Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor s-a autosesizat în urma informațiilor semnalate despre posibilul caz de toxiinfecție alimentară din stațiunea Vârtop-Bihor, din noaptea de 8 spre 9 iulie 2025. Comisarii ANPC au demarat un control în tabăra respectivă.
Două echipe de control din partea ANPC au mers la Hotel Cristalin din Arieșeni, unde au fost cazați și au mâncat cei 59 de copii și 9 adulți. Simptomele de posibilă toxiinfecție alimentară s-au manifestat doar la grupul de București, spun comisarii Autorității.
„16 copii și 2 adulți au fost internați în noaptea de 8 iulie spre 9 iulie, iar în dimineața de 9 iulie, după sosirea echipelor de control, au fost trimiși la spitalul din Oradea încă 10 copii și un adult. Preventiv, deși nu prezentau simptome, ISU i-a transportat la unitatea medicală din Oradea.
În urma controlului ANPC, s-au constatat următoarele:
– materii prime ( carne, brânzeturi, preparate din carne ) fără elemente de identificare și caracterizare;
– carne la care s-a schimbat starea termică;
– nerespectare condiții de decongelare a cărnii;
– materii prime la care nu se poate stabili trasabilitatea, respectiv data deschiderii;
– frigidere/ camera frigorifică neigienizate, cu rugină, coșuri de gunoi fără capac;
– spațiile frigorifice nu erau pentru păstrarea alimentelor ci pentru păstrarea băuturilor răcoritoare;
– nu se monitorizează temperatura în spațiile frigorifice;
– nu a fost prezentat un meniu pentru grupurile de copii, acesta se face în funcție de solicitările zilnice.
S-a dispus scoaterea definitivă din circuitul consumului uman a materiilor prime neconforme și s-a dispus închiderea temporară a activității în blocul alimentar, până la remedierea deficiențelor .
S-a discutat cu administratorul hotelului-restaurant ca, în perioada în care blocul alimentar va sta închis, copiilor din cele două grupuri, București și Timișoara, să le fie asigurată masa de la alte unități în sistem catering”, transmite ANPC, printr-un comunicat.
RECOMANDAREA AUTORULUI: