UE, sprijin pentru Ucraina cu sau fără Ungaria. Cele 50 de miliarde de euro promise vor ajunge printr-un „bypass”, la nevoie, garantează der Leyen

UE, sprijin pentru Ucraina cu sau fără Ungaria. Cele 50 de miliarde de euro promise vor ajunge printr-un „bypass”, la nevoie, garantează der Leyen
Publicat: 16/01/2024, 21:14
Actualizat: 16/01/2024, 21:29

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat la Davos, Elveția, că Uniunea Europeană va găsi soluția pentru a oferi ajutor financiar Ucrainei pentru a rezista militar și economic Rusiei. Dacă va fi nevoie, va găsită o modalitate de a ocoli dreptul de veto al lui Viktor Orbán și de a aproba fondul special de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Pachetul, care este conceput pentru a oferi Kievului sprijin financiar până în 2027, și pentru a acoperi deficitul public în creștere al guvernului, este blocat de Ungaria.

După un summit eșuat la mijlocul lunii decembrie, în care Orbán și-a îndeplinit amenințarea și a deraiat votul unanim, liderii UE urmează să se reîntâlnească din nou pe 1 februarie pentru a încerca așa-numita Facilitate pentru Ucraina.

Cred că este foarte important să ne angajăm cu toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene pentru a pune în funcțiune cele 50 de miliarde de euro pentru patru ani pentru Ucraina, a declarat președintele Comisiei Europene unui grup de mass-media, inclusiv Euronews, în timpul Forumul Economic Mondial (WEF) din Davos, Elveția. Aceasta este faza în care ne aflăm acum. Este pregătirea pentru Consiliul European extraordinar de la 1 februarie. Este o muncă grea. Am discutat multe probleme diferite, a recunoscut von der Leyen .

Mofturile Budapestei

Înainte de întâlnire, oficialii maghiari au prezentat două cereri cheie în schimbul ridicării dreptului de veto: împărțirea Facilității în patru tranșe anuale, care ar permite lui Orbán să blocheze numerarul într-o etapă ulterioară și extinderea termenului limită pentru a cheltui recuperarea COVID-19. fonduri, care ar oferi Budapestei mai mult timp pentru a debloca banii înghețați.

Se poate și fără Ungaria, merge și cu 26 din 27

Von der Leyen nu a comentat aceste solicitări, dar a precizat clar că blocul va găsi o modalitate de a aproba fondul de 50 de miliarde de euro, cu sau fără binecuvântarea Ungariei.

Prioritatea mea personală este să am un acord până la 27 de țări. Și dacă acest lucru nu este posibil, suntem pregătiți pentru un acord până la 26 de țări, a spus șeful Comisiei.

Deși oficialii UE au evitat să discute public un astfel de Plan B, cuvintele lui von der Leyen reflectă că munca este în desfășurare pentru a evita repetarea fiasco-ului din decembrie. Financial Times a dezvăluit anterior că Bruxelles elaborează o alternativă care ar permite Comisiei să împrumute 20 de miliarde de euro pe piețele financiare. În timpul unei întâlniri bilaterale de la Davos, von der Leyen ia promis lui Volodymyr Zelenskyy că executivul său se va strădui să „asigure mijloacele de recuperare, reconstrucție și reformare” prin facilitatea propusă.

Ne-am concentrat asupra necesității de a debloca decizia Ungariei

Marți, mai devreme, von der Leyen a ținut un discurs la Forumul Economic Mondial subliniind necesitatea urgentă de a oferi Ucrainei „finanțare previzibilă pe tot parcursul anului 2024 și ulterior”. Scopul a devenit și mai presant în fața blocajului legislativ din Washington, unde finanțarea proaspătă este obstrucționată de republicani. „Ucraina poate învinge în acest război. Dar trebuie să continuăm să le dăm putere rezistenței”, a spus von der Leyen audienței de la Davos.

Citiți și: Ursula von der Leyen cere, la Davos, menținerea solidarității la nivelul UE /”Ne confruntăm cu cele mai mari riscuri asupra ordinii globale”

Ucraina cu un pas mai aproape de UE? Ursuala von der Leyen, anunț crucial pentru aderarea la UE

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni