UE, sprijin pentru Ucraina cu sau fără Ungaria. Cele 50 de miliarde de euro promise vor ajunge printr-un „bypass”, la nevoie, garantează der Leyen

UE, sprijin pentru Ucraina cu sau fără Ungaria. Cele 50 de miliarde de euro promise vor ajunge printr-un „bypass”, la nevoie, garantează der Leyen
Publicat: 16/01/2024, 21:14
Actualizat: 16/01/2024, 21:29

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat la Davos, Elveția, că Uniunea Europeană va găsi soluția pentru a oferi ajutor financiar Ucrainei pentru a rezista militar și economic Rusiei. Dacă va fi nevoie, va găsită o modalitate de a ocoli dreptul de veto al lui Viktor Orbán și de a aproba fondul special de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Pachetul, care este conceput pentru a oferi Kievului sprijin financiar până în 2027, și pentru a acoperi deficitul public în creștere al guvernului, este blocat de Ungaria.

După un summit eșuat la mijlocul lunii decembrie, în care Orbán și-a îndeplinit amenințarea și a deraiat votul unanim, liderii UE urmează să se reîntâlnească din nou pe 1 februarie pentru a încerca așa-numita Facilitate pentru Ucraina.

Cred că este foarte important să ne angajăm cu toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene pentru a pune în funcțiune cele 50 de miliarde de euro pentru patru ani pentru Ucraina, a declarat președintele Comisiei Europene unui grup de mass-media, inclusiv Euronews, în timpul Forumul Economic Mondial (WEF) din Davos, Elveția. Aceasta este faza în care ne aflăm acum. Este pregătirea pentru Consiliul European extraordinar de la 1 februarie. Este o muncă grea. Am discutat multe probleme diferite, a recunoscut von der Leyen .

Mofturile Budapestei

Înainte de întâlnire, oficialii maghiari au prezentat două cereri cheie în schimbul ridicării dreptului de veto: împărțirea Facilității în patru tranșe anuale, care ar permite lui Orbán să blocheze numerarul într-o etapă ulterioară și extinderea termenului limită pentru a cheltui recuperarea COVID-19. fonduri, care ar oferi Budapestei mai mult timp pentru a debloca banii înghețați.

Se poate și fără Ungaria, merge și cu 26 din 27

Von der Leyen nu a comentat aceste solicitări, dar a precizat clar că blocul va găsi o modalitate de a aproba fondul de 50 de miliarde de euro, cu sau fără binecuvântarea Ungariei.

Prioritatea mea personală este să am un acord până la 27 de țări. Și dacă acest lucru nu este posibil, suntem pregătiți pentru un acord până la 26 de țări, a spus șeful Comisiei.

Deși oficialii UE au evitat să discute public un astfel de Plan B, cuvintele lui von der Leyen reflectă că munca este în desfășurare pentru a evita repetarea fiasco-ului din decembrie. Financial Times a dezvăluit anterior că Bruxelles elaborează o alternativă care ar permite Comisiei să împrumute 20 de miliarde de euro pe piețele financiare. În timpul unei întâlniri bilaterale de la Davos, von der Leyen ia promis lui Volodymyr Zelenskyy că executivul său se va strădui să „asigure mijloacele de recuperare, reconstrucție și reformare” prin facilitatea propusă.

Ne-am concentrat asupra necesității de a debloca decizia Ungariei

Marți, mai devreme, von der Leyen a ținut un discurs la Forumul Economic Mondial subliniind necesitatea urgentă de a oferi Ucrainei „finanțare previzibilă pe tot parcursul anului 2024 și ulterior”. Scopul a devenit și mai presant în fața blocajului legislativ din Washington, unde finanțarea proaspătă este obstrucționată de republicani. „Ucraina poate învinge în acest război. Dar trebuie să continuăm să le dăm putere rezistenței”, a spus von der Leyen audienței de la Davos.

Citiți și: Ursula von der Leyen cere, la Davos, menținerea solidarității la nivelul UE /”Ne confruntăm cu cele mai mari riscuri asupra ordinii globale”

Ucraina cu un pas mai aproape de UE? Ursuala von der Leyen, anunț crucial pentru aderarea la UE

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Nu este un banc! Acești doi soți au găsit lampa lui Aladdin! Care au fost...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Tragedie în mijlocul petrecerii! Au sărbătorit eliberarea inculpaților în cazul de la Padina, iar un...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Leguma cu care culegătorii au dat lovitura în această perioadă. E la discreţie şi ia...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
Cine este Andrei, bărbatul de doar 37 de ani care s-a aruncat de pe podul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
TAXA care DISPARE definitiv din România. Iohannis a promulgat legea marți, 14 mai
Prognoza meteo pentru lunile vară. Cum va fi vremea pe litoral
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Mit sau adevăr: durerile de cap cauzate de presiune înainte de o furtună sunt reale?
×