism care le-a adaptat la condiţiile de acolo.

Oamenii de ştiinţă încearcă să descopere cum reuşeşte drojdia să-şi protejeze moleculele de temperaturi extrem de scăzute. Poate sintetizează substanţe necunoscute până acum, comentează microbiologul.

„Microorganismele antarctice, pe care le studiez de 15 ani, sunt foarte interesante din punct de vedere biotehnologic. Am lucrat la diferitele lor posibilităţi de a sintetiza compuşi metabolici care sunt benefici pentru oameni. A fost important pentru mine să merg personal şi să iau mostrele pentru a le obţine cât mai sterile posibil”, a explicat Rusinova.

Potrivit acesteia, nu toate probele au fost studiate până acum. Prelevarea de probe s-a făcut din sol, din apa lacurilor glaciare şi chiar din penele pinguinilor de pe insula Livingston.

Antarctica şi secretele ei

„Mai sunt multe de căutat. Probabil că există mult mai multe tipuri de drojdii şi s-ar putea să descoperim altele noi care deţin remedii pentru diferite boli.

Microbiologia este o ştiinţă foarte lentă. În acest proces, avem zile lungi în care aşteptăm să vedem dacă există drojdii în probe. Este nevoie de minimum 20 de zile pentru a stabili acest lucru”, a adăugat microbiologul.

Potrivit acesteia, Antarctica ascunde secrete care vor continua să-i entuziasmeze pe oamenii de ştiinţă.

Ea a mai spus că vizita pe insula Livingston a lăsat o impresie de durată asupra ei şi a inspirat-o să-şi continue munca ştiinţifică.

Mediafax
Horațiu Potra pus sub urmărire penală de Parchetul General. I s-a pus sechestru pe conturi, aur și imobile
Digi24
Cel mai mare atac al Rusiei asupra Ucrainei, de la începutul războiului: au fost lansate 741 de drone și rachete. Reacția lui Zelenski
Cancan.ro
Ce a făcut patroana unui restaurant din Costinești, când l-a văzut pe Piedone. Cum a încercat să-l păcălească pe șeful ANPC
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
Adevarul
Ce spune un expert în geopolitică despre scenariul unui atac iranian asupra Bucureștiului
Mediafax
Ioana Bulcă, o mare actriță a scenei și filmului românesc, a murit la 89 de ani
Click
Nutriționiștii avertizează, după decesul lui Mihai Leu. Cum prevenim cancerul de colon, care sunt alimentele-otravă? Trucul lui Dorel Vișan: „Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin”
Wowbiz
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Antena 3
Plimbare cu trăsura, sărutări de mâini, banchet cu ținute strălucitoare. Cum a fost prima zi de vizită a lui Macron în Marea Britanie
Digi24
Donald Trump s-a lăudat că l-a amenințat pe Putin că „va bombarda Moscova în draci”. Reacția lui Putin: „Nu te cred” (CNN)
Cancan.ro
Cum se comportă Piedone cu soția lângă el! Toată lumea-l știe de zbir, dar CANCAN.RO l-a filmat într-o altă ipostază
Ce se întâmplă doctore
Dieta de la Hollywood pe care Madonna o urmează la 66 de ani. Reduce riscul de boli de inimă
observatornews.ro
13 judeţe intra de la 12.00 sub cod portocaliu de furtuni. Ploi torențiale, grindină și vijelii până la noapte
StirileKanalD
Ministrul rus găsit împușcat în parc, implicat într-o anchetă pentru deturnare de fonduri. Roman Starovoit a fost demis luni de Vladimir Putin
KanalD
Ionel Ganea, zi decisivă în dosarul cu Brigada Rutieră! Ce riscă fostul fotbalist acuzat de ucidere din culpă
Ciao.ro
Divele din România care au atras toate privirile cu cele mai îndrăznețe ţinute! Imagini de colecție
Promotor.ro
Am testat cel mai modern, mai eficient și mai confortabil SUV coupe (NE-GERMAN) din 2025 - VIDEO
Descopera.ro
Este știut de ani de zile! De ce nu există viață pe Marte?
Capital.ro
S-a stins cea mai iubită și apreciată actriță ale scenei și filmului românesc. O țară întreagă o plânge. Nu va fi uitată
Evz.ro
Doliu în teatrul românesc. O actriță celebră a murit
A1
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Stirile Kanal D
Cât costă un spray anti-urs: Este musai să îl ai la tine dacă faci drumeții pe munte
Kfetele
Ce s-ar putea întâmpla cu moștenirea lui Dragoș Dolănescu, vila cu 13 camere din Sinaia?
RadioImpuls
5 lucruri pe care să le eviți dacă vrei să vizitezi CRAIOVA!
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Măria are vise erotice: – Ioane, eram la o expoziţie de obiecte masculine!
Descopera.ro
Podcast ProMotor #78 îl are ca invitat pe Luca Viișoreanu, pilotul adolescent care reprezintă România în Formula 4