Avertisment al ISW, după ce separatiștii pro-ruși din Transnistria au acuzat Moldova de militarizare excesivă: „PERICOL de instabilitate”

Avertisment al ISW, după ce separatiștii pro-ruși din Transnistria au acuzat Moldova de militarizare excesivă: „PERICOL de instabilitate”
Publicat: 10/01/2024, 11:19
Actualizat: 10/01/2024, 11:37

Reprezentanții Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) avertizează că mass-media din Rusia lui Vladimir Putin îi încurajează și sprijină, constant, pe separatiștii pro-ruși din Transnistria, iar aceștia au ieșit „la atac” în ultima perioadă.

„Presa de stat rusă continuă să încurajeze separatiștii pro-ruși din Moldova, posibil într-o încercare de a semăna instabilitate politică și dezbinare”, a transmis Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) în evaluarea zilnică din 9 ianuarie 2024.

În contextul conflictului din Ucraina, din ce în ce mai mulți analiști și strategi militari sunt de părere că Moscova vizează și alte „ținte”, în perspectivă, una dintre acestea fiind Republica Moldova.

Deocamdată, însă, se fac auzite doar vocile separatiștilor pro-ruși din Transnistria – cu aprobarea Moscovei, firește -, iar Vadim Krasnoselsky, președintele republicii separatiste Transnistria, susținută de Rusia, a declarat reporterilor de la agenția de stat rusă TASS că „militarizarea” sporită a Moldovei „amenință Transnistria”.

„În ultimul an, guvernul Moldovei și-a majorat bugetul militar, a participat la exerciții comune cu NATO și a primit provizii militare de la statele europene pentru a se proteja de incursiunile militare ulterioare din Rusia. Când vecinul nostru, cu care a existat un conflict nerezolvat de mai bine de 30 de ani și care a atacat orașele noastre pașnice în trecut, se grăbește brusc să se înarmeze, desigur, aceasta este o amenințare”, a spus Krasnoselsky.

Guvernul moldovean „poartă responsabilitatea pentru consecințele inevitabile ulterioare”

Transnistria este o regiune separatistă recunoscută la nivel internațional ca parte a Moldovei. Trupele ruse au ocupat Transnistria încă de la începutul anilor `90, atunci când Rusia a invadat regiunea sub pretextul protejării etnicilor ruși.

Krasnoselsky a respins, de asemenea, ideea că Moldova ar putea să-și sporească capacitățile militare ca o modalitate de a se apăra împotriva Rusiei. El a mai susținut că Moldova „urmează în mod constant calea escaladării” și că guvernul moldovean „poartă responsabilitatea pentru consecințele inevitabile ulterioare”.

Într-o evaluare anterioară, ISW a stabilit că Rusia conturează, încetul cu încetul, un spațiu informațional care vizează destabilizarea Moldovei și justificarea oricăror campanii viitoare prin încadrarea Rusiei drept protector al „vorbitorilor de limba rusă amenințați” în Moldova.

Această abordare este aproape identică cu narațiunile construite de Rusia pentru a justifica invazia pe scară largă a Ucrainei.

Omul de afaceri care controlează economia din Transnistria și noua Lege Vamală care a amplificat tensiunea

În luna martie a anului 2023, guvernul Republicii Moldova a modificat Codul Vamal pentru a începe să solicite companiilor din Transnistria să plătească taxe vamale de import în Moldova.

Schimbarea a intrat în vigoare la începutul acestei luni și ar fi fost o „surpriză” pentru Transnistria, notează și The Kyiv Independent.

  • Viktor Gushan, un om de afaceri moldo-rus care controlează efectiv economia din Transnistria, este un apropiat al lui Krasnoselsky.
  • În aprilie 2022, Rusia a desfășurat o operațiune cu steag fals în Transnistria, în încercarea de a aduce regiunea separatistă în invazia Ucrainei.
  • Operațiunea a eșuat, dar se presupune că Gushan a refuzat să-și riște legăturile sale de afaceri profitabile cu companiile occidentale.

Legea vamală, însă, ar putea pune în pericol profiturile lui Gushan în Transnistria. Potrivit ISW, „jurnaliştii de investigaţie moldoveni au raportat în 2020 că două companii transnistrene legate de Gushan au importat în Transnistria produse în valoare de aproximativ 22 de milioane de dolari fără să plătească taxe”.

Krasnoselsky a calificat noua politică vamală „nerezonabilă”, încălcând acordul comercial dintre Transnistria și UE și că Moldova împinge relațiile moldo-transnistrene către „o confruntare mai mare”.


Citește și:

ANALIZĂ | Israel și Rusia, sfârșitul prieteniei? Războiul din Ucraina duce Moscova și mai aproape de Teheran: „Răcire bruscă a relațiilor cu Tel Aviv”

ANALIZĂ | Maxim Starchak, expert în arme nucleare, despre ultima MUTARE a Kremlinului: ”O reacție nucleară în lanț este foarte greu de oprit”

Ungaria cumpără mai mult GAZ RUSESC, în pofida criticilor occidentale. CEO Gazprom: „Vom suplimenta volumul în această iarnă, în mod continuu”

EXCLUSIV | Româno-palestinian din Gaza, acuzat că ar fi „pilonul” Hamas în țara noastră. Cum a scăpat de expulzare

ANALIZĂ | Kremlinul ”umflă” rubla și impune controlul capitalului în Rusia. Alexandra Prokopenko (Carnegie): Totul pentru realegerea lui Putin în 2024

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
Cristi Borcea are o „Valentina Pelinel mică”. „Doar că are ochii albaștri”
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
S-a dat ordin SĂ FIE INTERZIS complet. Nimeni nu ar fi crezut că se va...
Salata cu piept de pui și brânză feta. Preparatul care te ajută să scapi de...
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Medeea Marinescu, despre ultima apariție a lui Florin Piersic la spectacolul susținut împreună
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Un studiu arată de ce berea rece are un gust mai bun