MUNTELE sacru care atrage anual sute de mii de vizitatori, accesibil doar cu taxă pentru a limita aglomerația. Doar 2 luni pe an îl poți escalada

MUNTELE sacru care atrage anual sute de mii de vizitatori, accesibil doar cu taxă pentru a limita aglomerația. Doar 2 luni pe an îl poți escalada
Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 06/03/2024, 08:53

Începând cu luna iulie a acestui an, turiștii care doresc să urce pe unul dintre cei mai faimoși munți din lume, vârful său fiind vizibil din spațiu, vor fi obligați să achite o taxă impusă ce are ca scop limitarea numărului de turiști care se aglomerază în cele 2 luni în care sezonul de escaladă este deschis.

Autoritățile din Japonia au luat măsuri pentru a gestiona creșterea alarmantă a numărului de turiști care vizitează Muntele Fuji, cel mai înalt vârf din această țară.

Începând cu luna iulie a acestui an, turiștii care doresc să urce pe traseul Yoshida, una dintre rutele cele mai populare de escaladă, vor fi obligați să plătească o taxă de intrare în valoare de 2.000 de yeni (aproximativ 12 euro) per persoană.

Muntele Fuji atrage anual peste 220.000 de vizitatori în perioada iulie-septembrie, ceea ce a dus la o aglomerare excesivă pe trasee și la creșterea cantității de deșeuri lăsate în urmă de către turiști.

Pentru a face față acestei situații, autoritățile au decis să impună restricții stricte. Astfel, accesul pe traseul Yoshida va fi limitat la doar 4.000 de persoane pe zi, iar urcarea va fi interzisă între orele 16:00 și 2:00 pentru a descuraja „urcările rapide”.

Muntele Fuji văzut din spațiu - Foto: Profimedia images
Muntele Fuji văzut din spațiu – Foto: Profimedia images

Toshiaki Kasai, un oficial local, a subliniat importanța pregătirii adecvate pentru cei care doresc să urce pe munte, mai ales în contextul în care restricțiile COVID au fost ridicate și numărul de vizitatori a crescut.

Măsurile luate au ca scop protejarea mediului înconjurător și asigurarea unei experiențe sigure și plăcute pentru turiști, potrivit Antena 3.

Muntele Fuji, un loc sacru în cultura japoneză

Muntele Fuji, situat la aproximativ două ore de mers cu trenul de centrul orașului Tokyo, este o destinație iconică și adesea vizitată datorită peisajelor sale impresionante și accesibilității sale.

Sursa foto: Profimedia images
Sursa foto: Profimedia images

Cei care vor să escaladeze muntele au o „fereastră” de timp foarte scurtă. Sezonul de escaladă începe în luna iulie și se încheie în ultima săptămână a lunii august.

În acest interval, zăpada este absentă, iar vremea este blândă. Muntele Fuji este cel mai escaladat munte din lume: anual, 300.000 de oameni încearcă să ajungă în vârf.

De-a lungul traseelor au fost instalate puncte în care alpiniștii se pot odihni și de unde se pot aproviziona.

Muntele Fuji, locul de antrenament pentru samurai

De-a lungul istoriei, cultura războinică a Japoniei a prosperat în zona acestui munte, Fuji fiind folosit ca zonă de antrenament pentru samurai. Mai târziu, în zonă au fost stabilite inclusiv tabere militare japoneze.

Se spune că cea mai bună metodă de a te bucura de frumusețea Muntelui Fuji este să vizitezi zona celor cinci lacuri Fuji (Fujigoko), care se află la baza muntelui, sau să te relaxezi în stațiunea geotermală din apropiere.

O scurtă istorie interesantă

Unul dintre cele mai puțin cunoscute aspecte ale Muntelui Fuji este faptul că vârful aflat la 3.250 de metri în sus este proprietate privată. Acest teren aparține altarului șintoist Fujisan Hongu Sengen-taisha.

La început, întregul munte era sub stăpânirea shogunului Ieyasu Tokugawa, cunoscut din romanul „Shogun” al lui James Clavell. În 1606, el a donat vârful muntelui altarului, care a deținut drepturile de proprietate până în perioada Meiji (1868-1912), când împăratul a fost reinstaurat ca lider suprem al Japoniei.

În perioada Meiji, guvernul japonez a preluat controlul asupra altarului de pe Muntele Fuji, transformându-l în teren public. Totuși, în 1949, odată cu adoptarea noii constituții japoneze, care a separat biserica de stat, toate pământurile confiscate de guvernul Meiji au fost retrocedate – cu excepția Muntelui Fuji.

În 1974, după un lung proces, instanța a decis că vârful Muntelui Fuji aparține altarului. Terenul a revenit în proprietatea lăcașului de cult abia în 2004.

În trecut, urcarea pe Muntele Fuji era considerată o practică religioasă, iar până în 1868 femeilor le era interzis să escaladeze muntele. Cu toate acestea, există izvoare istorice care indică faptul că o femeie, Lady Fanny Parkes, a reușit să ajungă pe vârf în 1867, înainte ca interdicția să fie ridicată.

Prima persoană care a urcat pe munte, în anul 663, a fost un călugăr, iar prima persoană din afara Japoniei care a escaladat Muntele Fuji a fost diplomatul britanic John Rutherford Alcock, în septembrie 1860, potrivit incredibilia.ro.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Revoltător! Cum justifică Luis Fabian crima de la Padina: 'Trebuie să înghit eu?!'
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Premierul Slovaciei a fost împușcat la Handlova. Prima imagine cu atacatorul
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Halep a renunțat. Decizia care șochează lumea tenisului. A pus punct!
Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat. Starea lui e una „critică”
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×