Ursula von der Leyen cere, la Davos, menținerea solidarității la nivelul UE /”Ne confruntăm cu cele mai mari riscuri asupra ordinii globale”

Ursula von der Leyen cere, la Davos, menținerea solidarității la nivelul UE /”Ne confruntăm cu cele mai mari riscuri asupra ordinii globale”
Publicat: 16/01/2024, 17:54
Actualizat: 16/01/2024, 17:55

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pledat, la Davos, pentru menținerea solidarității statelor din cadrul Uniunii Europene, avertizând că actualul context geopolitic este marcat de conflicte și de fragmentare, ceea ce generează ”cele mai mari riscuri asupra ordinii globale” din perioada postbelică.

În discursul rostit marți la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elveția), președintele Comisiei Europene a avertizat că, pentru mediile de afaceri, cele mai riscuri în următorii ani sunt ”dezinformarea” și ”polarizarea societăților”.

”Aceste riscuri sunt grave, întrucât ne limitează abilitatea de a aborda provocările globale majore cu care ne confruntăm: modificările climatice și schimbările mediului geopolitic, dinamica demografică și tehnologică, conflictele regionale, intensificarea competiției geopolitice și impactul acesteia asupra rețelelor de aprovizionare”, a afirmat Ursula von der Leyen.

”Este momentul să construim încrederea, este momentul să stimulăm mai mult colaborarea la nivel mondial. Sunt necesare reacții imediate la nivel structural, pe măsura provocărilor globale. Cred că pot fi făcute aceste lucruri, cred că Europa poate și trebuie să asume rol de conducere în configurarea reacțiilor la nivel global. Europa este într-o poziție unică pentru a demonstra cum pot funcționa aceste lucruri, pentru că democrațiile noastre și companiile au interese care se aliniază – crearea prosperității, avuției și securității pentru cetățeni, crearea unui mediu stabil pentru deblocarea inovațiilor și a investițiilor, crearea de oportunități și libertăți egale”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene a insistat pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina, deși a admis ”impactul asupra costurilor nivelului de trai și asupra costurilor pentru companii”.

Ursula von der Leyen a avertizat că lumea se află ”într-o eră a conflictului și confruntărilor, a fragmentării și temerilor”.

”Pentru prima dată de câteva generații, lumea nu se află într-un singur punct de inflexiune, se află în mai multe puncte de inflexiune (…). Nu există niciun dubiu asupra faptului că ne confruntăm cu cele mai mari riscuri asupra ordinii globale din perioada postbelică. Dar în mintea mea nu există niciun dubiu că putem merge înainte cu optimism și determinare. Da, riscurile cu care ne confruntăm sunt reale și prezente, dar trebuie să asumăm riscurile împreună. Europa a procedat permanent în acest fel, iar Uniunea Europeană este în cea mai bună formă atunci când suntem îndrăzneți, așa cum am observat în ultimii ani cu Acordul ecologic european, cu programul Viitoarea Generație UE, cu susținerea Ucrainei și în gestionarea pandemiei. Va trebui să gândim în același mod în următorii ani”, a subliniat președintele Comisiei Europene.

Foto: Profimedia

Citește și:

Vodafone a semnat un contract cu Microsoft pentru folosirea sistemelor de inteligență artificială

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...