ATUNCI și ACUM | Nicușor Dan, olimpic, activist și primar al Capitalei la a treia încercare. Candidatul veșnic independent, dar cu spate politic

Publicat: 11/05/2024, 09:00

La bază matematician, olimpic la această materie, Nicușor Dan și-a făcut o carieră în zona civică, criticând problemele Bucureștiului. Nicușor Dan este primarul în funcție din 2020 și candidează pentru al doilea mandat la Primăria Capitalei, tot ca independent.

Nicușor Dan și-a depus, în martie, candidatura pentru un nou mandat la Primăria București. Actualul primar al Capitalei a declarat că urmează „o luptă de valori, între oameni care doresc respectarea legii”.

În 2020, când a câștigat Primăria Capitalei, a fost susținut de PNL și USR. Acum, este susținut de Alianța Dreapta Unită, formată din Uniunea Salvați România, Forța Dreptei și Partidul Mișcarea Populară, și de REPER, partidul lui Dacian Cioloș.

Să aruncăm o privire mai atentă la parcursul și la impactul lui Nicușor Dan asupra orașului București.

Medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică

Nicușor Dan s-a născut pe 20 decembrie 1969, în Făgăraș, unde și-a petrecut copilăria. Încă de la o vârstă fragedă, el a manifestat un interes deosebit pentru matematică, obținând două medalii de aur consecutiv la Olimpiada Internațională de Matematică, în timpul liceului.

Nicușor Dan și-a continuat apoi studiile la Universitatea din București, unde a avansat în domeniul matematicii.

Totuși, căutând noi oportunități și provocări, a plecat în Franța, pentru a-și continua educația la nivel postuniversitar. Acolo, și-a obținut doctoratul în matematică, la Universitatea Paris XIII, marcând un alt punct de cotitură în cariera sa.

Ulterior, s-a întors în România, unde a fondat Școala Normală Superioară București.

Cariera lui Nicușor Dan

Nicușor Dan a înființat, în 2008, Asociația Salvați Bucureștiul, care s-a bătut în instanță pentru protecția urbanismului și a mediului din Capitală.

După o experiență de opt ani ca activist în ONG-ul Salvați Bucureștiul, în 2015 a început aventura sa în politică. Nicușor Dan a înființat USB – Uniunea Salvați Bucureștiul – care a devenit apoi USR, Uniunea Salvați România.

Au urmat, pe rând, candidaturile pentru funcția de primar general al Bucureștiului, la alegerile din iunie 2012 și din 2016, funcția de consilier general al municipiului București, în 2016, și, din decembrie 2016 până în octombrie 2020, o poziție de deputat de București.

La alegerile locale din 2016, s-a clasat al doilea, cu 30% din voturi, iar în 2012, când a fost candidat independent, a luat 9% din voturi și s-a clasat pe locul trei.

În 2020, a fost ales în funcția de primar general al Capitalei cu 42,8% din voturi. În campania sa electorală, Nicușor Dan s-a bazat atunci pe ideea de a crea o Capitală în care „să ne placă să trăim”.

Mandatul lui Nicușor Dan la Primăria București

Nicușor Dan a devenit primarul general al Bucureștiului în septembrie 2020, după ce a câștigat alegerile locale în fața Gabrielei Firea, care a fost primar între 2016 și 2020. Mandatul lui Nicușor Dan la conducerea Primăriei București a fost marcat de mai multe eșecuri și controverse, care au alimentat nemulțumirea bucureștenilor. În ciuda unui program electoral ambițios, acesta a întâmpinat dificultăți în îndeplinirea obiectivelor propuse.

Dacă pe de o parte a reușit să introducă un nivel mai mare de transparență și să dezvăluie problemele financiare majore, pe de altă parte, a fost criticat pentru ritmul lent al implementării proiectelor și pentru dificultatea de a gestiona eficient situația rețelei de termoficare și a traficului.

În timpul mandatului său, Bucureștiul s-a confruntat cu avarii repetate ale rețelei de termoficare, lăsând multe cartiere fără apă caldă sau căldură, mai ales în timpul iernii. Lucrările de reabilitare a rețelei au fost începute, însă ritmul lent al acestora nu a adus o îmbunătățire semnificativă în furnizarea serviciilor către bucureșteni.

Modernizarea parcului STB (Societatea de Transport București) a fost mult sub așteptări, la fel și implementarea slabă a programelor de prioritizare a transportului public și de reducere a traficului în Capitală.

Nicușor Dan a fost criticat și pentru eșecul reducerii poluării în București, orașul rămânând printre cele mai poluate capitale europene. Edilul Capitalei a fost atenționat și pentru lipsa unei strategii coerente privind gestionarea spațiilor verzi și a deșeurilor.

O altă problemă a fost întârzierile în implementarea proiectelor și birocrația excesivă în acordarea autorizațiilor. Multe proiecte anunțate în campania electorală au rămas doar pe hârtie sau au fost amânate.

Nicușor Dan a fost criticat pentru lipsa unei comunicări eficiente cu cetățenii și pentru faptul că a ignorat sugestiile acestora. Relația tensionată cu Consiliul General, marcată de blocaje politice, a dus la întârzieri în aprobarea proiectelor importante.

Deși a venit cu un program ambițios, Nicușor Dan a întâmpinat dificultăți majore în implementarea efectivă a proiectelor sale, pierzând astfel încrederea multor bucureșteni.


CITEȘTE ȘI:

H.D. HARTMANN: Nicușor Dan este cu căciulița în mână, cu mâna întinsă la COTROCENI / A rostogolit datoriile lui Firea

GÂNDUL l-a pus pe Nicușor Dan la treabă. Cum s-a mobilizat primarul Capitalei după apariția unui articol despre starea deplorabilă a parcului Cișmigiu

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Imagini dramatice cu parașutiști ruși vânați în câmp deschis de un blindat Bradley ucrainean
Cum arată cel mai spectaculos loc din România? Traseul de 12 km oferă peisaje de...
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
„Bineînțeles că știți imnul URSS”. Cum îi batjocoresc militarii ruși pe prizonierii ucraineni: „Porcule, de...
Noul semn de circulație care-i bulversează pe șoferi! Mulți se fâstâcesc atunci când îl văd...
I-a recidivat CANCERUL Soția președintelui, în stare de șoc: se retrage din viața publică
Mărturiile cutremurătoare ale italienilor care le-au găsit pe Patrizia şi Bianca moarte. "M-am apropiat de...
VIDEO Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de...
Narcisa Modrîngă își strigă durerea pe rețelele sociale: „Doamne, nu mai pot” Ce se întâmplă...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se face radierea auto din oficiu?
Bărbia îl dă de gol pe Putin? Preşedintele rus, acuzat că îşi foloseşte sosiile la...
Ingredientul care face MINUNI în orice PRĂJITURĂ de casă!
Impozit OBLIGATORIU în România. Intră în vigoare de la 1 IULIE
Vremea se dă peste cap total. România, marcată de fenomene extreme
Când începe Insula Iubirii, sezonul 8, la Antena 1 și în AntenaPLAY. Premiera, mai aproape...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cuza, mărturisiri despre momentul în care s-a angajat prima dată, atunci când mama lui nu...
Ne-au furat până și tradiționala ie romanească? Celebra casă de modă Louis Vuitton, somată să...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Oceanul subteran de pe Pluto este cu 8% mai dens decât mările de pe Pământ
×