Care sunt obiceiurile extrem de nocive care îți ”ucid” creierul. Avertismentul medicilor

Care sunt obiceiurile extrem de nocive care îți ”ucid” creierul. Avertismentul medicilor
Publicat: 26/01/2024, 13:25
Actualizat: 26/01/2024, 13:38

Știai că există obiceiuri care fac parte din rutina ta zilnică care îți pot ucide creierul? Doctorii au emis avertismente pentru utilizatorii de telefoane mobile, deoarece există unele obiceiuri pe care mulți dintre noi le avem în fiecare zi care îți „ucid” creierul și te fac să fii mai stresat.

Obiceiurile tale legate de telefon ar putea fi motivul pentru care ai o „viață stresantă”, a avertizat un doctor. În zilele noastre folosim telefoanele mobile pentru aproape orice. De la efectuarea apelurilor și trimiterea de mesaje până la menținerea la curent cu cele mai recente știri, vizionarea de videoclipuri, ascultarea muzicii și chiar jocurile, nu există aproape nimic ce aceste dispozitive de dimensiuni reduse nu pot face. Dar cu mulți dintre noi lipiți de telefoanele noastre timp de câteva ore pe zi, pot apărea efecte negative asupra sănătății noastre, așa cum a avertizat un medic că unele obiceiuri ar putea „ucide” creierul nostru.

Într-un interviu cu Steven Bartlett într-un episod al podcastului său Diary of a CEO, medicul  Aditi Nerurkar a spus că dacă vrei să trăiești o viață stresantă și anxioasă, cel mai bine este să „te pui pe telefon, să te asiguri că este luminat la maximum și să derulezi fiecare platformă de socializare, fiecare platformă de știri, să urmărești conținut grafic, videoclipuri cu lucruri oribile care se întâmplă în lume la miezul nopții. Și să continui asta până la 4 sau 5 dimineața.”

Doctorul Aditi Nerurkar a explicat că folosirea telefonului cu luminozitatea crescută ne poate face să ne simțim stresați, mai ales când este asociată cu vizualizarea „conținutului grafic” care este adesea vizibil pe platformele de socializare și știri pe care mulți dintre noi le navigăm înainte de culcare.

Care sunt obiceiurile extrem de nocive care îți ”ucid” creierul. Avertismentul medicilor

Doctorul a împărtășit, de asemenea, trei obiceiuri legate de telefon pe care mulți dintre noi le avem și care au un impact negativ asupra vieții noastre zilnice și ne fac să ne simțim mai rău – inclusiv cât de des ne verificăm telefoanele și cât de luminoasă este ecranul.

Navigarea nocturnă

Dr. Nerurkar îndeamnă oamenii să înceteze să navigheze pe telefoanele lor în timpul nopții, deoarece acest lucru ne poate face să avem dificultăți în a ne dezangaja și a avea un somn odihnitor. Ea susține că dorința noastră de a naviga pe telefoanele noastre este o „urgență primară” de a căuta pericole, care provine dintr-o senzație de stres, așa că punerea telefonului jos și făcând altceva pentru a te relaxa înainte de culcare te poate opri să petreci ore întregi citind știri neplăcute.

Verificarea telefonului prea des

Mulți dintre noi sunt vinovați că ne verificăm telefoanele prea des pe parcursul zilei, mai ales atunci când nu avem niciun mesaj de răspuns și deblocăm ecranul fără niciun motiv în special. Dr. Nerurkar a spus că verificarea telefonului imediat ce te trezești și înainte de a merge la culcare poate crea „dependență de telefonul mobil” și te poate face să te simți mai stresat.

Ea a susținut că, în medie, ne verificăm telefoanele de 2.600 de ori pe zi, 62% dintre noi le verificăm în primele 15 minute de la trezire și 50% le verificăm în mijlocul nopții. Pentru a opri acest lucru, expertul recomandă limitarea utilizării telefonului la 20 de minute pe zi și „setarea unui cronometru dacă este necesar pentru a te implica și a consuma”.

Consumul de conținut traumatizant

Platformele de socializare sunt adesea pline de conținut înspăimântător din conflicte, dezastre climatice sau pur și simplu oameni care împărtășesc videoclipuri ale unor dispute pe care le-au avut cu oamenii pe stradă. Vizionarea acestor videoclipuri poate duce la stres emoțional, TSPT și traume indirecte – și pentru că te face să te simți stresat, dorința ta de a continua să navighezi crește.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Ungaria a pus interzis la frontieră. Șoferii români care nu pot trece granița. Toleranță zero
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Vaccinarea împotriva HPV a prevenit 90% dintre cazurile de cancer de col uterin
×